No 1.maija likvidēs Rīgas izpilddirekcijas. Kā viss notiks turpmāk?

Sabiedrība
LETA 19:08, 14.01.2021 0

Pēc divu stundu diskusijām un strīdiem, Rīgas domes Finanšu komiteja atbalstīja izpilddirekciju likvidēšanu.

 
Foto: LETA

Lēmums paredz no šī gada 1.maija reorganizēt Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centru, izveidojot Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centru un saglabājot Rīgas pilsētas pašvaldības centrālās administrācijas struktūrvienības statusu.

Plānots noteikt, ka Rīgas Austrumu, Pārdaugavas un Ziemeļu izpilddirekciju likvidācija pabeidzama līdz šī gada 30.aprīlim.

Rīgas pilsētas izpilddirektoram uzdots izveidot izpilddirekciju likvidācijas komisiju, iekļaujot tajā pārstāvjus no Finanšu departamenta, Personāla nodaļas, Juridiskās pārvaldes, Sekretariāta un Izpilddirekcijām.

Izpilddirektoram būs jāveic izpilddirekciju personāla novērtēšana, apzinot, kuriem darbiniekiem tiek nodrošinātas tiesības pāriet darbā uz citām Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijām un ar kuriem ir izbeidzamas darba tiesiskās attiecības.

Plānots arī izvērtēt Izpilddirekciju telpu turpmāko izmantošanu.

Ar šīm pārmaiņām plānots veicināta iedzīvotāju un biedrību iesaisti lēmumu pieņemšanā arī apkaimju līmenī, kā arī tiks nodrošināta kvalitatīva un vienkārša komunikācija un sadarbība starp pašvaldības iestādēm.

Rīgas domes vadība iecerējusi stiprināt kopienas un sniegt atbalstu apkaimju biedrību kapacitātes celšanai, definēt skaidru funkciju sadalījumu starp pašvaldības iestādēm.

"Mūsu mērķis ir nākt tuvāk apkaimēm, un modernizēt rīdziniekiem piedāvātos pakalpojumus. Izmaiņas paredz jau šogad lielākajās pilsētas apkaimēs izveidot piecas vienas pieturas aģentūras saziņā ar pilsētniekiem, veicināt biedrību iesaisti lēmumu pieņemšanā apkaimju līmenī un novērst pašvaldības struktūru funkciju dublēšanos," uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņš norāda, ka pārmaiņu rezultātā pašvaldība piedāvās iedzīvotāju vajadzībās balstītus pakalpojumus un atgriezenisko saiti dialogā ar pilsētas iedzīvotājiem.

Kā informē Rīgas dome, pērnā gada nogalē pētījumu centra SKDS veiktā aptauja liecinot, ka vairums rīdzinieku neizmanto galvaspilsētas izpilddirekciju piedāvātos pakalpojumus un ir maz informēti par to funkcijām.

Aptaujā respondentiem lūdza norādīt, cik labi viņi pārzina Rīgas izpilddirekciju funkcijas, sniegtos pakalpojumus, kā arī raksturot saskarsmi ar tām. Kopumā 6% respondentu norādīja, ka ļoti labi pārzina izpilddirekciju funkcijas un to sniegtos pakalpojumus, 28% atzina, ka kopumā zina, bet ne detalizēti, un vēl 33% apgalvoja, ka vispār zina par šādu struktūru eksistenci, bet neko vairāk nezina.

Gandrīz katrs trešais jeb 32% respondentu atzina, ka nezina par tādu institūciju pastāvēšanu.

Pret izpilddirekciju reorganizēšanu iebilda opozīcija, kā galveno iemeslu minot, ka šī reforma nav pietiekami sagatavota un nav sniegtas atbildes uz daudziem svarīgiem jautājumiem.

Opozīcijas pārmetumi bija saistīti arī ar birokrātijas palielināšanu, neskaidru funkciju pārdali un 132 izpilddirekcijas darbinieku atbrīvošanu no amata.

Savukārt bijušais pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) uzsvēra, ka līdz ar šo reformu, cietīs Rīgas apkaimju iedzīvotāji, jo tieši ar "mazo", ikdienas problēmu risināšanu nodarbojās izpilddirekcijas.

Kurš strādās pie Mazjumpravas muižas attīstīšanas, kurš rūpēsies par Pārdaugavas svētku organizēšanu, kurš rūpēsies par Juglas promenādes izveidi, vai vienas bedres aizlāpīšanu priekšpilsētā, jautāja politiķis. Šie mazie, bet apkaimju iedzīvotājiem būtiskie darbi pazudīšot uz lielo projektu fona un neviens tos nedarīšot, ir pārliecināts Radzevičs.

Gala lēmums par izpilddirekciju likvidēšanu jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Rīgā darbojas trīs izpilddirekcijas. Rīgas Austrumu izpilddirekcija apkalpo Centra rajonu un Latgales priekšpilsētu, Pārdaugavas izpilddirekcija - Kurzemes rajonu un Zemgales priekšpilsētu, bet Ziemeļu izpilddirekcija - Vidzemes priekšpilsētu un Ziemeļu rajonu.

Rīgas Pārdaugavas izpilddirekciju vada kādreizējais "Saskaņas" biedrs Valērijs Koķis, savukārt Ziemeļu izpilddirekciju vada Sergejs Hristoļubovs, bet Austrumu izpilddirekciju - Dmitrijs Pavlovs. Hristoļubovs un Pavlovs ārkārtas vēlēšanās startēja "Gods kalpot Rīgai" sarakstā, taču netika ievēlēti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ierobežos elektroskrejriteņu novietošanu Vecrīgā

Nepareizi novietoti transportlīdzekļi pakalpojumu sniedzējam būs jāpārvieto nekavējoties.

Sabiedrība Atbalsta kriminālsoda pastiprināšanu par dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās

Saeimas Juridiskā komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem tiks pastiprināta kriminālatbildība par diskreditējošu dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās.

Sabiedrība Kļuvis zināms, kurš darbs ir pieprasītākais

Uz 10 pieprasītākajām vakancēm 2024.gada 1. ceturksnī kopumā pieteicās vairāk nekā 3500 darba meklētāju, liecina darba portāla CVMarket.lv jaunākā statistika.

Sabiedrība Bezpilota lidaparātiem Latvijā jābūt automātiskajiem atbildētājiem (+VIDEO)

Droniem, kas ir vieglāki par 250 g, būs jāatbilst jaunajiem drošības noteikumiem.

Lasiet arī

Ekonomika «Norwegian» ziemas sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas

Aviokompānija "Norwegian" šī gada ziemas sezonā un nākamajā vasaras sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas, otrdien aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgās bāzes Rīgā atklāšanas pasākumā sacīja "Norwegian" izpilddirektors Geirs Karlsens.

Ekonomika  Budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta

Latvija pietuvojusies "sarkanajai iezīmei" - Māstrihtas 3% no IKP robežai.

Ekonomika FM: 2024.gadā budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9%

Šajā gadā valdības budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pietuvojoties tuvu Māstrihtas 3% no IKP robežai, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā Latvijas Stabilitātes programmas projektā 2024.-2028.gadam, ko otrdien skata valdībā.