• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: saslimšanas gadījumā 10% Latvijas iedzīvotāju izjūt vainas apziņu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:10, 15.01.2023


Vispārīgas saslimšanas gadījumā 10% Latvijas iedzīvotāju izjūt vainas vai pienākuma apziņu, tāpēc turpina attālinātu darbu vai mācības, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" aptaujas dati.



Visaugstākais rādītājs to iedzīvotāju vidū, kas vispārīgas saslimšanas laikā turpina mācīties vai strādāt, ir 30 līdz 39 gadu vecuma grupā, kur šādu atbildi norādījuši 17% iedzīvotāju. Nedaudz augstāks vainas - pienākuma rādītājs saslimšanas gadījumā ir sieviešu vidū, tāpat mierīgam veseļošanās procesam izteiktāk neļaujas Pierīgas, Rīgas un Latgales iedzīvotāji.

Tikmēr 31% iedzīvotāju vispārīgas saslimšanas gadījumā primāri vajadzīgo iegādājas aptiekā. Katrā no vecuma grupām šādi rīkojas vidēji trešdaļa respondentu, bet visvairāk - 36% - tādu ir 50 līdz 59 gadu vecumā.

Latgales iedzīvotāji visbiežāk - 38% norādījuši, ka iegādājas visu nepieciešamo aptiekā, kad saslimst, turpinot veseļoties mājās, tā rīkojas arī 34% Rīgas un 32% Zemgales iedzīvotāju. Turklāt visvairāk šādi rīkojas saslimušie vecumā no 50 līdz 59 gadiem - 36%, kā arī 33% vecumā no 30 līdz 39 gadiem un 30% seniori no 60 līdz 74 gadiem.

24% aptaujā teikuši, ka viņiem mājās ir medikamentu rezerve, viņi sāk tos lietot un veseļojas mājās. Vēl 11% apstiprinājuši, ka viņiem ir medikamentu rezerve, viņi tos sāk lietot, bet rīcība ir pretēja - šie respondenti dodas tālāk savās gaitās - strādāt, mācīties, piedalīties dažādos pasākumos un tamlīdzīgi. Starp tiem, kuriem mājās ir medikamenti un viņi paliek mājās, visvairāk - trešdaļa aptaujāto - ir jaunākajā grupā, kuri ir 18 līdz 29 gadu vecumā, kā arī aptuveni tikpat Pierīgā dzīvojošie.

Savukārt 22% aptaujātajiem aizvadītā gada laikā nav bijusi vispārīga saslimšana, un šādu iedzīvotāju visvairāk ir Vidzemē - aptuveni trešdaļa no šajā reģionā dzīvojošajiem, pa 26% Zemgalē un Kurzemē, Pierīgā šādā veidā nav slimojuši 23%, bet acīmredzami augstāka saslimšana bijusi Rīgā un Latgalē, kur tikai 19% apstiprinājuši, ka aizvadītā gada laikā viņiem nav bijusi vispārīga saslimšana. Aptuveni vienādi rādītāji šajā jautājumā ir sieviešu un vīriešu vidū, un, analizējot aptaujas datus pa vecuma grupām, vidēji katrs piektais nav piedzīvojis vispārīgu saslimšanu.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" 2022.gada decembrī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Sabiedrība Ceturtdien gaiss Latvijā iesils līdz +23 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem, vienīgi daļā piekrastes tā nepārsniegs +18 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Veselība Kā tikt galā ar pavasara norovīrusu, iesaka mediķi (+VIDEO)

Svarīgi ir atpūsties, patērēt daudz šķidruma un elektrolītu, lai papildinātu tos, kas zaudēti vemšanas un caurejas dēļ.

Veselība Parlamentā vērtēs iniciatīvu par medicīnas aprūpi bez rindām

Nākamnedēļ, 13.martā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par medicīnas aprūpi bez rindām.

Veselība Kā izārstēt saaukstēšanos: noteikumi rīkles un deguna skalošanai (+VIDEO)

Pat bez ārsta jūs varat atvieglot savu stāvokli ar vienkāršām metodēm.

Veselība Kādas slimības tavas atvases var atnest no bērnudārza (+VIDEO)

Bērnu diagnozes var izrādīties bīstama “dāvaniņa” citiem mājiniekiem.