• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mākslas muzejā "Rīgas birža" būs skatāma izstāde "Indija - tradīciju zeme"

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 02:49, 14.01.2023


Rīga, 14.janv., LETA. Mākslas muzejā "Rīgas birža" no šodienas līdz 8.aprīlim būs skatāma izstāde "Indija - tradīciju zeme", aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Rīga, 14.janv., LETA. Mākslas muzejā "Rīgas birža" no šodienas līdz 8.aprīlim būs skatāma izstāde "Indija - tradīciju zeme", aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Viņa akcentēja, ka Indija ir viena no vecākajām civilizācijām pasaulē, kuras kultūras mantojums balstās gadsimtiem ilgā vēsturē. Tas ir daudzveidīgs, tradīcijām un dažādām reliģijām bagāts, no paaudzes paaudzē saglabājot arī senās amatniecības prasmes.

Izstādes aktualitāti iezīmē LNMM Indijas mākslas kolekcijas izpēte - apzināta tās veidošanās vēsture, pārskatīta ar Indijas mākslu saistītā terminoloģija un, sadarbojoties ar Indijas pētniecības institūciju "Eka Archiving Services" Ņūdelī, veikta kolekcijas pilnīga kontekstualizācija.

Interese par Indijas kultūru, literatūru, filozofiju, ētiku un reliģiskajām praksēm Latvijā parādījās 20.gadsimta pirmajā trešdaļā. Sākotnēji muzeja kolekcija bija neliela. Patlaban, līdz ar vācbaltu diplomāta Karla Kēlera pēdējo gadu dāvinājumiem, LNMM krājumā ir vairāk nekā 500 darbi. Tā kļuvusi par lielāko Indijas mākslas kolekciju Baltijā.

Sujunšalijeva uzsvēra, ka māksla un amatniecība ir klātesoša visos indiešu dzīves un kultūras aspektos - cilvēku mājokļos, reliģiskās ceremonijās un rituālos, apģērbos un aksesuāros, lietās, kas saistās ar brīvā laika pavadīšanu un ceļošanu. Indijas mājoklis apvieno gandrīz visu izstādē redzamo - atšķirīgā dizainā un tehnikās darinātas tekstilijas, virtuves piederumus, viesistabu iekārtojumam raksturīgos tējas trauku komplektus, ūdens krūkas un dekoratīvos priekšmetus.

LNMM Indijas kolekcijas reliģiskie un rituālie priekšmeti galvenokārt saistīti ar hinduismu. Liela daļa no tiem ir dievību atveidi, kas izgatavoti individuālām vai mājās praktizētām lūgšanām, amuleti un rituālu trauki.

Izstādē eksponēti ap 260 muzeja kolekcijas darbi, sniedzot ieskatu plašajā Indijas kultūras mantojumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Kultūra Bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi» dosies tūrē pa Latviju (+VIDEO)

Reinis Suhanovs uzveduma režijas pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas.