• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kurš atbildēs par dzīvojamo māju?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 16:43, 18.12.2022


Sagatavots un iesniegts publiskai apspriešanai jauns Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums.



Šobrīd vēl spēkā esošais Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums attiecas uz visu dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Tādējādi no likuma darbības jomas izriet, ka likums attiecas arī uz viendzīvokļu māju pārvaldīšanu. Ekonomikas ministrija uzskata, ka šāds likuma tvērums ir pārāk plašs. Pie tam dzīvojamo māju pavaldīšanas jomā Augstākās tiesas Senāts ir taisījis vairākus spriedumus, kuru atziņas ir būtiskas ar dzīvojamo māju pārvadīšanu saistītajos jautājumos. Līdz ar to ministrijas speciālisti secināja, ka pienācis laiks un nepieciešamība sagatavot jauno likumu, lai uzlabot tieši daudzdzīvokļu māju tiesisko regulējumu.

Likumprojektā arī paredzēta dzīvokļu īpašnieku mazākuma aizsardzība pret vairākuma bezdarbību. Piemēram, ja likums paredz dzīvojamai mājai sasniegt noteiktu energoefektivitātes līmeni, tad atsevišķam dzīvokļu īpašniekam ir tiesības to prasīt sasniegt. Šis tiesību aizsardzības līdzeklis būtu papildinošs mazākuma balsojumam Dzīvokļa īpašuma likuma kontekstā.

Svarīga likumprojekta sadaļa - pārvaldnieka tiesības rīkoties ar uzkrājumu fondu. Atšķirībā no esošā likuma, likumprojektā paredzēts noteikt arī gadījumus, kuros pārvaldnieks ir tiesīgs bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas izmantot finanšu līdzekļus, kas atrodas uzkrājuma fondā (Likumprojekta 24. pants), piemēram, nepieciešamajiem darbiem avārijas situācijas novēršanai un ārpuskārtas remontam; nodokļa maksājumu parādu samaksai un administratīvā naudas soda segšanai; ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu dokumentu sagatavošanai (energosertifikāts, tehniskās apsekošanas atzinums u.c.) Tāpat, līdzīgi kā līdz šim, noteikti gadījumi, kuros pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot uzkrājuma fondu.

Līdz ar likumprojekta "Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums" spēkā stāšanos, spēku zaudēs līdzšinējais likums, kas regulēja jautājumus par dzīvojamo māju pārvaldīšanu.

Pašlaik un līdz 11.janvārim notiek šī likumprojekta publiskā apspriešana.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs

Saeima: Nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem tiks izmantota fiskālā kadastrālā vērtība, kas paliks līdzšinējā apmērā.

Sabiedrība Ārstniecības iestādēs jārunā valsts valodā. Top likuma grozījumi

Pēc veselības ministra Hosama Abu Meri iniciatīvas Sabiedrības veselības apakškomisija, virzīs, sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību sagatavoto priekšlikumu Pacientu tiesību likumā nostiprināt valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

Sabiedrība Ministram būs tiesības anulēt pašvaldības deputāta pilnvaras

Komisija lūgs Saeimu likumprojektus galīgajā lasījumā Saeimas sēdē skatīt jau rīt, 6.decembrī.

Sabiedrība Gatavojas konfiscēt Krievijā reģistrētus transportlīdzekļus

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā šā gada 15.novembrī. Automašīnas īpašniekiem transportlīdzekļus ar Krievijas valsts numuriem būs jāreģistrē vai jāizved no Latvijas teritorijas triju mēnešu laikā no likuma spēkā stāšanās dienas.