• Alfs,
  • Bernadeta,
  • Mintauts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Piešķirs bēgļa statusu Latvijā Baltkrievijas teātra darbiniekam un viņa ģimenei

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:29, 31.05.2021


Administratīvā rajona tiesa pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi piešķirt bēgļa statusu Latvijā kādam Baltkrievijas Valsts jaunatnes teātra darbiniekam un viņa ģimenei, liecina pagājušajā nedēļā pieņemtais tiesas spriedums.


Foto:

No publiski pieejamā tiesas sprieduma izriet, ka vīrietis, viņa sieva un divi nepilngadīgie bērni pērn septembrī vērsās Valsts robežsardzē ar iesniegumiem par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

"Ģimenes galva" lūdza politisko patvērumu, baidoties par savu, sievas un bērnu dzīvību un veselību. Viņš Latvijas varasiestādēm skaidroja, ka ir Baltkrievijas Valsts jaunatnes teātra darbinieks. Teātrī viņš brīvi paudis savu nostāju par valstī notiekošo, tāpēc pret viņu izturējās citādi nekā pret citiem darbiniekiem. Vīrietim tika izteikti rājieni un netika izmaksātas prēmijas.

Vīrietis Latvijas varasiestādēm skaidroja, ka 2020.gada 11.augustā teātrī notika sapulce, kurā teātra direktors uzstājīgi prasījis nepiedalīties protesta akcijās. Tomēr vīrietis sapulces laikā aicināja sākt streiku un pievienoties protesta akcijām, atbalstot tautu, kura ir cieš no Aleksandra Lukašenko režīma.

Teātra kolektīva darbinieki atbalstīja viņa idejas, taču direktors pārtraucis sapulci un izsaucis pieteicēju uz kabinetu, kur draudējis ar speciālo uzdevumu milicijas vienības (OMON) izsaukšanu.

Vīrietis Latvijas varasiestādēm apgalvoja, ka regulāri piedalījies protestos, jo īpaši brīvdienās. Par protesta apmeklējumu viņam tika izteikts rājiens un vēlāk viņš uzzinājis, ka teātrī ieradušās personas civilapģērbā, uzrādot Iekšlietu ministrijas apliecības, un viņu meklējušas. Tāpat vīrietis pie mājās vairakkārt redzējis mikroautobusu ar cilvēkiem maskās, kuri gribējuši viņu aizturēt.

Kad sākušās nekārtības ielās, vīrietis sācis baidīties par savas ģimenes drošību. Tāpat viņš sapratis, ka vairs nevarēs strādāt teātrī, jo izjutis "nepieciešamību būt kopā ar tautu un atbalstīt Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku".

Pērn septembrī vīrietis arī pieteicis streiku, par kuru paziņoja savā "Instagram" kontā un sniedzis par to komentāru kādā Baltkrievijas ziņu vietnē.

Vīrieša sieva Latvijas varasiestādēm skaidrojusi, ka viņa ir advokāte, un Baltkrievijā cilvēkus satriecis tas, kas notika protestos pēc vēlēšanām, proti, spīdzināšana un vardarbība. Advokāti savā starpā nolēmuši palīdzēt cietušajiem un 2020.gada 14. augustā, sanākot Minskas apgabala advokatūras ēkā, viņi nolēma, ka 15.augustā sniegs konsultācijas cietušajiem.

Pie sievietes 15.augustā uz konsultāciju atnākuši vairāki cilvēki, kuri stāstījuši, kā viņi tika sisti. Tās dienas vakarā viņai zvanīts no nezināma numura un draudēts. Nedaudz vēlāk sievietei arī zvanījusi nezināma persona, kura jautājusi, vai viņa zina, kur ir viņas bērni.

