Aicinās seniorus balsot laikā, kad ir mazāka vēlētāju aktivitāte

Sabiedrība
LETA 10:36, 11.05.2020 0

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) Covid-19 izplatības mazināšanai Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās aicinās riska grupā esošos seniorus balsot laikā, kad ir mazāka vēlētāju aktivitāte, aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

 
Foto: LETA

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas plānotas 29.augustā.

Ņemot vērā, ka iepriekšējās balsošanas dienās parasti piedalās mazāks vēlētāju skaits, šajās dienās mazāk apmeklētajās stundās CVK aicinās balsot riska grupu vēlētājus - seniorus, vēlētājus ar hroniskām saslimšanām, kurus smagāk varētu ietekmēt vīrusa infekcija.

Ja šie vēlētāji izvēlas balsot vēlēšanu dienā, 29.augustā, CVK aicinātu viņiem izvēlēties laiku, kad ir mazāka aktivitāte - no plkst.7 līdz plkst.11 un no plkst.20 līdz plkst.22.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtajām rekomendācijām, CVK ir sagatavojusi ieteikumus par drošības pasākumiem Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Vēlētājiem kā iepriekšējās balsošanas laikā, tā arī vēlēšanu dienā būs jāievēro divu metru distance, un vairāki tālāk minēti drošības pasākumi. Divu metru attālumu plānots nodrošināts arī starp iecirkņu darbiniekiem un novērotājiem, norāda CVK.

Lai samazinātu vīrusa Covid-19 izplatības riskus, rekomendēts īstenot pasākumus vēlētāju, vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu un darbinieku un vēlēšanu novērotāju aizsardzībai pret inficēšanos vēlēšanu procesā, norāda CVK. "Jāņem vērā, ka konkrēto drošības pasākumu īstenošana var mainīties atkarībā no epidemioloģiskās situācijas valstī un speciālistu ieteikumiem, taču CVK un Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija jau veic priekšdarbus, lai neatkarīgi no situācijas, būtu gatavas nodrošināt nepieciešamos aizsardzības pasākumus," skaidro Zaharova.

CVK ir aicinājuši Rīgas pašvaldību vēlēšanu iecirkņus neizvietot ēkās, kurās uzturas vīrusa Covid-19 visvairāk apdraudētās grupas, - ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes iestādēs. Tāpat Rīgas pašvaldībai būtu jānodrošina, ka pirmsskolas izglītības iestādēs un izglītības iestādēs izvietotajos vēlēšanu iecirkņos laikā, kad iecirknis atvērts vēlētājiem, neuzturas audzēkņi, skolēni un studenti. Vēlēšanu iecirkņi būtu jāizvieto pēc iespējas plašākās telpās ar iespēju tās regulāri vēdināt, skaidro vēlēšanu komisijā.

Vēlēšanu iecirkņos iecerēts izvietot informāciju par drošības pasākumiem, kas jāievēro, uzturoties iecirknī, kā arī plānots izvietot dezinfekcijas līdzekļus, vienreizlietojamos cimdus un aizsargmaskas, ja epidemioloģiskā situācija valstī būs tāda, ka tās būs nepieciešams izmantot, pavēstīja CVK. Vēlētājiem būtu iespēja dezinficēt rokas pirms un pēc iecirkņa apmeklējuma.

Atbilstoši SPKC ieteikumiem vēlētājus varētu aicināt vēlēšanu iecirknī izmantot savu pildspalvu, bet, ja vēlētājam tās nebūs, vēlēšanu iecirknī varētu izsniegt katram vēlētājam savu pildspalvu, norāda vēlēšanu komisijā.

Iekārtojot vēlēšanu iecirkni, SPKC iesaka nodrošināt divu metru distanci starp vēlētāju reģistrācijas galdiem, vēlēšanu kabīnēm un izvietot norādes uz grīdas, lai vēlētāji ievērotu noteikto distanci un nedrūzmētos. Iecirkņu komisijām viens no uzdevumiem būtu sekot līdzi un organizēt vēlētāju plūsmu, lai tiktu ievēroti drošības pasākumi, skaidro Zaharova.

Tāpat būtu jāveic regulāra telpu uzkopšana, ar atbilstošiem dezinfekcijas līdzekļiem dezinficējot koplietošanas virsmas, durvju rokturus, galdu virsmas, krēslu roku balstus, virsmas labierīcību telpās un citur, kā arī jāvēdina telpas. CVK rosinās apsvērt iespēju atteikties no aizkaru lietošanas vēlēšanu kabīnēs, jo arī tā ir virsma, kurai vēlēšanu laikā pieskaras vēlētāji. Lai nodrošinātu balsošanas aizklātumu, aizslietņus un vēlēšanu kabīnes bez aizkariem varētu izvietot ar ieeju pret sienu.

Lai pasargātu iecirkņu darbiniekus, viņiem būs jāvalkā individuālie aizsarglīdzekļi - vienreizlietojamie gumijas cimdi, sejas maskas, ja nepieciešams, respiratori, kā arī jāizmanto roku dezinfekcijas līdzekļi. Lielākai vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu drošībai varētu tikt lietoti arī sejas aizsargi. Tāpat darbiniekiem, kuri veiks balsu skaitīšanu būtu nodrošināmi virsvalki. Vēlēšanu organizēšanā vēlēšanu iecirkņos vai izbraukumā pie vēlētājiem būs aizliegts piedalīties cilvēkiem ar elpceļu infekcijas pazīmēm, norāda CVK.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanās pieņem pašvaldības vēlēšanu komisija, tātad Rīgas domes vēlēšanās kandidātu saraksti būs jāiesniedz Rīgas vēlēšanu komisijā. Ņemot vērā, ka kandidātu sarakstus parasti iesniedz viens vai daži saraksta pārstāvji, izmaiņas kandidātu sarakstu iesniegšanas kārtībā netiek plānotas, informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā. Iesniedzot kandidātu sarakstus būs jāievēro valstī spēkā esošie piesardzības pasākumi.

Nepieciešamo aizsardzības līdzekļu iegādi organizēs Rīgas vēlēšanu komisija sadarbībā ar Rīgas pašvaldību, jo pašvaldību vēlēšanas pamatā tiek finansētas no pašvaldību budžeta līdzekļiem, skaidro CVK.

Kā ziņots, Saeima šī gada sākumā lēma atlaist Rīgas domi. Vēlēšanu datums gan divas reizes ticis pārcelts saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Sociālo palīdzību varēs saņemt par apmēram 25% vairāk rīdzinieku nekā līdz šim

2024.gadā maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis būs 549 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, kas ir par 68 eiro vairāk nekā pašlaik, un 384 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Sabiedrība Rīgas ielās šogad iestādīs rekordlielu koku skaitu

Koki šoruden tiek stādīti dažādās apkaimēs - Āgenskalā, Iļģuciemā, Imantā, Vecmīlgrāvī, Dzirciemā, Mežaparkā, Bolderājā un Vecāķos.

Sabiedrība Ķirsis par situāciju ar pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielā: neapmierinoši!

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) kā neapmierinošu vērtē situāciju ar pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielā, informēja mēra birojā.

Sabiedrība Rīgas domnieki lems par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu Rīgas kanālmalā

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja nākamnedēļ plāno lemt par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu.