Interesants jaunums! Premjers varēs pieprasīt ministra demisiju

Sabiedrība
LETA 16:20, 13.12.2022 0

Ministru prezidentam būs tiesības pieprasīt koalīcijas partijas izvirzītā attiecīgā ministra demisiju arī gadījumā, ja ministrs ir mainījis politisko piederību, liecina valdību veidojošo partiju Sadarbības līgums.

 
Foto: LETA

Tāpat līgums nosaka, ka koalīcijas partneriem būs tiesības virzīt likumprojektus un balsot atšķirīgi jautājumos par nelaulāto dzīvesbiedru tiesību paplašināšanu un par ģimenes jēdziena stiprināšanu.

Partijām būs tiesības saglabāt atsevišķu nostāju arī jautājumos par Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijas ratifikāciju, par tautas nobalsošanas ierosināšanas sliekšņa samazināšanu, kā arī par Saeimas vēlēšanu sistēmas maiņu.

Savukārt vienotu nostāju Ministru kabinetu (MK) veidojošajiem politiķiem - Ministru prezidenta un ministru - būs pienākums paust visos MK saskaņotajos ārpolitikas jautājumos.

Premjera Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā 13.Saeimas valdība Sadarbības sanāksmēs apņemsies apspriest politiskus jautājumus pēc vienprātības principa, taču topošā valdība ir iecerējusi vien tiekties uz vienprātības principu. Ja vienošanos nav iespējams panākt, ikvienam no partneriem būs tiesības pieprasīt Koordinācijas grupu veidošanu jautājuma atrisināšanai tā MK locekļa vadībā, kura kompetencē ir izskatāmais jautājums.

Starp sadarbības partneru frakciju un pie frakcijām piederošo deputātu pienākumiem ir noteikta apņemšanās sekmēt MK iesniegto likumprojektu izskatīšanu Saeimas komisijās un pieņemšanu Saeimā, nodrošinot sadarbības partneru pie frakcijām piederošo deputātu dalību balsojumos Saeimas sēdēs un Saeimas komisiju sēdēs.

Tomēr atšķirībā no līdzšinējās valdības, topošā koalīcija neplāno apņemties vērtēt opozīcijas priekšlikumus pēc būtības.

Lai nodrošinātu efektīvu, stabilu un profesionālu MK darbu un efektīvu sadarbību starpministriju līmenī līdz 14. Saeimas pilnvaru termiņa beigām, sadarbības partneri vienosies noteiktu politiku koordinācijai ieviest ministra biedra institūtu, kā arī izveidot MK komitejas.

Līgums nosaka, ka katram sadarbības partnerim ir jāuzņemas atbildība par tā izvirzīto ministru atbilstību augstākajiem morāles standartiem, kā arī uzticību demokrātijas principiem.

Sadarbības partneriem jāuzņemas solidāra atbildība arī par to, lai MK lēmumi tiktu izsmeļoši, atklāti un racionāli pamatoti un argumentēti sabiedrībai un medijiem.

Tāpat līdz ar līguma parakstīšanu MK veidojošie sadarbības partneri uzņemsies solidāru atbildību par MK darba rezultātiem.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās otrās valdības izveidošanas līgumu parakstīšana paredzēta trešdien.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.