ZZS: Levits vienkārši nespēj vai nevēlas pildīt Valsts prezidenta pienākumus

Sabiedrība
LETA 09:03, 23.11.2021 4

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu uz konsultācijām par viņa turpmākās darbības mērķiem un vīziju, informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa.

 
Foto: LETA

"Ne tikai Latvijas valsts dibināšanas svētkos, bet arī ikdienā aizvien skaudrāk iezīmējas Valsts prezidenta Levita kā valsts vadītāja līderības problēma. Acīmredzams, ka valstij sarežģītos brīžos Levits vienkārši nespēj vai nevēlas pildīt savus Valsts prezidenta pienākumus un "pazūd aiz savas pils augstajiem mūriem", nespējot adekvāti reaģēt uz notikumiem sabiedrībā," uzskata ZZS.

Valsts prezidents nedrīkst uz visu nolūkoties tikai no malas kā miermīlīgs novērotājs, jo īpaši pašlaik, kad valstij ir vajadzīgs spēcīgs līderis, akcentē partiju apvienība, norādot, ka valstsvīra autoritātes neesamība un "visu laiku zemākais" Valsts prezidenta darba novērtējums esot likumsakarīgs Levita darbībai vai drīzāk bezdarbībai.

ZZS ieskatā Levits ne tikai nav spējis saliedēt Latvijas sabiedrību, bet pieļāvis valdošās koalīcijas antidemokrātisku rīcību, ka tautas priekšstāvjiem Saeimā un pašvaldību domēs tiek nepamatoti ierobežoti vēlētāju dotie mandāti. Tas ir unikāls demokrātijas ierobežošanas piemērs visā Eiropā, par ko jau izteikušies konstitucionālo tiesību eksperti, norāda politiskajā spēkā.

"Ilgstošas pandēmijas situācijā, Ministru kabinetam demonstrējot apjukumu, nekonsekvenci un nespēju pieņemt lēmumus, ko skaidri iezīmēja žurnālistu izmeklēšanas, Valsts prezidents neizmatoja iespēju sasaukt ārkārtas Ministru kabineta sēdi, iesaistoties un palīdzot visai sabiedrībai svarīgu lēmumu pieņemšanā, kas, iespējams, izraisīja daudzu cilvēku personiskās traģēdijas un pat nāves," akcentē partiju apvienībā.

ZZS pārmet tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) "nepieļaujamus uzbrukumus neatkarīgai tiesu varai" un Saeimas deputātiem prettiesiskus un neētiskus izteikumus un pauž, ka tie palikuši bez jebkādas Valsts prezidenta uzmanības.

Politiskais spēks uzskata, ka Levits esot "nodarbojies ar politisko šantāžu" un izgāzies ar savas padomnieces izvirzīšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā. "Šī rīcība ir nepiedodama, jo varēja būtiski ietekmēt ST reputāciju un uzticību tās lēmumiem. Arī kavēšanās ar jaunā Satversmes aizsardzības biroja vadītāja nekavējošu apstiprināšanu ir Levita nepadarīts darbs," secina ZZS.

Saistībā ar draudiem hibrīdkara situācijā, ko apliecina notikumi uz Polijas un Baltkrievijas robežas, ZZS pārstāvji pārmet Levitam Nacionālās drošības padomes sēdes nesasaukšanu.

Partiju apvienība skaidro, ka savu aicinājumu pauž, jo Latvija ir parlamentāra valsts, kurā Valsts prezidenta darba devējs ir Saeima.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (4)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sports Latvijas hokejisti pārliecinoši zaudē Zviedrijai (VIDEO)

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien Ostravā pasaules čempionātā piektajā mačā ar 2:7 (0:2, 2:4, 0:1) zaudēja Zviedrijas valstsvienībai.

Sabiedrība Nākamgad Rīgā notiks Eiropas jauno zinātnieku saiets (+VIDEO)

Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu.

Sabiedrība Saudzēsim Latvijas nēģus: līdz jūlijam makšķerēt aizliegts (+VIDEO)

Baltijas jūrā ietekošās upes ar to baseiniem ir nozīmīgākās nārstošanas vietas.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā aprīlī samazinājies par 6%

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, aprīlī dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā samazinājies par 6%, bet piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.