• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Visticamāk, sankcijām pakļautā Avena izstāde Ogrē nenotiks

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:16, 31.01.2023


Lai arī sākotnēji tika plānots, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā no trešdienas būs skatāma izstāde "Rīgas mākslas porcelāns. 1925 - 1940" no Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena privātkolekcijas, visticamāk, izstāde nenotiks, otrdienas vakarā vēsta "TV3 Ziņas".

Muzejs norādījis, ka Ogrē tā nonākusi pēc labdarības fonda "Paaudze" iniciatīvas. Muzejs uzsvēris, ka tā ir neliela daļa no Avena kolekcijas.

"TV3 Ziņām" zināms, ka pēc spiediena pašvaldība no izstādes atvēršanas trešdien, visticamāk, ir atteikusies. Ogres novada priekšsēdētājs gan bija izvairīgs, īsziņā paužot, ka nevarot to ne apliecināt, ne arī noliegt.

Pretenzijas pret izstādi paudusi arī Ārlietu ministrija.

"Avenu ieinteresēja Rīgas mākslas porcelāns - profesionālo mākslinieku ieguldījums unikāla porcelāna apgleznošanā. Tagad viņa kolekcija ietver jau ap 800 priekšmetu, un jaunu objektu meklēšana arvien turpinās. Avens apzinās un novērtē savu latvisko izcelsmi, un viņa mērķis ir ne tikai savākt mākslinieciski augstvērtīgu kolekciju, glabāt un eksponēt to zemē, kur radīti šie izcilie mākslas darbi, bet arī iekļaut tos pasaules mākslas apritē," minēts muzeja mājaslapā.

Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidbergaporcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" 1920.gados tapušie darbi.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA), komentējot sankcijām pakļautā Avena privātkolekcijas izstādīšanu Ogres Vēstures un mākslas muzejā, iepriekš skaidroja, ka izstādē aplūkojami profesionālo mākslinieku apgleznotie porcelāna darbi, kas ir unikāla latviešu kultūras daļa.

"Uzskatu, mums nav šī pagājušā gadsimtā, Latvijas brīvvalsts periodā radītā māksla jāpolitizē. Dižajiem mākslas vecmeistariem - Sutam, Beļcovai, Cīrulim un citiem - nav sankciju, un mums nevajag pašiem pakļaut šos māksliniekus sankcijām un noslēpt viņu radītos darbus," uzsvēra Helmanis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbildību par skolēnu vājajām zināšanām aicina prasīt no izglītības iestādēm

Par skolēna zināšanām atbildība jāuzņemas skolai, jo tā visātrāk var pamanīt izmaiņas skolēna sniegumā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zane Oliņa un Pāvels Pestovs, kuri iepriekš bija atbildīgi par projekta "Skola2030" mācību satura izstrādi un ieviešanu.

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Lasiet arī

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Ekonomika ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.

Sabiedrība VDD nekonstatē pārkāpšanu saistībā ar Avena un Šeflera helikoptera pārdošanu

Valsts drošības dienests (VDD) marta beigās izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu pret miljardieri Pjotru Avenu noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanas mēģinājumu saistībā ar viņa un "Amber Latvijas balzams" īpašnieka, miljardiera Jurija Šeflera uzņēmumam piederošā helikoptera "Bell 429" pārdošanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais lēmums.

Pasaule Britu izlūki: Krievija par sankcijām pakļautām precēm pārmaksā 60%

Trešās valstis par dažu sankcijām pakļautu preču eksportu uz Krieviju nosaka pat vairāk nekā 60% uzcenojumu, tādējādi izjaucot Krievijas ieroču eksporta piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvaru un sarežģījot maksājumu mehānismus, kā rezultātā ievērojami samazinās Krievijas ieroču eksports, liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākais ziņojums.