Kā zināt, vai kaķim nav koronavīruss? Pazīmes skaidro veterāniārāsts (+VIDEO)

Sabiedrība
lsm.lv 16:12, 16.01.2021 0

Kaķis spēj inficēties ne tikai ar Covid-19 (SARS-CoV-2), bet arī ar īpašo kaķu koronavīrusu (FCoV), kas cilvēkam gan nav bīstams. Kā atpazīt kaķu koronavīrusa pazīmes un kā rīkoties saimniekam, Latvijas Radio raidījumā “Kā labāk dzīvot” stāstīja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns, veterinārmedicīnas doktors Kaspars Kovaļenko.

 
Foto: LETA

Daudzi dzīvnieki ar kaķu koronavīrusu inficējas jau agrā vecumā un sadzīvo visu mūžu, jo tas atrodas zarnu epitēlijā. Laika gaitā notiek gēnu jeb punktveida mutācijas, un tās iegūst spēju labāk inficēt imunitātes šūnas, kā rezultātā var attīstīties kaķu infekciozais peritonīts. Neskatoties uz ārstēšanu, kaķu infekciozais peritonīts krietni samazina dzīvnieka dzīvildzi – no diagnozes uzstādīšanas brīža tam atlikuši apmēram pieci mēneši.

Simptomi infekcijas slimībām kaķim ir līdzīgi kā cilvēkam – klepošana, šķaudīšana, iztecējumi no acīm, diareja jeb caureja. Jebkurā gadījumā, ja dzīvniekam novērojami kādi saslimšanas simptomi, jāvēršas pie veterinārārsta.

Veterinārmedicīnas doktors ieteica kritiski un uzmanīgi vērot dzīvnieka veselību: “Atsevišķos gadījumos pārāk ilga gaidīšana var būt tikai par sliktu dzīvniekam.”

Pasaules zinātniskā informācija jau no pavasara liecina, ka atsevišķu sugu dzīvnieki var inficēties arī Covid-19 (SARS-CoV-2), atgādināja Kovaļenko. Šobrīd apstiprinājies, ka ar Covid-19 var inficēties kaķi, suņi, ūdeles, truši, cūkas, govis un citi dzīvnieki, taču ne visi to nodod tālāk.

LLU veiktais pētījums liecina, ka klaiņojošajiem kaķiem šis vīruss nav konstatēts, tomēr to organismā ir Covid-19 antivielas, kas nozīmē, ka tas iegūts no kādas virsmas dabā, iespējams, saskaroties ar cilvēku augšējo elpceļu izdalījumiem.

Pētījuma ietvaros paraugi ievākti arī no kaķiem, kuri dzīvo mājsaimniecībās, kur ir Covid-19 pozitīvi cilvēki, taču vīruss dzīvnieku organismos nav atrasts. Cilvēkam, kuram novērojamas infekcijas pazīmes, nav ieteicams doties pie dzīvniekiem, piemēram, patversmē, audzētavā vai saimniecībā jeb vietās, kur ir liels dzīvnieku blīvums, jo pieredze rāda, ka šo slimību var nodot ūdelēm, cūkām un, iespējams, citiem dzīvniekiem.

“Pēc Pasaules Dzīvnieku veselības organizācijas informācijas kaķis var nodot kaķim šo vīrusu, un arī vairākos pētījumos tas ir pierādīts,” apliecināja Kovaļenko, papildinot, ka kaķiem, atšķirībā no ūdelēm, kuru audzētavās šī slimība izplatīta, lielāka pulcēšanās notiek patversmēs.

Speciālisti iesaka kaķus, kas tikko atvesti uz patversmi, paturēt karantīnā un parūpēties par to izolāciju pirms saskarsmes ar pārējiem kaķiem.

Mājas kaķim, kurš nedodas ārā, saslimt ar šo vīrusu ir maza iespēja, tomēr to nevar izslēgt.

“Kaķi kā dzīvnieki var būt daudzu infekcijas slimību pārnēsātāji, tie ir ciešā kontaktā ar cilvēkiem, tāpēc laišana ārā nav tā pati labākā doma,” atzina Kovaļenko.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Lasiet arī

Pasaule Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu

Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, ja Krievija pārraus Ukrainas frontes līniju un Kijiva lūgs šādu palīdzību.

Sabiedrība Skandāls Saeimā: deputāti sastrīdas, apspriežot padomju laika deportācijas

Saeimas sēdē atsevišķi deputāti šodien izpelnījās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar padomju okupācijas laikā Latvijā veiktajām iedzīvotāju deportācijām jeb izsūtīšanām.

Sabiedrība Latvijā kļūs vēsākas, jaunnedēļ iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Kultūra Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli

Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli "Laika upes liecinieki", paziņo Rīgas dome.