PKC: Kritiskā situācijā ierobežojumi būs arī vakcinētajiem, iespējams lokdauns

Sabiedrība
LETA 13:27, 28.09.2021 0

Veselības ministrijas (VM) sagatavotais noteikumu projekts "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", visticamāk, nebūs pietiekami efektīvs, apspriežot jauno regulējumu, otrdien valdības sēdē minēja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāvis Vladislavs Vesperis, kurš pārstāvēja PKC vadīto ekspertu grupu.

 
Foto: LETA

Viņš norādīja, ka jaunajā regulējumā praktiski nav nodefinēts nākamais solis ierobežojumu pastiprināšanai gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija valstī pasliktināsies. Tāpat grupa prognozē,- ja nāksies ieviest nākamo soli un būtiski stingrākus drošības pasākumus, tas notiks sasteigti un sabiedrība par tiem un to pamatojumu nebūs savlaicīgi informēta.

Vesperis atklāja, ka ir nepieciešams atklāti runāt ar sabiedrību par gaidāmo, lai vairotu uzticību valdībai, kas tostarp saistīts ar faktu, ka kritiskā situācijā ierobežojumi būs nosakāmi arī personām ar Covid-19 sertifikātiem.

Vienlaikus PKC pārstāvis akcentēja, ka ekspertu grupa nesaskata iemeslu, kādēļ jaunais regulējums spēkā stāsies tikai 11.oktobrī, jo tādā veidā pastāv augsts risks, ka 15.novembrī varētu tikt sasniegta slimnīcu kapacitātes augstākā robeža. Tāpat jaunais regulējums, kura mērķis ir vienkāršot epidemioloģiskās prasības, ir apjomīgs un nav tik viegli uztverams.

Vesperis atzīmēja, ka ekspertu grupa atbalsta valdības lēmumu noteikt obligāto vakcinēšanos noteiktu profesiju pārstāvjiem, neskatoties uz to, ka šis lēmums ir novēlots.

PKC pārstāvis uzsvēra, ka, ekspertu prāt, ar jauno regulējumu nav atrisināts jautājums par efektīvu esošo un plānoto ierobežojumu ievērošanas kontroli, lai novērstu to ignorēšanu, kā arī jauni ierobežojumi būtu jānosaka ar domu, ka tie tiks efektīvi kontrolēti. Tāpat ir jāveicina pašu pakalpojumu sniedzēju paškontrole nozaru ietvaros.

Ekspertu grupas pārstāvis arī akcentēja, ka jaunajā regulējumā ietvertais noteikums, ka turpmāk drošajā režīmā pakalpojumus varēs saņemt arī ģimenes ar bērniem, ir ierobežojumu mazināšana, nevis stiprināšanā, kā arī daļēji drošā režīma ieviešana muzejiem, bibliotēkām ir simbolisks pasākums, turklāt testēšana nav ilgtermiņa risinājums un sniedz nepietiekamu drošību augstas saslimstības apstākļos.

Vesperis arī uzsvēra, ka, ja valsts nonāks ļoti augstas saslimstības apstākļos, var nākties ieviest tā saucamo "lokdaunu", par kuru apmierināts, protams, nebūs neviens. Tāpat ekspertu grupa nonākusi pie secinājuma, ka, ja valsts nepakļaus obligātai vakcinācijai lielāku iedzīvotāju daļu un darba devējiem netiks piešķirtas lielākas iespējas panākt 100% vakcinēšanās līmeni uzņēmumos, pietiekama efekta nebūs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka otrdien valdībā skata jauno Covid-19 pārvaldības regulējumu, kas aizstās līdzšinējos Ministru kabineta "noteikumus Nr.360".

Noteikumi paredz vienkāršot epidemioloģisko prasību regulējumu, lai tas būtu vieglāk uztverams, vienlaikus nosakot pienākumu konkrētu profesiju pārstāvjiem obligāti vakcinēties pret Covid-19, kā arī palielinot pakalpojumu skaitu, ko iespējams saņemt tikai ar Covid-19 drošības sertifikātiem vai testiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Kriminālziņas Par uzbrukumu policijas darbiniekam piespriež vienu gadu cietumā

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 25.aprīlī atstājis negrozītu apgabaltiesas lēmumu daļā, ar kuru persona notiesāta par uzbrukumu varas pārstāvim sakarā ar tā likumisku dienesta darbību, piespriežot brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Kriminālziņas Apcietina vīrieti par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu TikTok videouzrunās

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.