• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:56, 18.09.2024


Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).


Foto: telegram

Šajās eksplozijās nogalināti vismaz deviņi cilvēki un ievainoti apmēram 2800. "Hizbollah" notikušajā vainoja Izraēlu un draudēja atriebties.

Peidžeri bija pasūtīti Taivānas ražotājam "Gold Apollo", ziņoja NYT, atsaucoties uz anonīmām ASV "un citām" amatpersonām.

Pirms šo peidžeru nonākšanas Libānā Izraēla tajos bija iepildījusi sprāgstvielas, laikrakstam pavēstīja dažas no šīm amatpersonām.

"Hizbollah" tuvs avots, kurš lūdza viņu neidentificēt, iepriekš bija pavēstījis ziņu aģentūrai AFP, ka "eksplodējušie peidžeri bija no 1000 ierīču sūtījuma, kuru nesen importēja "Hizbollah"" un kas ticis "sabotēts".

NYT ziņoja, ka uzņēmumam "Gold Apollo" bija pasūtīti ap 3000 peidžeru, galvenokārt AP924 modelis.

Sprādzienos "ir nogalināti deviņi cilvēki, tai skaitā viena meitene", paziņoja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

"Lai Izraēla iedarinātu spridzināšanas mehānismu jaunā peidžeru partijā, tai bija vajadzīga pieeja šo ierīču piegādes ķēdei," ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Briselē bāzētais militāro un drošības jautājumu analītiķis Eliža Manjē.

"Izraēlas izlūkdienests ir iefiltrējies ražošanas procesā, pievienojot sprāgstvielu komponentu un attālinātas iedarbināšanas mehānismu peidžeriem, neradīdams aizdomas," sacīja Manjē.

Viņš pieļāva iespēju, ka trešā puse, kas pārdeva šīs ierīces, varēja būt "izlūkošanas aizsegs", ko Izraēla izveidojusi šim mērķim.

Izraēla vēl nav komentējusi incidentu ar šiem peidžeriem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Sabiedrība airBaltic no 17.septembra atsāks dienas laika lidojumus no Rīgas uz Telavivu

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" no šā gada 17.septembra atsāks dienas laika lidojumus no Rīgas uz Telavivu, apstiprināja "airBaltic" pārstāvis.

Pasaule Izraēla: iznīcinātas tūkstošiem «Hizbollah» raķešu palaišanas iekārtu

Izraēlas iznīcinātājlidmašīnas svētdien triecienos Libānas dienvidos iznīcinājušas tūkstošiem Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" raķešu palaišanas iekārtu, kas bija notēmētas pret Izraēlas ziemeļiem un centrālo daļu, paziņoja Izraēlas armija.

Pasaule Izraēla dod triecienus mērķiem Libānā

Izraēlas bruņotie spēki svētdien pavēstīja, ka veic preventīvus triecienus Libānā, lai novērstu Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" liela mēroga uzbrukumu.

Pasaule Gazas joslā atrasti sešu ķīlnieku līķi

Izraēlas bruņotie spēki otrdienas rītā paziņoja, ka nakts operācijas gaitā Gazas joslā atgūtas sešu ķīlnieku mirstīgās atliekas.