ANO Drošības padome apspriež eskalāciju Tuvajos Austrumos

Pasaule
LETA 07:22, 01.08.2024 0

ANO Drošības padome trešdien sanāca uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu eskalāciju Tuvajos Austrumos pēc palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanas Teherānā.

 

Drošības padomes ārkārtas sēde Ņujorkā tika sasaukta pēc Irānas pieprasījuma, kuru atbalstīja Ķīna, Krievija un Alžīrija.

"Starptautiskajai sabiedrībai vajag strādāt kopā, lai novērstu jebkādas darbības, kas varētu ļoti ātri padarīt šo konfliktu daudz lielāku un plašāku," sacīja ANO ģenerālsekretāra vietniece politiskajās lietās Rozmarija Dikarlo.

"Komunikācijai ar raķetēm, bruņudroniem un citiem nāvējošiem uzbrukumiem ir jābeidzas," sacīja Dikarlo.

Irānas vēstnieks ANO Amirs Saeids Iravani paziņoja, ka Hanijas slepkavība pārkāpj starptautiskās tiesības un "norāda uz nolūku eskalēt konfliktu un paplašināt karu uz visu reģionu".

"ANO Drošības padome nevar palikt vienaldzīga pret šādiem šaušalīgiem noziegumiem, un tai vajag apņēmīgi rīkoties, lai atbildētu uz šiem pārkāpumiem," viņš piebilda.

Visas 15 Drošības padomes dalībvalstis aicināja uz situācijas deeskalāciju.

Irāna un "Hamās" vaino Izraēlu triecienā, kurā tika nogalināts Hanija, un draud atriebties Izraēlai.

Izraēlas valdība vēl nav tieši komentējusi Hanijas nogalināšanu. Tomēr pēc "Hamās" 7.oktobra uzbrukuma Izraēlas amatpersonas ne reizi vien ir paziņojušas, ka Izraēla iznīcinās "Hamās" vadību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Pasaule Izraēlas kara mērķis ir arī iedzīvotāju droša atgriešanās valsts ziemeļos

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Lasiet arī

Pasaule ANO aptur pārtikas sadali Rafahā tās trūkuma dēļ

ANO otrdien paziņoja, ka ir apturējusi pārtikas sadali Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā pārtikas piegāžu trūkuma un nedrošās situācijas dēļ.

Pasaule Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule ASV piedāvā Drošības padomei rezolūciju par tūlītēju pamieru Gazas joslā

ASV piedāvā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā, kas būtu saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.