Cirka pārstāvis: Rekonstruētās ēkas piedāvātās iespējas ļaus uz Latviju atvest tehniski sarežģītas cirka izrādes

Sabiedrība
LETA 07:42, 29.01.2023 0

Rekonstruētā Rīgas cirka piedāvātās iespējas ļaus uz Latviju atvest tehniski sarežģītas izrādes, norāda Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers.



Rīgas cirka pārstāve Zane Volkinšteine informēja, ka Rīgas cirka energoefektivitātes rekonstrukcijas kārtā nostiprināti ēkas pamati un izveidots jauns kupols. Ēka un kupols ir siltināti, izbūvēta jauna ventilācijas sistēma, ierīkota siltā grīda arēnā. Volkšteina uzsvēra, ka šis pārbūves posms galvenokārt ticis veltīts funkcionālām lietām, tostarp tehniskajiem risinājumiem, kas nepieciešami mūsdienīgu cirka izrāžu norisei.

Pēc Rīgas cirka pārstāves paustā, viens no būtiskākajiem jauninājumiem ir 76 punkti arēnas kupolā, kas ļauj iekārt daudzu tonnu svaru un paver iespēju gan gaisa akrobātikai, gan dažādiem scenogrāfiskiem risinājumiem.

Ķibers akcentēja, ka energoefektivitātes projektu izdevies savienot ar unikālu interjeru, kurā izmantoti pārbūves laikā zem kultūrslāņiem atrastie vēsturiskie apdares materiāli, līdz ar to ēka gan silueta, gan apdares materiālu ziņā ir pietuvojusies celtnes sākotnējam veidolam 19.gadsimtā.

Rīgas cirka radošais direktors piebilda, ka ir restaurēta arī daļa iekšpagalma, kas vēlākajos posmos savienos Merķeļa ielu ar Kalniņa ielu, nodrošinot publisko ārtelpu, kur cilvēki varēs uzturēties, padzert kafiju, aplūkot senās cirka sienas un justies nošķirti no Merķeļa ielas burzmas.

Viņš norādīja, ka energoefektivitātes kārtā nav pabeigta fasādes restaurācija, taču fasāde ir sagatavota nākamo kārtu būvniecībai. Ķibers skaidroja, ka padomju laikā fasādes malās piebūvēto parapetu jeb pusstāvu dēļ ēka savulaik sāka plaisāt, tādēļ rekonstrukcijas laikā tie nojaukti.

Tāpat noņemts vēsturiskos ķieģeļus bojājošais fasādes cementa apmetums. Patlaban fasāde pārklāta ar kaļķa pagaidu apmetumu, kas atveseļo fasādes sienu un velk ārā mitrumu. Energoefektivitātes kārtā nav restaurētas fasādes čuguna kāpnes - tās ir atbrīvotas no uzslāņojumiem un gaida pilnvērtīgu atjaunošanu nākamajās pārbūves kārtās. Pirmajā pārbūves posmā paveiktais ir saskaņā ar nākamajiem posmiem, kuros paredzēta jaunas melnās kastes jeb "Black-box" zāles izbūvi, kā arī cirka skolas un mākslas rezidenču telpu būvniecību.

Pēc Ķibera paustā, lai arī jau patlaban Rīgas cirka arēnā notiek pasākumi, 2023.gada laikā vēl paredzēti arēnas tehniskās labiekārtošanas darbi. Viņš atzīmēja, ka šis gads dēvēts par arēnas iesildīšanas sezonu, jo ir notikusi Rīgas cirka atgriešanās vēsturiskajā ēkā, taču iekārtošanās arēnā vēl turpināsies.

Apskaņošanas, gaismu un aizkaru sistēmas, kā arī tribīnes neietilpa energoefektivitātes kārtā, un to iegāde plānota kā atsevišķs iepirkums, kuru īstenot paredzēts līdz 2023.gada beigām. Rīgas cirka radošais direktors atzīmēja, ka tribīnes atbildīs pasaules standartiem, tās būs teleskopiskas jeb izbīdāmas, kā arī pārvietojamas.

Tāpat būs iespēja arēnu pielāgot dažādiem scenārijiem - apaļā formā, frontālām izrādēm piemērotā vai sabīdīt, atbrīvojot vietu stāvpasākumiem. Tribīnes paredzētas gan arēnā, gan balkonā. Tāpat ir plānots arī izsludināt izsoli kafejnīcai, kas būtu pieejama ne vien cirka apmeklētājiem, bet arī apkaimes iedzīvotājiem un biroju darbiniekiem.

Runājot par cirka saturisko, Ķibers pauda, ka Rīgas cirks īsteno savā vidējā termiņa stratēģijā izvēlēto kursu un kļūst par multifunkicionālu kultūras vietu, kurā notiek gan cirks, gan citas mākslas - teātra un dejas izrādes, izstādes un dažādi citi kultūras pasākumi.

