• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


SAB novērsis "izjokotāju" plānus sazināties ar Kariņu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:06, 23.11.2022


Krievijai turpinot izmantot manipulēšanu, saistībā ar Polijā nokritušo raķeti "izjokotāji" bija plānojuši sazināties ar Latvijas premjeru Krišjāni Kariņu (JV) un izlikties par Valsts prezidentu Egilu Levitu, taču Satversmes aizsardzības birojs (SAB) šos plānus savlaicīgi novērsis.


Foto: LETA

Īstenojot savas ietekmes operācijas, Krievija aktīvi izmanto dažādas manipulēšanas tehnikas, tostarp viltus identitātes, cenšoties organizēt telefonsarunas ar valstu amatpersonām, lai tās diskreditētu, aģentūrai LETA apstiprināja Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

Polijā nokritušās raķetes kontekstā konstatēti mēģinājumi organizēt šāda veida sarunu starp it kā Latvijas prezidentu Egilu Levitu un NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Tāpat krāpnieki plānoja izlikties par Polijas prezidentu Andžeju Dudu un sazināties ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.

SAB savlaicīgi informēja Latvijas valsts augstākās amatpersonas par plānotajām manipulatīvajām darbībām, tādējādi novēršot to realizāciju.

Neilgi pēc tam, kad Polijā bija nokritusi raķete, Polijas prezidents Andžejs Duda saņēma viltus zvanu no krāpnieka, kurš uzdevās par Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. Vēlāk šīs sarunas ierakstu internetā publicēja Krievijas "pranksteri" Vovans un Leksus.

SAB atgādina, ka arī iepriekš Latvijas mediju, kā arī valsts institūciju pārstāvji jau saskārušies arī līdzīgām situācijām. Piemēram, pagājušajā gadā krāpnieki, - tā dēvētie Krievijas "pranksteri" Vovans un Leksus, īstajā vārdā Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs, izliekoties par Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, piedāvāja telefonintervijas un videotikšanās.

Lai arī Vovans un Leksus sevi pozicionē kā neatkarīgus aktīvistus, SAB vērtējumā viņu darbība tiek koordinēta, pilnībā atbilst Kremļa politiskajām interesēm un ietilpst Krievijas mērķtiecīgi īstenotā ietekmes operācijā.

SAB aicina Latvijas valsts institūcijas, nevalstiskās organizācijas un medijus saglabāt modrību - rūpīgi izvērtēt un pārbaudīt potenciālos sadarbības projektus un dialoga partnerus, lai nejauši nekļūtu par manipulācijas upuriem.

Jau ziņots, ka pagājušo otrdien, kad Polijā netālu no robežas ar Ukrainu nogāzās raķete, Polijas prezidentu Andžeju Dudu sazvanījis Krievijas izjokotāju duets Vovans un Leksuss, kas uzdevušies par Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sabiedrība Pielaides darbam ar valsts noslēpumu piešķirtas visiem pieteiktajiem deputātiem

Speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu ir piešķirta visiem Saeimmas deputātiem, par kuriem bijuši iesniegti pieprasījumi, informē Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Sabiedrība Iedzīvotājiem liela interese par iespējām strādāt SAB

Kopš Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pagājušā gada novembra vidū savā tīmekļvietnē ieviesa sadaļu par darba iespējām šajā iestādē, interese par to ir bijusi liela.

Sabiedrība SAB pirmo reizi publiski aicina pieteikties darbā potenciālos izlūkus

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pirmo reizi publiski aicinājis pieteikties darbā potenciālos izlūkošanas un pretizlūkošanas speciālistus.

Sabiedrība SAB Mieriņai un visiem ministriem izsniedzis pielaides valsts noslēpumam

Satversmes aizsardzības birojs (SAB), pabeidzot pārbaudes, ir izsniedzis speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu visiem valdības ministriem un Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai (ZZS).