Nav zināms vai ECT Latvijai ļaus iesaistīties lietā «Ukraina pret Krieviju»

Sabiedrība
LETA 15:08, 03.12.2022 0

Kopumā 25 valstis, tostarp arī Latvija, kuras Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT) lūgušas atļauju iesaistīties trešās puses statusā lietā "Ukraina pret Krieviju", vēl nav saņēmušas no ECT informāciju par to, vai šie lūgumi ir apmierināti, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

 

Atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, Latvija 9.augustā iesniedza ECT lūgumu atļaut iesaistīties trešās puses statusā Ukrainas prasībā pret Krieviju. Šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad Latvija, īstenojot savas konvencijā ietvertās tiesības, lūdz atļauju ECT iesaistīties trešās puses statusā starpvalstu lietā.

ĀM preses sekretāre skaidroja, ka patlaban visas valstis, kuras lūdza atļauju iesaistīties šajā lietā trešās puses statusā, joprojām gaida tālākās norādes no ECT, kas gadījumā, ja ECT atļaus valstīm iesaistīties tiesvedībā, ietvers norādes par to, kādiem jautājumiem valstis ir aicinātas pievērsties savos apsvērumos, kāds būtu apsvērumu apjoms un kādi būtu apsvērumu iesniegšanas termiņi. Līdz ar to Latvijas iesniedzamo apsvērumu saturs būs atkarīgs arī no ECT norādēm par tai nepieciešamo informāciju.

Eglīte piebilda, ka informācija par to, kad ECT varētu pieņemt lēmumu par to, kāda būtu turpmākā rīcība tiesvedībā, patlaban nav pieejama.

ĀM iepriekš skaidroja, ka starpvalstu lietas tiek iesniegtas saskaņā ar konvenciju, kas ļauj konvencijas dalībvalstij iesniegt sūdzību ECT par iespējamiem citas konvencijas dalībvalsts izdarītajiem pārkāpumiem. Starpvalstu sūdzības ir ārkārtas mehānisms, kas tiek izmantots ļoti retos gadījumos, parasti situācijās, kad ir nopietnas bažas par sistemātiskiem un ilgstošiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tai skaitā masveida cilvēktiesību pārkāpumiem bruņoto konfliktu laikā.

Valstis, kas lūgušas atļauju iesaistīties trešās puses statusā lietā "Ukraina pret Krieviju", ir Austrija, Beļģija, Horvātija, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Īrija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Zviedrija, Islande un Lielbritānija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Sabiedrība Rosina likvidēt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes

Apvienotais saraksts sagatavojis grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā.

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.