• Arvīds,
  • Arvis,
  • Druvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nobela prēmiju ķīmijā piešķir par darbu proteīnu struktūras prognozēšanā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:35, 09.10.2024


Nobela prēmiju ķīmijā trešdien saņēma amerikāņi Deivids Beikers un Džons Džampers, kā arī brits Demiss Hasabiss par darbu proteīnu struktūras prognozēšanā, izmantojot mākslīgo intelektu.



Beikeram tika piešķirta puse balvas "par proteīnu datordizainēšanu", bet Hasabiss un Džampers ieguva otru pusi "par proteīnu struktūras prognozēšanu", paziņoja Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija.

2023.gadā Nobela prēmija ķīmijā tika piešķirta zinātniekiem Mungi Bavendi, Luisam Brūsam un Aleksejam Jekimovam par darbu pie kvantu punktiem.

Kā ziņots, pirmdien šī gada Nobela prēmija medicīnā tika piešķirta ASV zinātniekiem Viktoram Embrosam un Gerijam Ravkanam par mikroribonukleīnskābju atklāšanu un to lomas izpēti gēnu regulācijā.

Savukārt otrdien tika piešķirta Nobela prēmija fizikā. To ieguvis ASV zinātnieks Džons Hopfīlds un viņa britu-kanādiešu kolēģis Džefrijs Hintons par atklājumiem, kas padarījuši iespējamu mašīnmācīšanos.

Ceturtdien tiks paziņots Nobela prēmijas laureāts literatūrā, bet piektdien - Nobela miera prēmijas ieguvējs.

Nobela prēmijas ieguvējs ekonomikā tiks paziņots 14.oktobrī.

Prēmijas pasniegšanas ceremonija paredzēta 10.decembrī, tās iedibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Brazīlijā atcelts platformas «X» aizliegums

Brazīlijas Augstākā tiesa otrdien paziņoja, ka atceļ sociālo mediju platformas "X" aizliegumu, kas vairāk nekā mēnesi bija spēkā saistībā ar "X" īpašnieka Īlona Maska un šīs tiesas tiesneša Alešandri di Moraisa strīdu par dezinformāciju.

Pasaule Grāmata: Tramps pēc Baltā nama atstāšanas uzturējis kontaktus ar Putinu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pēc Baltā nama atstāšanas uzturējis kontaktus ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, teikts žurnālista Boba Vudvarda drīzumā gaidāmajā grāmatā "War" ("Karš").

Pasaule Krievijas opozīcijas aktīviste tiesā pārgriež vēnas

Krasnojarskas tiesā Krievijas opozīcijas aktīviste Olga Suvorova otrdien pārgriezusi rokas vēnas, protestējot pret tiesas spriedumu, pavēstījusi sieviešu tiesību kustība "Mjagkaja sila" (Maigais spēks).

Pasaule Izraēlas armija sākusi operācijas pret «Hizbollah» Libānas dienvidrietumos

Izraēlas armija sākusi operācijas pret šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah" Libānas dienvidrietumos, paplašinot sauszemes operācijas gar Libānas piekrasti.

Lasiet arī