Tiks atzīmēta Pasaules diena bez tabakas

Sabiedrība
LETA 04:44, 31.05.2020 1

Rīga, 31.maijs, LETA. Šodien tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, kuras mērķis ir kliedēt mītus, kas saistīti ar smēķēšanu un sniegt zināšanas jauniešiem par tabakas un nikotīna produktu lietošanas kaitīgo ietekmi, ...


Rīga, 31.maijs, LETA. Šodien tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, kuras mērķis ir kliedēt mītus, kas saistīti ar smēķēšanu un sniegt zināšanas jauniešiem par tabakas un nikotīna produktu lietošanas kaitīgo ietekmi, aģentūrai LETA pavēstīja Slimību un profilakses centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja. Viņa skaidroja, ka šogad visā pasaulē uzsvars likts uz tabakas industrijas īstenoto manipulāciju ar jauniešiem.  Arāja atzīmēja, ka tabakas industrijas mārketings ir aizvien vairāk vērsts uz jauniešiem kā potenciālajiem tabakas produktu patērētājiem. Pētījumi liecina, ka visbiežāk smēķēšanu uzsāk jaunībā, kas rada spēcīgu nikotīna atkarību, un visbiežāk nikotīna atkarība turpinās arī pieaugušā vecumā. Pieaugušā smēķēšanas paradumi parasti izveidojas jau pusaudžu vecumā. Smēķēšanas uzsākšana agrīnā vecumā palielina riskus veselībai un pastāv mazāka iespēja atmest smēķēšanu. Tas nozīmē, ka smēķēšanas profilakse jauniešu vidū ir īpaši svarīga, uzsvēra SPKC pārstāve. Viņa arī norādīja, ka smēķēšana ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis Eiropas Savienībā (ES). Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sagatavotais pārskats par Latvijas valsts veselības profilu liecina, ka ar dzīvesveidu saistītie riska faktori ir cēlonis pusei visu nāves gadījumu Latvijā.  Pēc SPKC veiktā pētījuma datiem, 2018.gadā vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem 26% vīriešu un 10% sieviešu smēķēja ikdienā. Līdz šim veiktie pētījumi liecina, ka Latvijā kopumā 58,5% skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem kādreiz ir pamēģinājuši lietot tabakas izstrādājumus. Arāja arī skaidroja, ka pēdējo gadu laikā strauji audzis pieprasījums pēc alternatīviem un "veselīgākiem" nikotīnu saturošiem izstrādājumiem, kas spētu apmierināt nikotīna radīto tieksmi, nemazinot tabakas smēķēšanas rezultātā izjusto baudas sajūtu. Tā rezultātā ir pieejamas jaunas smēķēšanas ierīces, kurās izmanto dažādas tehnoloģijas, lai patērētājs varētu uzņemt nikotīnu bez tabakas klātbūtnes vai turpināt tabakas lietošanu, taču bez tabakas degšanas rezultātā radīto kancerogēno vielu inhalācijas.  Šīs smēķēšanas ierīces tiek reklamētas kā nekaitīgākas alternatīvas tabakas izstrādājumiem, taču, kā liecina jaunāko pētījumu dati, šīs ierīces ir kaitīgas ne tikai to lietotājiem, izraisot acu un elpceļu gļotādu kairinājumu, centrālās nervu sistēmas traucējumus, plaušu iekaisumu, vemšanu, bet tās var arī uzsprāgt lietošanas laikā, norāda SPKC. Jaunizveidotās smēķēšanas ierīces arī apdraudot progresu, kas globāli gūts gadu desmitiem ilgā cīņā pret tabakas epidēmiju un tās izplatību, tā vietā veicinot jaunas no nikotīna atkarīgas paaudzes attīstību. Latvijā katrs otrais 13 līdz 15 gadus vecais pusaudzis vismaz reizi mūžā ir pamēģinājis smēķēt elektronisko cigareti.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".