• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


"Patria" bruņumašīnu ražošanas klasterī iesaistījušies seši Latvijas uzņēmumi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:07, 24.11.2022


Klasterī, kas piedalās "Patria" 6x6 bruņumašīnu ražošanā, ir iesaistījušies seši Latvijas uzņēmumi - "EMJ Metāls", "SFM", "Lanos", "Metāro", "KNK Mefab" un "Defence Partnership Latvia" (DPL), aģentūru LETA informēja "Patria" pārstāvji.


Foto: LETA

Klastera dalībnieki ražo bruņutransportieru korpusa un rāmja daļas, lūku vākus, durvis un citus elementus. Turklāt bruņutransporta ražošanas piegāžu ķēdē vietējo iesaistīto uzņēmumu skaits turpina pieaugt.

"Patria Latvia" valdes loceklis Uģis Romanovs informē, ka interese no Latvijas uzņēmumiem bija ļoti liela, projekta sākumā dalībai šajā klasterī pieteicās vairāk nekā 50 uzņēmumu. Pašlaik "Patria" 6x6 klasterī darbojas seši Latvijas uzņēmumi. Vietējiem ražotājiem uzticēto pasūtījumu spektrs un apmērs turpina pieaugt, tādēļ tuvākajā laikā klasterim pievienosies un pirmos pasūtījumus saņems vēl divi Latvijas uzņēmumi.

Esošie klastera dalībnieki primāri pārstāv mašīnbūves un metālapstrādes industriju, taču plānots, ka tuvākajā laikā klasterim pievienoties tiks aicināti arī uzņēmumi no citām nozarēm.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas ("DAIF Latvija") valdes priekšsēdētāja Elīna Egle atzīmē, ka "Patria" 6x6 klasteris sniedz Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamās ārvalstu investīcijas un mazina importu, jo daļa no produkta tiek ražota Latvijā. Ir būtiski kāpināts eksporta potenciāls, jo iesaistītajiem uzņēmumiem atveras "Patria" un citu militāro ražotāju starptautiskās piegādes ķēdes.

Egle norāda, ka par spīti pandēmijas negatīvajai ietekmei uz apstrādes rūpniecību, šis projekts ļāva metālapstrādes uzņēmumiem strauji atjaunot apgrozījumu un savlaicīgi pārorientēties uz jauniem projektiem. Piegādes drošības principa iedzīvināšana ļāvusi ne tikai veikt pastāvīgas piegādes Latvijas armijai, bet rada jaunas darba vietas un kompetences uzņēmumos.

Klastera darbība ir stimulējusi investīcijas - ražošanas jaudas palielināšanai un telpu pielāgošanai militārā klastera uzņēmumos ir veikti ieguldījumi aptuveni četru miljonu eiro apmērā. Kopējā pasūtījumu vērtība Latvijas uzņēmumiem saistībā ar 6x6 projektu tuvojas 10 miljoniem eiro.

Papildus tam projekts ir radījis vairāk nekā 30 jaunas darba vietas. Piemēram, uzņēmumā "KNK Mefab" ir radītas piecas jaunas darbavietas, "Lanos" - sešas jaunas darbavietas, "SFM" - 10 darbavietu. Darbu šajos uzņēmumos raduši metinātāji, atslēdznieki, krāsotāji, montāžas darbinieki, locīšanas operatori un palīgstrādnieki. Lielākais jaunu darba vietu skaita pieaugums nākamajā gadā paredzēts uzņēmumā "Defence Partnership Latvia" - 2023.gada vidū tiks meklēti vairāk nekā 10 dažādu jomu speciālisti pilnīgai bruņutransportieru ražošanas īstenošanai Latvijā.

Romanovs norāda, ka klasterī iesaistītajiem uzņēmumiem ir labas izredzes tikt iesaistītiem arī citu "Patria" projektu īstenošanā, kā arī tikt uzaicinātiem veikt piegādes citiem starptautiskiem aizsardzības industrijas ražotājiem. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir sadarbība ar uzņēmumu "EMJ Metāls". Uzņēmums ir viens no lielākajiem sadarbības partneriem Latvijā un veic bruņutransportiera korpusa detaļu griešanu, locīšanu un no nākamā gada arī to metināšanu. Tostarp iekārtu iegādēm, infrastruktūras pielāgošanai un personāla apmācībām tas ir investējis gandrīz trīs miljonus eiro.

Latvijas un Somijas aizsardzības ministri 2020.gada 29.janvārī parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas sākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt 2020.gada 15.oktobrī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un "Patria Land Business Unit" prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību. Latvijas Aizsardzības ministrija izvirzīja nosacījumu, ka noteiktā ražošanas daļā jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Pirmās "Patria" 6x6 bruņumašīnas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki saņēma 2021.gada novembrī. Dalību programmā ir apstiprinājusi arī Zviedrija.

"Patria" ir starptautisks aizsardzības, drošības un aviācijas dzīves cikla atbalsta pakalpojumu, pilotu apmācības un tehnoloģisku risinājumu sniedzējs. "Patria" ir vairākas filiāles, tostarp Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Igaunijā un Spānijā. "Patria" strādā 3000 darbinieku. Uzņēmums pieder Somijas valstij (50,1%) un Norvēģijas "Kongsberg Defense & Aerospace AS" (49,9%). "Patria" īpašumā ir arī 50% Norvēģijas "Nammo" daļas, un kopā šie trīs uzņēmumi veido vadošo aizsardzības partnerību ziemeļvalstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ventspilī par 670 000 eiro ierīkos jaunu promenādi (+VIDEO)

Projekts paredz nodrošināt kāpu krasta aizsargjoslas dabas vērtību saglabāšanu un piekļuvi Baltijas jūras piekrastes pludmales zonai.

Sabiedrība Jelgavas pašvaldība turpina vērienīgus remontdarbus (+VIDEO)

Realizējot šo projektu, tiks sakārtota infrastruktūra pilsētā.

Sabiedrība Siliņa: Likums atļauj ministram izvēlēties aģentūras vadību

Likums atļauj ministram izvēlēties aģentūras vadību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), runājot par ekonomikas ministra Viktora Valaiņa (ZZS) lēmumu izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu bez rezultāta.

Sabiedrība Nākamnedēļ gaisa temperatūra Latvijā var pakāpties virs +20 grādiem

Tuvākajās dienās Latvijā pakāpeniski paaugstināsies gaisa temperatūra, nākamās nedēļas sākumā tā pārsniegs +20 grādus, liecina pašreizējās laika prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Pirmo reizi lozēs, kam būs jādodas dienēt valsts aizsardzības dienestā

Trešajā valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumā nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, šodien pirmo reizi notiks izloze, kurā izraudzīsies jauniešus, kuriem būs jādodas dienēt.

Sabiedrība Valsts aizsardzības dienesta obligātā kārtā iesauks 150 Latvijas pilsoņus

Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā būs nepieciešams pēc nejaušības principa iesaukt 150 Latvijas pilsoņus, informēja Aizsardzības ministrija.