Lūdzu, bez ziediem un vainagiem! Izziņotas atvadas no Džemmas Skulmes

Sabiedrība
12:07, 12.11.2019 0

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes (1925 – 2019) un piemiņas dievkalpojums notiks 2019. gada 16. novembrī plkst. 15:00 Rīgas Doma baznīcā Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā.

 
Foto: LETA

Respektējot piederīgo vēlmi, aicinām nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no plkst.13:30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt svecīti, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Džemmas Skulmes piemiņu. Dievkalpojums sāksies plkst.15:00.

Kultūras ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību Džemmas Skulmes tuviniekiem, draugiem un talanta pielūdzējiem.

Džemma Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949. gadā absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949. gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

Džemma Skulme ir Latvijas Mākslinieku savienības vadītāja no 1977. līdz 1992. gadam. Viņas demokrātiskais, mērķtiecīgais un moderno mākslu atbalstošais vadības stils ļāva uzplaukt Mākslas dienām, veicināja moderno tendenču klātbūtni oficiālajā mākslā, tostarp leģendāro izstādi Daba. Vide. Cilvēks (1984)

Skulme ir nozīmīga sabiedriska darbiniece. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā bija starp Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotājiem. No 1984. līdz 1991. gadam kā Gorbačova pārbūves laika PSRS Augstākās padomes un PSRS Tautas deputāte devusi lielu ieguldījumu demokrātisko pārmaiņu procesos.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Siguldas novada Pašvaldības policija iesaistās bērnu izglītošanā (+VIDEO)

Viens no preventīvajiem pasākumiem ir piedalīšanās Drošības dienās.

Sabiedrība Uz iespējamām provokācijām 9.maijā sola «nepārprotamu un izlēmīgu» reakciju

Valsts policija un Valsts drošības dienests (VDD) 9.maijā pastiprināti uzraudzīs drošību visā Latvijā un sola "nepārprotamu un izlēmīgu" reakciju uz provokācijām, kad tiks fiksēta Krievijas agresijas un kara noziegumu slavināšana.

Sabiedrība Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

"Centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam", - pauž A.Sprūds.

Sabiedrība Veselības ministra parādsaistības pērn sasniegušas 220 153 eiro

Veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) parādsaistības pagājušajā gadā sasniedza 220 153 eiro, kas ir par 18 628 eiro vairāk nekā 2022.gadā, kad tās bija 201 525 eiro apmērā, liecina valsts amatpersonas iesniegtā deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Aizturēts vīrietis, kurš Brīvības pieminekļa pakājē izspārdīja ziedus

30.aprīļa vakarā Rīgas pašvaldības policijas darbinieki pilsētas videonovērošanas kamerās konstatēja, ka Brīvības pieminekļa pakājē kāda persona agresīvi spārda ziedus un pēc izdarītā nozieguma pamet notikuma vietu.

Veselība Kā viedie pulksteņi palīdz Latvijas māmiņām: miega eksperta padoms (+VIDEO)

“Ja aizmigšana paņem laiku līdz 30 minūtēm, no rīta jūties mundrs un ir enerģijai visai dienai".

Pasaule Eiropa aizliegs Krievijas finansējumu politiskajām partijām un fondiem

Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakete, kas būs vērsta pret Krieviju, aizliegs Krievijas finansējumu "Eiropas politiskajām partijām un Eiropas politiskajiem fondiem", "nevalstiskajām organizācijām" un "mediju pakalpojumu sniedzējiem", liecina sankciju projekts, kas nonācis interneta laikraksta "EUobserver" rīcībā.

Pasaule Ukraiņi notriekuši 59 no 76 krievu raķetēm un lidrobotiem

Naktī uz trešdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 55 dažāda tipa raķetes un 21 uzbrukuma lidrobotu, un ukraiņu zenītartilēristi 59 no šiem gaisa mērķiem ir iznīcinājuši, pavēstījis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.