• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tūristi no Izraēlas kā galamērķi izvēlas Rīgu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 10:44, 15.02.2023


Latvijas tūrisma nozare atgūstas no Covid-19 pandēmijas radītajām sekām. 2022. gadā Latviju apmeklēja vairāk nekā 2 miljoni ceļotāju, kas ir par divām trešdaļām vairāk nekā gadu iepriekš. Prognozes liecina, ka 2023. gadā Latvijā ieceļos aptuveni 3 miljoni tūristu.


Ilustratīvs foto.

Krievijas ceļotāji ir prom, mūsējie veido pusi

Vērts atzīmēt, ka pirms pandēmijas sākuma Latvijas restorāniem un viesnīcām peļņu nesušo ceļotāju skaita ziņā pirmajā vietā bija Krievijas Federācijas pilsoņi. Kopš 2020. gada pavasara Maskava ir noteikusi bargus ierobežojumus savu pilsoņu izceļošanai, un kopš 2022. gada pavasara, pēc kara sākuma ar Ukrainu, Krievija ir nonākusi starptautiskā izolācijā. Tagad vīzu ieceļošanai Latvijā iegūt ir gandrīz neiespējami - izņēmumi tiek veikti tikai tuvu radinieku slimības vai nāves gadījumā.

Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, 2022.gada beigās tūristu plūsmā uz Latviju pirmo vietu sāka ieņemt tūristi no Igaunijas (11,8%) un Lietuvas (10,3%). Pirmajā pieciniekā bija arī apmeklētāji no Apvienotās Karalistes (5,9%), Vācijas (5,1%) un Somijas (3,1%). Ievērojamu daļu - aptuveni pusi no ārzemnieku skaita - joprojām veido paši Latvijas iedzīvotāji, kuri ceļo pa savu zemi.

Protams, salīdzinot ar krieviem, kuri pieraduši naudu tērēt īpaši nedomājot, izvēloties dārgākos viesnīcas un pasūtot greznas maltītes, Rietumeiropas viesi ir daudz taupīgāki. Labā ziņa ir tā, ka kopš krievi neieceļo Latvijā, mūsu valsts ir izvairījusies no agresīviem konfliktiem starp krieviem un ukraiņiem. Šādas nesaskaņas ļoti bieži notiek viesnīcās Turcijā. Nesen tāds konflikts beidzās ar veselas Jaroslavļas futbola komandas piekaušanu.


Gids Eitāns (pirmais no labās) kopā ar izraēliešu grupu Elizabetes ielas jūgendstila kvartālā.
Gids Eitāns (pirmais no labās) kopā ar izraēliešu grupu Elizabetes ielas jūgendstila kvartālā.

Nostalģija pēc senču dzimtenes

Latvijā sāk ierasties arvien vairāk viesu no tālām zemēm. Kā VS.LV pastāstīja profesionālais gids Eitans Štakelbergs, pēc Covid-19 ierobežojumu atcelšanas, ir palielinājusies tūristu plūsma no Izraēlas. Štakelberga kungs specializējas mazo grupu apkalpošanā.

Daudzus gadus dzīvojot Izraēlā, rīdzinieks ekskursijas pa Rīgu un Latviju vada ivritā. Jautāts, vai izraēlieši, kas apmeklē Latviju, atšķiras no citiem Eiropas tūristiem, Eitāns atbild: «Man šķiet, viņi neredz nekādu atšķirību. Izmēģinājuši latviešu tradicionālos ēdienus un dzērienus, tūristi stāsta, ka tie viņiem ļoti garšīgi». Protams, Rīgas apskates ekskursijā ir iekļautas mūsu slavenās gotikas, jūgendstila un funkcionālisma ēkas. Pēdējās ir ļoti tuvas izraēliešiem - galu galā visa vecā Telaviva tika apbūvēta ar Bauhaus stila mājām 20. gadsimta 20. un 30. gados.

Eitāna ekskursiju ietver dažādu ar ebreju tautas dzīvi Latvijā saistītu apskates objektu apmeklēšanu - tagadējo un bijušo sinagogu, slavenu ebreju dzimtās vietas, kopienai piederošo ēku apskati. Daudzi tūristi lūdz rezervēt biļetes, lai redzētu Nacionālo operu un baletu. Ceļvedis plāno paplašināt savu pakalpojumu klāstu: «Domāju par zivju degustāciju Engurē un par maršrutu pa Vidzemi: Cesvaine, Alūksne, Stāmeriena».

Voldemārs Burkevics


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).