• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LTV neatsauks pausto informāciju par vakcīnas "AstraZeneca" efektivitāti

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:31, 15.04.2021


Latvijas Televīzija (LTV) neuzskata, ka raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" paustā informācija par vakcīnas "AstraZeneca" efektivitāti būtu atsaucama, kā arī medijs nesodīs raidījuma komandu jebkādā veidā, paziņo LTV komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.


Foto: LETA

LTV arī uzskata, ka raidījuma tēma nav izsmelta un tā ir raisījusi nozīmīgu diskusiju par zinātnes un veselības žurnālistiku, tomēr vienlaikus televīzija atvainojas tiem skatītājiem, kuriem raidījumā izskanējusī informācija šķitusi maldinoša. Tieši tāpēc rosināts tēmu turpināt plašākā zinātnes un žurnālistu profesionāļu lokā, apspriežot raidījumā paustās eksperimentālās pieejas un tēmas, kas ir tik būtiskas sabiedrības veselībai.

LTV Satura padome izvērtējusi 29.marta raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kura tēma bija "Imunitāte pret Covid-19". Raidījums radīja plašu rezonansi sabiedrībā, Veselības ministrija un tās pakļautībā esošās iestādes pieprasīja atsaukt raidījumā izskanējušo informāciju, norādot, ka tā "ir ne tikai maldinoša, bet arī zinātniski nepamatota un vienlaikus sabiedrības veselību apdraudoša".

Lai sagatavotu padomes atzinumu, LTV uzrunāja arī ārējos ekspertus - zvērinātu advokātu biroju "Cobalt" un RSU Komunikācijas fakultātes dekāni Andu Rožukalni -, aicinot sniegt savus neatkarīgos atzinumus par to, vai raidījums jebkādā veidā ir pārkāpis Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu vai citus normatīvos aktus, un kā vērtējams tā saturs.

Ne LTV juristi, ne zvērinātu advokātu birojs "Cobalt" nekonstatēja, ka raidījuma saturā būtu konstatējams likuma pārkāpums, proti, saturs neapdraud sabiedrības veselību un nav apzināti maldinošs, bet gan vērsts uz diskusijas veicināšanu par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem veselības aizsardzības jomā, uz kuriem publiskajā telpā nav pārliecinošas atbildes, turklāt arī valsts institūcijas tādas vēl šobrīd nevar sniegt.

LTV Satura padome izvērtējumā ņēma vērā gan raidījuma formāta specifiku, gan līdzšinējos žurnālistikas sasniegumus, jo raidījums sevi ir pierādījis daudzu sarežģītu problēmu atklāšanā un devis impulsu to risināšanai valstiskā līmenī, sacīja Priedīte.

LTV uzsvēra, ka žurnālistiem ir neapstrīdamas tiesības un pienākums pētīt paaugstinātas intereses un nozīmības tēmas. Žurnālistu ieskatā, imunitātes jautājums Covid-19 vakcinācijas procesa kontekstā noteikti ir atzīstams par šādu tēmu. Vienlaikus padome raidījuma veidotājiem norādījusi, ka pilnvērtīgai tik sarežģīta un sensitīva temata aplūkošanai pētnieciskās žurnālistikas materiālā žurnālistiem jārāda visaugstākā profesionālā kvalitāte, precizitāte un atbildība pret skatītājiem.

Kā norādīja LTV, "Aizliegtā paņēmiena" ietekme sabiedrībā ir augsta, cilvēki uzticas raidījuma saturam, tas ir sabiedriskās televīzijas "prime-time" produkts, un tas nekādā gadījumā nedrīkst radīt šaubas par tajā paustās informācijas patiesumu. Padomes vērtējumā raidījuma noslēdzošā - secinājumu un diskusijas - daļa ir problemātiska, tā ir radījusi iespaidu par nevienādu faktu izcēlumu un tajā iztrūkst argumentētas un pierādītas kopsakarības.

Līdz ar to, ņemot vērā temata specifiku un sabiedrībā jau esošās šaubas par vakcinācijas efektivitāti, padome uzskata, ka būtu bijis nepieciešams izmantot zinātniskā konsultanta pakalpojumus, kas palīdzētu skaidrāk izvērtēt, vai veiktais pētījums ir uzskatāms par pilnvērtīgu un raidījuma noslēgumā paustie secinājumi atbilst realitātei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Siliņa: Kariņš rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis

Atkāpjoties no ārlietu ministra amata, Krišjānis Kariņš (JV) rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, ceturtdien pēc sarunas ar politiķi paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība Taksometru vaučeru tirdzniecību Rīgas lidostā varētu sākt aprīlī

Taksometru vaučeru tirdzniecību VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" varētu sākt aprīlī, ceturtdien preses konferencē medijiem sacīja Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Sabiedrība Kurš visbiežāk uzstājās no tribīnes?

Saeima šī gada ziemas sesiju slēdz 28.martā un pavasara sesiju sāks 8.aprīlī.

Sabiedrība Kariņš nolēmis atkāpties no ārlietu ministra amata

ijušais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien pēc tikšanās ar pašreizējo premjeri Eviku Siliņu (JV) paziņoja, ka nolēmis atkāpties no ārlietu ministra amata.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijai piegādātas pirmās 1400 vakcīnas pret pērtiķu bakām

Latvija ir saņēmusi pirmās 1400 vakcīnu devas pret pērtiķu bakām, kas būs pieejamas riska grupu iedzīvotāju vakcinācijai, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

Sabiedrība Latvija ziedos Nikaragvai Covid-19 vakcīnas 16,6 miljonu eiro vērtībā

Lai palīdzētu globāli ierobežot Covid-19 izplatību, Latvija ziedos Nikaragvai 849 420 vakcīnu "Comirnaty" devas, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Sabiedrība Latvija plāno ārvalstīm pārdot vakcīnas pret Covid-19

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi grozījumus likumā, kas pavērtu zaļo gaismu vakcīnu pret Covid-19 pārdošanai ārvalstīm.

COVID-19 EK piešķīrusi tirdzniecības atļauju "Nuvaxovid" vakcīnai pret Covid-19

Eiropas Komisija (EK) ir piešķīrusi tirdzniecības atļauju ar nosacījumiem "Nuvaxovid" vakcīnai pret Covid-19, kuru izstrādājis uzņēmums "Novavax" un kas ir piektā Eiropas Savienībā (ES) atļautā Covid-19 vakcīna.