Kamēr pilnīga iekārtošanās arēnā vēl ir priekšā, katram pasākumam tiek pielāgots individuāls sēdvietu, apgaismojuma un cita tehniskā aprīkojuma risinājums - ir izrādes, kas brauc ar savām tribīnēm, ir pasākumi, kam skatuve un tribīnes tiek būvētas speciāli norisei vai izmantoti dažādi citi publikas sēdināšanas veidi. Šajā gadā intensīvākā programma paredzēta pavasara-vasaras sezonā, jo gada izskaņā repertuāra izrādīšanā paredzēta tehniska iekārtošanās pauze.

Volkinšteine informēja, ka no 9.maija līdz 11.maijam Rīgas cirkā uzstāsies žonglieris Vess Pedens ar amerikāņu kalniņu iedvesmoto izrādi "Rollercoaster". No 30.marta līdz 1.aprīlim Rīgā viesosies apvienība "Familiar Faces" no Beļģijas ar izrādi "Surface", kas ir akrobātikas izrāde uz ūdens klātas virsmas.

Savukārt no 20.aprīļa līdz 22.aprīlim Rīgas cirka arēnā būs skatāma franču apvienības "Cirkvost" klaunādes un akrobātikas izrāde "A-Tripik". Maijā Rīgas cirkā paredzēta bezmaksas izrāde "Cirks klimatam", kas tapusi šāda paša nosaukuma projektā.

Eiropas ekonomiskās zonas grantu finansētā projektā "Circus for Climate" Latvijas cirka mākslinieki sadarbībā ar Norvēģijas cirka mākslinieku apvienību "Acting for Climate" un dažādu Latvijas reģionu jauniešiem strādā pie cirka izrādes, kas aktualizē klimata un vides jautājumus.

Ķibers uzsver, ka pavasara izrāžu spektrs reprezentē Rīgas cirka ieceri rādīt izrādes dažādiem vecumiem un auditorijām - gan bērnu un ģimeņu izrādes, gan izrādes pusaudžiem un pieaugušajiem.

"Tematiski, noskaņas un pārstāvēto disciplīnu ziņā šī gada izrāžu piedāvājums ir ārkārtīgi plašs, taču vienojošais faktors ir, ka visi uzaicinātie iestudējumi ir ļoti augstas kvalitātes - dažādu cirka festivālu dalībnieki, balvu un nomināciju laureāti," norādīja Rīgas cirka radošais direktors.

Pēc viņa paustā, ar šī gada programmu Rīgas cirks vēlas pavēstīt, ka cirks, tāpat kā teātris un citas skatuves mākslas, var būt interesants dažādai auditorijai un nav uzskatāms tikai par bērnu izklaidi.

Augustā paredzēts 11.Starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", kas jau otro gadu pēc kārtas tiek organizēts Rīgas cirka paspārnē. Savukārt Rīgas cirka telpās pastāvīgā rezidencē uzturas un skatītājiem piedāvā izrādes teātra trupa "Kvadrifrons".

Pagājušā gada novembra sākumā ekspluatācijā nodota Rīgas cirka vēsturiskā ēka Merķeļa ielā 4, Rīgā.

Kā iepriekš informēja Rīgas cirka pārstāve Volkinšteine, no arhitektu biroja "NRJA" izstrādātā cirka pārbūves projekta ir veikta būvdarbu pirmā kārta, kuras galvenais uzdevums bija ēkas energoefektivitātes celšana. Pārbūves laikā arī uzlabota ēkas integrācija pilsētvidē.

Laikā no 2021.gada maija līdz 2022.gadam būvuzņēmējs "Aidaco Group" veica energoefektivitātes uzlabošanas darbus. Virs vēsturiskās kupola metāla konstrukcijas ārtelpas virzienā izbūvēta jauna kupola konstrukcija no pašnesošiem, vairāku slāņu masīvkoka paneļiem, nesošo balstu un pamatu sistēma, ieklāts jauns jumta segums un atjaunota nokrišņu ūdens ārējās sistēma, izbūvētas jaunas inženierkomunikācijas, veikta fasādes siltināšana un pagalma pārbūve.

Arhitektu biroja "NRJA" izstrādātais cirka ēkas rekonstrukcijas projekts nākotnē paredz vēl arī citus darbus, kas ietver teritorijas labiekārtošanu un cirka skolas ēkas izbūvi. Fasādes atjaunošanas darbus, tostarp vēsturisko kāpņu atjaunošanas darbus, plānots veikt nākamajās kārtās.

Projektu īstenoja būvuzņēmējs "Aidaco Group", būvuzraugs SIA "CMB", projektēšanu un autoruzraudzību veica arhitektu birojs "NRJA". Kopējās projekta pirmās kārtas investīcijas sasniedz aptuveni 5,5 miljoni eiro, Eiropas Savienības fondu līdzfinansētā projekta attiecināmās izmaksas noteiktas 2,9 miljonu eiro apmērā, no tām plānotais Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsta apmērs ir 2,5 miljoni eiro jeb 85% no projekta attiecināmajām izmaksām, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums - 447 132 eiro apmērā jeb 15% no projekta attiecināmajām izmaksām.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.