• Benita,
  • Everita,
  • Verita
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Orbāns paziņo par alianses veidošanu ar Austrijas un Čehijas partijām

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 23:56, 30.06.2024


Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns svētdien Vīnē paziņoja, ka Eiropas savienības līmeni kopā ar populistu partijām no Austrijas un Čehijas veido jaunu aliansi - "Parioti Eiropai" -, ar mērķi Eiropas Parlamentā (EP) veidotu jaunu galēji labējo grupu.


Foto: LETA

Aliansi "Patrioti Eiropai" apvienos Orbāna konservatīvo partiju "Fidesz", Austrijas galēji labējo Brīvības partiju (FPÖ) un Čehijas ekspremjera miljardiera Andreja Babiša vadīto partiju "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO).

Orbāns pauda pārliecību, ka drīzumā aliansei pievienosies jauni locekļi un tā kļūst par "lielāko labējo spēku grupu Eiropā".

Ungārija pirmdien uz sešiem mēnešiem pārņems Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumus.

"Eiropieši vēlas trīs lietas: mieru, kārtību un attīstību," svētdienas pasākumā Vīnē teica Ungārijas premjerministrs, paziņojot, ka tā vietā "no Briseles elites mēs saņemam karu, migrāciju un stagnāciju".

Austrijas FPÖ līderis Herberts Kikls norādīja, ka jaunais EP sasaukums pirmo reizi pulcēsies 16.jūlijā Strasbūrā, solot, ka jaunizveidotajam politiskajam spēkam vēlas pievienoties vairāk partiju nekā kāds varētu gaidīt, tomēr iespējamos partnerus viņš nenosauca. Visu trīs partiju līderi neatbildēja uz jautājumiem.

Trīs partiju līderu parakstītajā "patriotiskajā manifestā par Eiropas nākotni" ir kritizēti iespējamie "Eiropas centrālās valsts" plāni un solīts "prioritizēt suverenitāti pār federālismu, brīvību pār diktātiem un mieru".

Līdz 2021.gadam "Fidesz" darbojās labēji centriskajā Eiropas Tautas partijā, bet Orbāns nolēma no tās izstāties. Kopš tā laika viņa partija nav iesaistījusies oficiālās politiskās grupās. EP vēlēšanās "Fidesz" uzvarēja, iegūstot 11 no 21 Ungārijas mandāta, taču tas ir par diviem mandātiem mazāk nekā pašreizējā EP sasaukumā.

FPÖ, kas līdz šim darbojās frakcijā "Identitāte un demokrātija" (ID), uzvarēja EP vēlēšanās Austrijā un cer uzvarēt arī nacionālā parlamenta vēlēšanās 29.septembrī. EP vēlēšanās partija ieguva sešus no 20 Austrijas mandātiem, savu 2019.gada sniegumu uzlabojot par trim mandātiem.

ANO, kas līdz šim darbojās liberāli centriskajā politiskajā grupā "Renew Europe", uzvarēja EP vēlēšanās Čehijā un ieguva septiņus no 21 Čehijas mandāta, kas ir par vienu vairāk nekā pirms pieciem gadiem.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notika jūnija sākumā. Tajās vērā ņemamus panākumus guva galēji labējie spēki, tomēr bija šaubas par viņu spējām sadarboties. Līdz šim tās Eiropas Parlamentā darbojās divās grupās un daudzas partijas nebija pievienojušās nevienai grupai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Panamas jaunais prezidents sola izbeigt migrantu tranzītu

Panamas prezidenta amatā pirmdien tika inaugurēts Hosē Rauls Mulino, kurš solīja, ka valsts vairs nebūs tranzīta punkts nedokumentētiem migrantiem viņu ceļā uz ASV.

Pasaule Trampa bijušais padomnieks Banons ierodas izciest cietumsodu

ASV eksprezidenta Donalda Trampa bijušais padomnieks Stīvs Banons pirmdien pats ieradās cietumā, lai sāktu izciest četru mēnešu cietumsodu par necieņu pret ASV Kongresu.

Pasaule Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu

Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu, kas plānoja provokācijas un parlamenta ieņemšanu, pirmdien paziņojis Ukrainas drošības dienests un prokuratūra.

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Lasiet arī