• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Austrija analizē iespējas atteikties no Krievijas gāzes

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:24, 09.07.2024


Pēc enerģētikas ministres Leonores Gevesleres ierosinājuma Austrijā īpaša komisija analizē iespējas lauzt ilgtermiņa gāzes piegādes līgumu ar Krieviju.



Zaļo politiķe otrdien Vīnē sacīja, ka atsevišķi jaunizveidotās gāzes neatkarības komisijas locekļi saņēmuši informāciju par daļēji valstij piederošā enerģētikas uzņēmuma OMV un Krievijas valsts kontrolētās kompānijas "Gazprom" līgumu.

Viņa apliecināja, ka procesa laikā ir ievērota konfidencialitāte un OMV biznesa noslēpums ir aizsargāts.

Gāzes līgums starp Vīni un Maskavu 2018.gadā tika pagarināts līdz 2040.gadam. Tas noteic pienākumu iepirkt fiksētu lielu daudzumu dabasgāzes un paredz maksājumus arī tad, ja gāzes pasūtījumi nav veikti. Šogad janvārī-maijā vairāk nekā 90% Austrijas gāzes importa bija no Krievijai.

Viena no komisijas loceklēm - bijusī Austrijas prezidenta amata kandidāte Irmgarde Grisa - norādīja, ka valsts izjūt starptautisku spiedienu, jo, maksājot miljardiem eiro par Krievijas gāzi, palīdz finansēt Maskavas agresijas karu pret Ukrainu.

Komisija arī izmeklēs apstākļus, kādos 2018.gadā līgums tika pagarināts, Grisa teica, atzīstot, ka ar to akmenī tika iekalta Austrijas kā gāzes importētājas atkarība no Krievijas.

"Tas kalpo mērķim mācīties no pagātnes kļūdām," sacīja Geveslere, piebilstot, ka nākotnes mērķis ir rīkoties tālredzīgāk un gudrāk.

Komisijas secinājumi gaidāmi rudenī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Ekonomika SPRK: mājsaimniecībām janvārī rēķini par gāzi būs mazāki

Nākamā gada janvārī mājsaimniecībām rēķini par gāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Latvija deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes

Latvija šogad deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes, teikts Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajā izdevumā par Latvijas ārējo tirdzniecību 2023.gada deviņos mēnešos.