Prognozē konstitucionālo sūdzību skaita pieaugumu

Sabiedrība
LETA 10:22, 28.04.2020 0

Covid-19 krīzes dēļ tuvākajā laikā Satversmes tiesā (ST) varētu palielināties saņemto konstitucionālo sūdzību skaits no pieteicējiem, kuri uzskata, ka ar ārkārtējā situācijā pieņemtajiem lēmumiem ir nesamērīgi ierobežotas viņu pamattiesības, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" prognozēja ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

 
Foto: LETA

Viņa gan atzina, ka šis iespējamais pieteikumu skaita pieaugums viņu īpaši nebiedē, jo esot ļoti skaidra metode, kā šādos gadījumos no tiesiskuma viedokļa vērtēt valdības un Saeimas darbu.

"Pasaules praksē tas nav nekas jauns. Vismaz juristiem, kas specializējas šajos jautājumos, ir zināma metode, kā vērtēt to, vai valsts vara ir atbilstoši un samērīgi ierobežojusi indivīda tiesības. Arī ST šī metode ir zināma," stāstīja Ziemele, piebilstot, ka viens pieteikums saistībā ar Covid-19 krīzes laikā pieņemtu lēmumu jau ir sasniedzis ST.

Ziemele atgādināja, ka iepriekšējās ekonomiskās krīzes laikā ST bija "viena no tām, kas iznesa zināmu tiesisko latiņu un stabilitāti uz saviem pleciem, un tobrīd bija ap 1000 pieteikumu, kas ir milzīgs skaits ļoti nelielajai ST".

ST priekšsēdētāja gan atzina, ka konstitucionālajās tiesās lietu izskatīšana prasa laiku, taču "arī miera stāvokļa situācijā tas ir normāli, ka tiesas paskatās uz visu ar nelielu laika nobīdi, bet tas tik un tā ir būtiski tiesiskumam, tik un tā tur parādās iespējas par kompensāciju pieprasīšanu, utt.".

Kā ziņots, līdz šim publiski izskanējis, ka interaktīvo azartspēļu rīkotājs "Optibet" vērsies ST par interaktīvo azartspēļu rīkotāju darbības licenču apturēšanu ārkārtējās situācijas laikā.

"Optibet" vadītājs Baltijā Dainis Niedra iepriekš norādīja, ka uzņēmums vērsies ST, lai apstrīdētu likuma "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" devītajā pantā noteikto, proti, ka uz likuma darbības laiku Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija aptur visas azartspēļu organizēšanas licences gan fiziskajās azartspēļu organizēšanas vietās (kazino licence, spēļu zāles licence, bingo zāles licence), gan interaktīvajā vidē un (vai) izmantojot elektronisko sakaru pakalpojumu starpniecību.

Niedra pauda viedokli, ka apstrīdētais likuma punkts neatbilst Satversmes 105.pantam, jo aizskar pieteicēja tiesības uz īpašumu, kā arī tas pieņemts, likumdevējam neveicot atbilstošu izvērtējumu.

Tāpat viņš norādīja, ka likuma norma neatbilst leģitīmajam mērķim, kas minēts, pieņemot apstrīdēto normu, kā arī ir pretrunā ar paša likumdevēja izvirzīto mērķi, jo attiecīgais regulējums nevis nodrošina sabiedrības labklājības aizsardzību, bet gan aktīvi novirza sabiedrību uz nelegālo interaktīvo azartspēļu tirgu, pakļaujot to vēl lielākiem azartspēļu atkarības, noziedzības un pārmērīgu tēriņu riskiem. Tāpat pirms apstrīdētās normas pieņemšanas un absolūta interaktīvo azartspēļu aizlieguma noteikšanas likumdevējs nav izvērtējis un pamatojis, vai un kādēļ leģitīmo mērķi nevar sasniegt ar citiem, samērīgākiem līdzekļiem.

Kā ziņots, Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne dažādu ierobežojumu un aizliegumu, kas attiecas gan uz cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos, gan komercdarbību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.

Kriminālziņas Piespriež gada cietumsodu vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu

Kurzemes rajona tiesa diviem vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu, piespriedusi cietumsodu uz vienu gadu.

Pasaule Par ECT tiesnesi no Latvijas ievēlēts ST tiesnesis Artūrs Kučs

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja otrdien par Latvijas tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar absolūto balsu vairākumu ievēlēja pašreizējo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Artūru Kuču, informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Skatīs tiesneša lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā 2.oktobrī skatīs tiesneša Renāra Jūrmaļa lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā atvaļinājuma laikā.