Pēc 16.augusta sieviete akcijās piedalījusies katru sestdienu un svētdienu. Sieviete arī informējusi Latvijas iestādes, ka Baltkrievijā advokātus nelaiž uz tiesām un neuzklausa, aizbildinoties ar dažādiem ieganstiem. Parādījusies arī informācija par aizturētiem advokātiem.

Kā papildusapstākli sieviete norādījusi arī to, ka viņas dēls ir tumšādains un tādēļ pēdējā laikā ir saņēmis draudus.

Lēmumu, izceļot uz ārzemēm, minētā ģimene pieņēmusi spontāni. Ņemot vērā, ka ģimenes galvas vecvectēvs ir latvietis, ģimene nolēma doties uz Latviju.

Jau atrodoties Latvijā, ģimenes galva sazinājās ar Baltkrievijā palikušo māti, kura pastāstīja, ka pie vīrieša mājās notika kratīšana un pret viņu ir ierosināta krimināllieta par aicinājumu pārņemt varu.

Vīrietis Latvijas iestādes informējis, ka internetā izveidojis grupu, kur viņš publicē informāciju, kas varētu būt noderīga citiem baltkrievu bēgļiem, informāciju par svarīgiem notikumiem Baltkrievijā un mītiņiem Rīgā.

PMLP pērn decembrī ģimenei atteica piešķirt bēgļa statusu, bet piešķīra alternatīvo statusu un izsniedza termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu.

Nepiekrītot pārvaldes lēmumam, ģimene vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā.

Ģimene pieteikumā tiesai argumentēja, ka Baltkrievijas varas iestādēm ir zināmi pieteicēju politiskie uzskati. Ģimenes galva publiski paudis savu savus politiskos uzskatus par situāciju Baltkrievijā, kā arī atteicies strādāt savā darba vietā, izvirzot vairākas prasības par situācijas noregulēšanu, politisko ieslodzīto atbrīvošanu, vardarbības pārtraukšanu pret iedzīvotājiem.

Ņemot vērā situācijas nozīmīgumu, pieteicējs nevarēja klusēt, tāpēc iesaistījās dažādos pasākumus, piemēram, izveidoja kanālus "Youtube" un "Telegram" vietnēs. Pieteicējs aktīvi sadarbojas ar Baltkrievijas opozicionāru Valēriju Cepkalo un aktīvi komunicē ar Cihanousku.

PMLP tiesai iesniegtajā rakstveida paskaidrojumā pieteikumu neatzina un lūdza to noraidīt.

Tiesa pārbaudot informāciju un uzklausot paskaidrojumus secināja, ka ģimene izcelsmes valstī var tikt pakļauti politiski motivētai vajāšanai. Līdz ar to tiesa PMLP uzlika pienākumu ģimenei piešķirt bēgļu statusu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trešdien daudzviet Latvijā īslaicīgi līs

Trešdien daudzviet Latvijā gaidāmi nokrišņi, pārsvarā īslaicīgs lietus, pēcpusdienā vietām iespējams arī pērkons un krusa, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Latvijā gada sākumā bija nodarbināti 8700 Ukrainas valstspiederīgo

Latvijā šā gada sākumā kā darba ņēmēji bija reģistrēti 8700 Ukrainas valstspiederīgo, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem.

Sabiedrība Saeima piektdien lems par Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā

Saeimas Prezidijs ir sasaucis parlamenta ārkārtas sēdi piektdien, 19.aprīlī, plkst.9, lai lemtu par diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā.

Lasiet arī

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.

Sabiedrība Vāc parakstus par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju.

Sabiedrība Saeimā vērtēs ieceri liegt Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā atrasties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Sabiedrība Rosina liegt Latvijā atrasties arī Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem

Pēc Nacionālās apvienības (NA) likumprojekta par liegumu Baltkrievijas transportlīdzekļiem nonākšanas darba kārtībā "Jaunā vienotība" (JV) iepazīsies ar piedāvāto risinājumu un vērtēs tā ieviešanas iespējas praksē. Tā sacīja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics.