Jūlija Navaļnaja gatava kandidēt prezidenta vēlēšanās Krievijā

Pasaule
LETA 22:40, 21.10.2024 0

Krievijas cietumā mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnaja atraitne Jūlija intervijā "BBC News" pavēstījusi, ka ir gatava kandidēt uz prezidenta amatu, ja atgriezīsies Krievijā.

 

Tomēr viņa norādīja, ka atgriešanās diemžēl nav iespējama, kamēr Krievijā pie varas ir Vladimirs Putins.

Navaļnija atraitne atgādināja, ka viņa nevarēja ierasties Krievijā pat uz vīra bērēm, jo baidījās tikt aizturēta.

Krievijā viņa apsūdzēta par dalību ekstrēmistu kopienā saistībā ar 2021.gada septembrī ierosināto lietu pret Alekseju Navaļniju un viņa līdzgaitniekiem. Šā gada jūlijā Krievijas tiesa izdeva Jūlijas Navaļnajas aizturēšanas orderi.

Aleksejs Navaļnijs gatavojās kandidēt 2018.gada Krievijas prezidenta vēlēšanās. Taču Centrālā vēlēšanu komisija atteicās viņu pielaist pie vēlēšanām, jo viņš bija atzīts par vainīgu "Kirovļes" lietā par naudas izlaupīšanu. Navaļnijs neatzina vainu viņam izvirzītajās apsūdzības, taču viņam tā arī neizdevās pārsūdzēt spriedumu.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma. Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā. Tur 16.februārī neskaidros apstākļos viņš mira. Opozīcija, kā arī starptautiskā sabiedrība uzskata, ka totalitārais režīms viņu ir noslepkavojis.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievu bumbu sprādzienos Harkivā ievainoti vismaz 12 cilvēki

Krievija naktī uz pirmdienu uzbrukusi Harkivai ar vadāmām aviācijas bumbām, ievainojot vismaz 12 cilvēkus, paziņojusi Ukrainas policija.

Pasaule Moldovā referendumā noraidīta eiropeiskā ceļa izvēle

Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, spriežot pēc sākotnējiem rezultātiem, uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu, taču referendumā vēlētāji noraidījuši eiropeiskā ceļa izvēli.

Pasaule Izraēla veic triecienus Beirūtā un Libānas dienvidos

Izraēla svētdien veikusi triecienu Libānas šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" komandcentram un pazemes ieroču darbnīcai Beirūtā, kā arī Libānas dienvidos, paziņoja Izraēlas armija.

Pasaule Paziņo par «Hizbollah» mēģinājumu nogalināt Izraēlas premjerministru

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apsūdzēja Libānas šiītu bruņoto grupējumu "Hizbollah" par atentāta mēģinājumu, raidot uz viņa rezidenci Cēzarejā lidrobotu.

Lasiet arī

Pasaule OPCW dalībvalstis aicina Krieviju skaidrot Navaļnija saindēšanas apstākļus

Vairāki desmiti Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) dalībvalstu kopīgā paziņojumā atkārtoti kritizējušas Krieviju par opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija saindēšanu ar nervus paralizējošo "Novičok" grupas indi un aicinājušas Krieviju sniegt paskaidrojumus par notikušā apstākļiem.

Pasaule "Google" bloķē Navaļnija atbalstītās "gudrās balsošanas" materiālus

ASV tehnoloģiju kompānija "Google" bloķējusi to kandidātu sarakstus, par kuriem Krievijas Valsts domes vēlēšanās iesaka balsot opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki tā dēvētās gudrās balsošanas kampaņas ietvaros.

Pasaule Navaļnija reģionālo biroju tīkls paziņo par darbības pārtraukšanu

Krievijā cietumā ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija reģionālo biroju tīkls nolēmis pārtraukt darbību, ar šādu paziņojumu nākot klajā pirms tiesas lēmuma attiecībā uz prokuratūras prasību atzīt ar Navaļniju saistītās organizācijas par ekstrēmistiskām.

Pasaule Krievijas iedzīvotāji aicināti šovakar atbalstīt Navaļniju, izejot pagalmos

Krievijas iedzīvotāji aicināti svētdienas vakarā atbalstīt ieslodzīto opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, izejot savu dzīvojamo māju pagalmos un iededzot mobilo tālruņu lukturīšus.