• Alfs,
  • Bernadeta,
  • Mintauts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas pacienti ik mēnesi ietaupa vairāk nekā vienu miljonu eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:07, 08.11.2020


Pāreja uz jauno kompensējamo medikamentu izrakstīšanas kārtību pacientiem ļāvusi ietaupīt vairāk nekā septiņus miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Dita Okmane.


Foto: LETA

Lai novērstu situāciju, ka iedzīvotāji pārmaksā par valsts kompensējamiem medikamentiem, no 1.aprīļa tika mainīta valsts kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība - ārsts receptē tagad norāda aktīvo vielu, nevis konkrēta medikamenta nosaukumu, savukārt aptiekas no vienādas iedarbības zālēm izsniedz kompensējamās zāles par zemāko cenu, kuras ir tikpat kvalitatīvas, efektīvas un drošas.

Pacienti papildus veiktajos maksājumos jeb līdzmaksājumos par valsts kompensējamām zālēm ik mēnesi ietaupa vairāk nekā vienu miljonu eiro, kamēr kopējais pacientu ietaupījums pārsniedz septiņus miljonus eiro.

ZVA aprēķini liecina, ka pacientu līdzmaksājums par vienu recepti vidēji samazinājies par 1,68 eiro. Tikmēr jauno kārtību pozitīvi novērtē 66% sabiedrības.

Auditorijas informētības mērījumi apliecina, ka informēti par jauno kārtību ir 90% iedzīvotāju. Tāpat informatīvās kampaņas kopējā atpazīstamība sasniedz 63%, kas pārsniedz vidējos sociālo kampaņu atpazīstamības rādītājus valstī - 51%.

Pēc ZVA paustā, gan veiktās iedzīvotāju aptaujas un pētījumi, gan aprēķinātais pacientu ietaupījums ļauj izdarīt secinājumu, ka jaunā kārtība strādā efektīvi.

ZVA direktors Svens Henkuzens uzsver, ka jaunās kārtības ieviešanas process vēl nebūt nav noslēdzies - ir jāturpina to pilnveidot, novēršot konstatētās nepilnības, piemēram, sistēmas tehniskajā darbībā vai normatīvo aktu precizēšanā.

"Taču jau šobrīd redzam, ka ir veidojies ietaupījums gan pacientiem, gan valstij, kas arī bija galvenais mērķis. Protams, ieviešanas procesā bija pacienti, kuri nebija apmierināti ar jauno kārtību, ar ko arī rēķinājāmies, taču kopumā jāuzsver, ka galvenais mērķis ir sasniegts," skaidro aģentūras direktors.

Līdz ar brīdi, kad tapa zināms, ka no 1.aprīļa stāsies spēkā jaunā kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība, uz 2020.gada 1.aprīli 250 kompensējamiem medikamentiem ražotājs bija samazinājis cenu, tajā skaitā 50 medikamentiem ar pirms tam jau esošu zemāko cenu.

Savukārt 1.maijā cenas samazinātas vēl 18 medikamentiem, bet 1.jūlijā - vēl 75 medikamentiem. Tikmēr 1.augustā 34 medikamentiem, bet 1.septembrī - vēl 45 medikamentiem. Tāpat 1.oktobrī cenas samazinātas kopumā 69 medikamentiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trešdien daudzviet Latvijā īslaicīgi līs

Trešdien daudzviet Latvijā gaidāmi nokrišņi, pārsvarā īslaicīgs lietus, pēcpusdienā vietām iespējams arī pērkons un krusa, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Latvijā gada sākumā bija nodarbināti 8700 Ukrainas valstspiederīgo

Latvijā šā gada sākumā kā darba ņēmēji bija reģistrēti 8700 Ukrainas valstspiederīgo, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem.

Sabiedrība Saeima piektdien lems par Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā

Saeimas Prezidijs ir sasaucis parlamenta ārkārtas sēdi piektdien, 19.aprīlī, plkst.9, lai lemtu par diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā.

Lasiet arī

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).