Podoļaks: krievi pārbauda NATO gatavību sargāt savas robežas

Pasaule
LETA 14:19, 10.09.2024 0

Komentējot krievu lidrobota nokrišanu Latvijas teritorijā, Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdien norādījis, ka Krievija veic "cinisku izlūkošanu ar kauju", lai, izmantojot "salami taktiku", pārbaudītu, kad NATO patiesi būs gatava aizstāvēt savas robežas.

 

Kā ziņots, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā sestdien nokrita ar sprāgstvielām aprīkots krievu uzbrukuma lidrobots "Shahed".

Podoļaks norādīja, ka Krievijas gaisa uzlidojumu laikā Ukrainai nedēļas nogalē krievu lidroboti divkārt pārkāpuši NATO dalībvalstu robežas - viens no tiem, pārlidojot Baltkrieviju, nokrita Latvijas teritorijā, bet otrs ielidoja Rumānijas gaisa telpā un rumāņu iznīcinātāju pavadīts to šķērsoja, līdz atgriezās Ukrainā.

"Mēģinājums veikts, iegūta precīza atbilde," raksta Ukrainas prezidenta padomnieks. "Tagad pretinieks zina - NATO neatbildēs uz gaisa telpas pārkāpumu, ko veikuši bezpilota lidaparāti, un uz uzbrukumu savai teritorijai, kas nav prasījusi upurus. Kas būs tālāk, ir viegli prognozējams. Robežas pārkāpšana ar lidmašīnām un "nejauši uzbrukumi" ar nedaudz upuriem".

Podoļaks uzskata, ka Krievija pielieto "salami taktiku" un ar šādiem šķietami nenozīmīgiem incidentiem diskreditē NATO.

"Viņi lēnām eskalēs konfliktu, cenšoties izvairīties no [Ziemeļatlantijas līguma] 5.panta iedarbināšanas par savstarpēji palīdzību," uzsver ukraiņu amatpersona, piebilstot, ka krievu mērķis ir iedragāt atsevišķu alianses dalībvalstu paļāvību uz sabiedrotajiem, lai tādējādi tās rosinātu apsvērt separātu vienošanos ar Maskavu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievijā drona triecienā aizdegusies munīcijas noliktava Toropecā

Tveras apgabalā naktī uz trešdienu drona trieciena rezultātā izcēlies ugunsgrēks munīcijas noliktavā Toropecā, ziņo amatpersonas.

Pasaule NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Lasiet arī

Pasaule NATO aviobāzē Vācijā paaugstināts drošības līmenis iespējamu draudu dēļ

NATO ir paaugstinājusi drošības līmeni savā aviobāzē Vācijas rietumu pilsētā Geilenkirhenē, balstoties uz izlūkošanas informāciju par potenciāliem draudiem.

Pasaule Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes virs Ukrainas reģioniem, kas atrodas blakus Polijas robežai.

Pasaule Stoltenbergs apstiprina, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt mērķiem Krievijā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā Ukrainas televīzijas maratonam apstiprinājis, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt militāriem mērķiem Krievijas teritorijā.

Pasaule NATO sola militāro palīdzību Ukrainai 2025.gadā vismaz 40 miljardu eiro apmērā

NATO līderi trešdien alianses samitā Vašingtonā apsolīja, ka nākamgad Ukrainai tiks piešķirta militārā palīdzība vismaz 40 miljardu eiro apmērā, lai palīdzētu tai cīnīties pret Krieviju.