• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rinkēvičs: NATO samitā ar pilnām tiesībām pieņemt lēmumus jābūt 32 dalībvalstīm

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:14, 27.01.2023


NATO Viļņas samitā ar pilnām tiesībām pieņemt lēmumus jābūt 32 dalībvalstīm, ieskaitot Zviedriju un Somiju, šodien pēc tikšanās ar Zviedrijas ārlietu ministru Tobiasu Billstrēmu žurnālistiem akcentēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).


Foto: LETA

Viņš norādīja, ka tikšanās laikā tika apspriestas Zviedrijas prezidentūras Eiropas Savienībā (ES) prioritātes, ņemot vērā to, ka galvenais jautājums drošības un ārpolitikas ziņā ir atbalsts Ukrainai, sankcijas pret Krieviju, starptautiskā tribunāla izveide Krievijas agresijas noziegumu izmeklēšana un iztiesāšanai, kā arī finanšu atbalsts Ukrainai.

Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvija šogad koordinē Ziemeļbaltijas valstu sadarbības formātu. Ārlietu ministri apsprieda gan atbalstu Ukrainai, gan Moldovai, kā divām ES kandidātvalstīm. Rinkēvičs uzsvēra, ka puses pilnīgi noteikt redz iespēju padziļināt jautājumus gan ekonomikas, gan aizsardzības jomā.

Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka lielu vietu sarunās ieņēma Zviedrijas dalība NATO. Ārlietu ministri pārrunāja situāciju, kāda patlaban veidojas starp pievienošanās protokolu ratifikāciju divās alianses dalībvalstīs, kur tas vēl nav izdarījušas.

Rinkēvičs atkārtoti pauda stingro atbalstu Zviedrijas ātrākai un pilntiesībai, juridiskai un faktiskai dalībai NATO. Tāpat ministri apsprieda situāciju, kas veidojas, ņemot vērā notikumus, kas bijuši Zviedrijā. Latvijas ārlietu ministrs pauda uzskatu, ka to dara atsevišķi ekstrēmi noskaņoti cilvēki, iespējams, ar kādas trešās valsts atbalstu un provokatīviem nolūkiem.

"Dedzināt Korānu, Bībeli, vai kaut kādā veidā citādi aizskart dažādas sociālās vai reliģiskās grupas ir nepieņemami, ņemot vērā to, ka tā ir skaidri paustā Zviedrijas valdības nostāja. Zviedrijas un Somijas dalība NATO ir būtiska ne tikai mūsu reģionālās drošībai, bet tas ir arī visas alianses, tostarp arī Turcijas interesēs," sacīja Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs pauda cerību, ka tiks rasts tāds risinājums, kas ļaus arī Turcijai ratificēt pievienošanās protokolu gan ar Zviedriju, gan ar Somiju. Tās lietas, kuras bija leģitīmi izvirzītas no Turcijas puses tiks risinātas. Labi ir tas, ka savstarpējo kontaktu process, vai kaut kādi lēmumi par pilnīgu procesa pārtraukšanu nav pieņemti, tāpēc jāskatās, kādas diplomātiskās iespējas var izmantot.

Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstrēms sacīja, ka Latvija un Somija ir tuvi kaimiņi. Sadarbība, attiecības ir ciešas. Somija un Latvija atbalsta vienas un tās pašas vērtības, taču patlaban valstu sadarbību apgrūtina Krievijas iebrukums Ukrainā, kas ir atstājis dziļas sekas.

"Mums ir jābūt vienotiem cīņā pret šīm sekām un Eiropas drošības apdraudējumiem. Gribētu sākt jaunu Zviedrijas ārpolitiku vairāk uzsverot ES jautājumus. Arī Zviedrijas premjers, stājoties pirms vairākiem mēnešiem šajā amatā, skaidri un nepārprotami to apgalvoja," sacīja Billstrēms.

Taujāts, vai par notikumiem Zviedrijā tiks izmeklēta trešo valstu potenciālā iesaiste provokācijās, Zviedrijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka viņš negrib komentēt jebkāda veida minējumus vai izteikumus. Ar to patlaban nodarbojas Zviedrijas atbildīgās institūcijas.

Savukārt, runājot par Zviedrijas attiecībām ar Turciju, Billstrēms atzina, ka patlaban ir iestājies sarunu pārtraukums, taču NATO samitā Madridē Turcijas, Somijas un Zviedrijas parakstīto memorandu īstenošana turpinās. Šis process, pēc Zviedrijas ārlietu ministrs paustā, nav pārtraukts. Viņš uzsvēra, ka Zviedrija ir apņēmusies pildīt memorandā noteiktās saistības un valsts pieturēsies pie noteiktā plāna.

Jautāts, ko Latvija var darīt, lai palīdzētu Zviedrijai iestāties NATO, Rinkēvičs norādīja, ka Turcijā ir gaidāmas vēlēšanas un to gaisotne uzliek savu. Viņa ieskatā, primārais ir gan darbs, gan skaidrošana, gan arī diplomātiskais dialogs ar Turciju, ko faktiski patlaban dara pilnīgi visas NATO dalībvalstis. Lielas un mazas alianses valstis ir ieinteresētas, lai šo jautājumu cieņpilni atrisinātu, ievērojot gan Turcijas leģitīmās intereses, gan ievērojot Zviedrijas un Somijas, gan arī visas alianses intereses.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.