• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lielbritānijā piespriež bargus sodus vides aktīvistiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 14:47, 20.07.2024


Lielbritānijas tiesa šonedēļ piespriedusi bargus cietumsodus vides aizstāvju organizācijas "Just Stop Oil" aktīvistiem par sazvērestību nolūkā bloķēt automaģistrāli.



"Just Stop Oil", kā arī otras agresīvi noskaņoto vides aizstāvju organizācijas "Extinction Rebellion" līdzdibinātājam Rodžeram Halamam tiesa ceturtdien piesprieda piecus gadus, bet četriem citiem aktīvistiem - pa četriem gadiem.

Tas ir smagākais sods, kāds Anglijā piespriests par "miermīlīgiem protestiem", apgalvo "Just Stop Oil".

Grupējums iepriekš piesaistījis uzmanību ar tādām pretrunīgi vērtētām akcijām kā Van Goga Saulespuķu nošķiešana ar tomātu zupu, Sonhendžas klintsbluķu noķēpāšana ar kādu oranžu vielu un dažādu sporta spēļu, tostarp Vimbldonas tenisa turnīra traucēšana.

Tiesnesis Kristofers Hehirs, vēršoties pie apsūdzētajiem, norādīja, ka viņi ir pārkāpuši robežu starp aktīvistiem un fanātiķiem, uzurpējot vienīgā arbitra lomu, lai spriestu, kas jādara klimata pārmaiņu novēršanai.

Aktīvisti pagājušajā nedēļā tika atzīti par vainīgiem sazvērestībā nolūkā radīt sabiedriskās kārtības traucējumus, bloķējot svarīgāko Londonas apvedceļu M25, par ko viņi panāca vienošanos attālināti organizētā sanāksmē, kuras ieraksts nonācis policijas rīcībā.

2022.gadā autostrāde tika bloķēta uz 120 stundām, ietekmējot 700 000 autovadītāju, norādīja prokuratūra. Policijai kārtības uzturēšana šīs akcijas laikā izmaksāja 1,1 miljonu mārciņu (1,3 miljonus eiro), bet tās nodarītie ekonomiskie zaudējumi tiek lēsti 765 000 mārciņu apmērā.

Viens policists akcijas laikā ticis notriekts no sava motocikla un guvis smadzeņu satricinājumu.

Līdz šim bargākais sods, kas ticis piespriests par šāda veida protesta akciju, ir trīs gadu cietumsods, kas piespriests Morganam Trolendam, kurš 2022.gada oktobrī uzrāpās karalienes Elizabetes II tiltā pār Temzu un izkarināja milzu "Just Stop Oil" lozungu. Policija šīs akcijas dēļ bija spiesta uz 40 stundām slēgt satiksmi šajā intensīvās satiksmes mezglā uz Austrumiem no Londonas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Kīrs Stārmers kļuvis par Lielbritānijas premjeru

Lielbritānijas karalis Čārlzs III piektdien premjerministra amatā iecēlis leiboristu līderi Kīru Stārmeru.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Pasaule Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta uzvara leiboristiem, konservatīvajiem, kas atradušies pie varas gandrīz pusotru desmitgadi, ciešot vēsturisku sakāvi.

Pasaule Lielbritānijā pirmajā pusgadā ieradies rekordliels nelegālo imigrantu skaits

Nelegālo imigrantu skaits, kas sasnieguši Lielbritāniju, šķērsojot Lamanša kanālu, šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis jaunu rekordu.