• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pīlēns jaunajā valdībā vēlētos ieviest vairākus viceministru amatus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:57, 15.11.2022


Lai topošās koalīcijas partneri būtu solidāri atbildīgi par dažādām nozarēm, jaunajā valdībā varētu ieviest vairāk nekā vienu viceministra amatu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja viens no "Apvienotā saraksta" (AS) dibinātājiem, uzņēmējs un arhitekts Uldis Pīlēns.


Foto: LETA

Viņš skaidroja, ka AS koalīcijas sarunās jau ilgstoši cenšas panākt, lai topošajiem partneriem nāktos uzņemties solidāru atbildību par vairākām nozarēm. Šī mērķa īstenošanai izdiskutēti dažādi iespējamie instrumenti, tostarp jaunu institūtu un amatu ieviešana.

Aizvadītās nedēļas izskaņā, kad koalīcijas sarunas vadījis "Jaunās vienotības" (JV) pārstāvis, aizejošās valdības ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Pīlēnam licies, ka partneru vidū ir izdevies panākt vienošanos par viceministra jeb ministra biedra institūcijas ieviešanu vairākās atbildības jomās. "Tā viceministra tēma piektdien, sestdien, svētdien aizgāja gana labi. Šinī gadījumā tur bija diskusija - trīs vai seši [amati], lai būtu paritātes principi un tamlīdzīgi," skaidroja Pīlēns.

Tomēr līdz ar JV līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa pirmdienas paziņojumu pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Pīlēns sapratis, ka jautājums par viceministra posteņu ieviešanu vairākās nozarēs ir noņemts no izskatīšanas. Tas, ka Kariņš pieminējis tikai viena šāda amata veidošanu - aizsardzības nozarē - Pīlēnam bijis pārsteigums.

Politiķis atkārtoti uzsvēra jau iepriekš vairākkārt pausto, ka AS skatījumā jaunajā valdībā būtu svarīgi vairākās smagās jomās atbildību soidāri dalīt starp vairākiem koalīcijas partneriem. Savu vietu kādā no ministru vai viceministru amatiem Pīlēns gan neredzot.

AS dibinātājs arī piebilda, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam ir vēl daudz neatbildētu jautājumu nākamā gada valsts budžeta rāmja kontekstā, un no viņa teiktā noprotams, ka uz šiem jautājumiem vajadzētu rast atbildes pirms jaunās valdības apstiprināšanas. Par budžeta jautājumiem potenciālajiem partneriem esot paredzētas diskusijas trešdien, 16.novembrī, un ceturtdien, 17.novembrī.

Pīlēns kritizēja Kariņa koalīcijas sarunu vadīšanas stilu, norādot, ka tas ir smagnējs, un netieši liekot noprast, ka Rinkēviča sarunu vešanas maniere aizvadītajā nedēļas nogalē viņam likusies tīkamāka.

Jautāts par atbildības jomu sadalījumu topošajā valdībā, Pīlēns atbildēja, ka AS nevairās ne no vienas nozares vadīšanas, tai skaitā arī no Kariņa piedāvātajām, tomēr, "karājoties gaisā" esot palicis jautājums, kāpēc līdz šim piedāvātajā ministru portfeļu sadalījumā netiek izmantotas no AS Saeimā ievēlēto deputātu kompetences.

Kā ziņots, pirmdien topošās koalīcijas veidošanas sarunu vadītājs Kariņš un Valsts prezidents Egils Levits pēc tikšanās paziņoja, ka pēdējās dienās panākts ievērojams progress attiecībā uz jaunās koalīcijas darba virzieniem un vienošanās par atbildības jomu sadali.

Viens no AS līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns vēlāk atzina, ka AS ir pieņēmis starplēmumu jeb ir panākta konceptuāla vienošanās par topošās valdības atbildības jomām, taču vēl ar JV jāvienojas par atbildības dalījumu veselības nozarē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.