Valsts apmaksās veselības pārbaudes valsts noslēpuma pielaides saņemšanai

Sabiedrība
LETA 15:29, 10.10.2019 0

Ja valsts drošības iestādes, lemjot par piekļuves valsts noslēpumam piešķiršanu, nosūtīs personu uz veselības pārbaudi, tās izmaksas tiks segtas no valsts budžeta, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie noteikumi.

 

Kā aģentūru LETA informēja VM pārstāve Anna Strapcāne, ministrija izstrādājusi noteikumus, kas paredz, ka turpmāk, lai pārliecinātos, ka personai veselības stāvokļa dēļ nav ierobežotas spējas ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, valsts drošības iestādes personu varēs nosūtīt veikt veselības pārbaudi.

Noteikumi izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē un jaunā kārtība stāsies spēkā pēc tās apstiprināšanas Ministru kabinetā.

Izstrādātā kārtība paredz - ja valsts drošības iestādei būs pamatotas aizdomas, ka personai, kas pretendē uz speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, ir psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt personas spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, konkrēto cilvēku varēs nosūtīt uz veselības pārbaudi.

Saņemot valsts drošības iestādes nosūtījumu, personai būs pienākums izvēlēties vienu no trim ārstniecības iestādēm - Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, slimnīcu "Ģintermuiža" vai Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu - un veikt pārbaudi.

Veselības pārbaudi veiks ārstu komisija, kuras sastāvā būs vismaz viens ārsts psihiatrs un vismaz viens ārsts narkologs. Ārstu komisija izvērtēs personas veselības stāvokli un to, vai personai ir konstatējamas noteiktas medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam izsniegšanai. Nepieciešamības gadījumā ārstu komisija nosūtīs personu veikt papildu izmeklējumus.

Pēc nepieciešamās informācijas iegūšanas ārstu komisija sniegs vienotu atzinumu par personas veselības stāvokli.

"Veselības pārbaudes rezultāti būs viens no aspektiem, ko kompetentā valsts drošības iestāde ņems vērā, vērtējot, vai personai izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par šādas kārtības nepieciešamību jau iepriekš lēma Saeima," norāda Strapcāne.

Izmaksas, kas saistītas ar pretendenta veselības pārbaudi segs tā valsts drošības iestāde, kas nosūtīja personu uz veselības pārbaudi, no šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka gada sākumā VM darba grupā uzsāka darbu pie noteikumu izstrādes, kas paredzētu kārtību, kādā uz valsts noslēpumu pretendējoša persona tiek nosūtīta uz veselības pārbaudi.

Likumā par "Valsts noslēpumu" teikts, ka pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt tās spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus.

Tāpat likumā teikts, ka Ministru kabinets (MK) nosaka medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas izsniegšanai un kārtību, kādā persona tiek nosūtīta uz veselības pārbaudi, veselības pārbaudes veikšanas kārtību, kā arī veselības pārbaudes komisijas darba organizāciju un tā apmaksas kārtību.

VM Komunikācijas nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka lai izpildītu likumā "Par valsts noslēpumu" pārejas noteikumos noteiktā uzdevuma kvalitatīvu izstrādi, bija nepieciešams organizēt papildus diskusijas ar iesaistītām institūcijām.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sports Usiks smagā svara kategorijas titulu apvienošanas cīņā uzvar Fjūriju (VIDEO)

Ukrainas bokseris Oleksandrs Usiks sestdien Rijādā smagā svara kategorijas titulu apvienošanas cīņā ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pārspēja britu Taisonu Fjūriju, kļūstot par neapstrīdamo čempionu.
Smagā svara kategorijā šī bija pirmā titulu apvienošanas cīņa šajā gadsimtā.

Veselība Kardioloģe: 10 000 soļu dienā palīdz normalizēt asinsspiedienu (+VIDEO)

Pirmo reizi satiekoties ar ģimenes ārstu, ir jālūdz izmērīt spiedienu.

Sports Rīgas maratonam reģistrējušies vairāk nekā 33 tūkstoši dalībnieku no 104 valstīm

Startam Rīgas maratona dažādās distancēs reģistrējušies 33 003 dalībnieki, kas ir teju lielākā Rīgas maratonā reģistrētā skrējēju kopa pasākuma vēsturē.

Pasaule Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.