• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kurš aizvietos Saeimā Kaimiņu un Gobzemu?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 16:30, 22.12.2022


“Galvena huligāna” vieta pagaidām ir brīva.



Ja 12.Saeimā mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā visbiežāk viesojās deputāts Artuss Kaimiņš, tad 13.Saeima Kaimiņu “aizvietoja” viņu bijušais cīņu biedrs Aldis Gobzems. Kā zināms, jau pirms 13.Saeimas pilnvaru beigām Gobzemam par atkārtotām ētikas pārkāpumiem vispār aizliedza piedalīties atlikušās plenārsēdēs. Ne viens, ne otrs 14.Saeimā nav ievēlēts. Rodas jautājums: kurš viņus “aizvietos” ar “huligāniskam rūnām”? Iespējams šo lomu tagad pildīs Latvijas politikas veterāns Aleksandrs Kiršteins no Nacionālās apvienības?

Varbūt, jo pirms nedēļas viņš jau deva pamatu pirmajai sūdzībai Saeimas mandātu komisijai. Sūdzības autors – frakcijas “Progresīvie” priekšsēdētājs Kaspars Briškens. Viņš frakcijas vārdā pauž neapmierinātību ar A. Kiršteina izteikumiem, diskutējot par “Civilās savienības likumu”.

«A. Kiršteina debašu runa iekļāva citastarp šādu tekstu: “Cīņa ar naida runu sākas ar valodas, tas ir, smadzeņu domāšanas pārinstalēšanu, ja. Vairs nav nēģeru, tur mainās, tur ir Latīņamerika... tur ir tie afroamerikāņi un nezin kas tur, jaunie latvieši un visādi. Nav vairs pederastu. Latviešu valodas vārdnīcā ir "pederasti". Divi vīrieši, kas nodarbojas ar homoseksuālismu, ir pederasti. Ir kaut kādi geji. Kas ir gejisms, jums neviens nevar pateikt, ja. Nav žīdu. Lietuvā ir Židas centrs, Latvijā…”
Lai arī var būt politiski un retoriski nepieciešams lietot spēcīgus izteikumus, lai ilustrētu savu politisko nostāju, A.Kiršteins runa ir aizskaroša, tā lieto apvainojošus un ar Saeimas cieņu nesavienojamus vārdus.

Lai arī pastāv viedoklis, ka vārds “nēģeris” ir neitrāls, šī vārda neitralitāte atkarīga no tā, kā šo vārdu lieto. Arī 13. Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā nebija vienprātības par šī vārda lietojumu. Lietojot vārdu “nēģeris” kopā ar vārdiem ar negatīvu emocionālo un stilistisko nokrāsu “pederasti” un “žīdi”, A.Kiršteins ar savu attieksmi arī vārdam “nēģeris” piešķir negatīvo emocionālo un stilistisko nokrāsu, lai arī deputātam publiskos izteikumos jāizvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša.

Vārds “pederasts” mūsdienu komunikācijā nepārprotami ir vārds, kas pauž riebumu un nicinājumu. Turklāt - viena no vārda “pederasts” nozīmēm ir “vīrietis, kam ir dzimumsakari ar zēniem[5] [6]”, t.i. - pedofils, savukārt pedofilija ir krimināli sodāma darbība.

Šajā gadījumā A.Kiršteins, izsakoties, ka noteikta cilvēku grupa (šajā gadījumā no konteksta izriet, ka runa ir par homoseksuāli orientētiem cilvēkiem) ir pedofili, pauda nepamatotu un aizskarošu viedokli bez jebkādas faktiskās bāzes. Publiski izplatot nepamatotu informāciju, ka kāds cilvēks ir pedofils tiek nodarīts kaitējums aizvainotās personas reputācijai, vainojot to noziegumā, kas var būtiski ietekmēt cilvēka dzīvi - radīt sarežģījumus profesionālajā karjerā un diskreditēt sabiedrības acīs kā iespējamu noziedznieku.

Kopš vārda “žīds” semantiku pilnībā izmainīja Nacistiskās Vācijas okupācijas posms Otrā pasaules kara laikā, 50 gadus tas ir bijis negatīvi ietonēts un mūsdienās ir ar nievājošu pieskaņu un ebreju kopienu aizskarošs.

Deputātam ir jāievēro augsti uzvedības standarti, lai vairotu sabiedrības uzticību likumdevējam, taču A.Kiršteina publiskie paustie izteicieni jau iepriekš ir izsaukuši negatīvu sabiedrības rezonansi[8], kā arī 2022. gada 15. decembra runa nepārprotami satur naida runas pazīmes, tostarp necilvēcīgu un izsmējīgu attieksmi pret dažādām sabiedrības grupām (cilvēkiem ar citu ādas krāsu, homoseksuāli orientētiem cilvēkiem un ebrejiem)» - raksta deputāts Briškens.

Iespējamo A. Kiršteina naidas runu Saeimas mandātu un ētikas komisija izskatīs jau pēc parlamenta brīvdienām – janvārī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Sabiedrība Deputātiem atļaus runāt ilgāk

Saeimas apakškomisija šodien sāka skatīt priekšlikumus grozījumiem Saeimas Kārtības rullī pirms otrā lasījuma.

Sabiedrība «Solis superbirokrātijas un policejiskas valsts virzienā»

Opozīcijas deputāti pret valdības plāniem ieviest obligāto iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu.

Sabiedrība Saeimā gaidama lielā migrācija

Valdošas koalīcijas maiņa izraisīja izmaiņas arī 14. Saeimas sastāvā.