• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baidens un Tramps debatēs apmainās pārmetumiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:50, 28.06.2024


ASV prezidents Džo Baidens un republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps savās pirmajās debatēs pievērsās plašam jautājumu lokam, tostarp abortiem, ārpolitikai, imigrācijai un ekonomikai, kā arī apmainījās personīgiem pārmetumiem.


Foto: Youtube

Telekanāla CNN rīkotās debates notika Atlantā, Džordžijas štatā, bet skatītāju auditorijas. Uznākot uz skatuves, 81 gadu vecais Baidens un 78 gadus vecais Tramps neapmainījās ar rokasspiedienu.

Tramps debatēs bija ass, uzbruka savam sāncensim, nosaucot viņu par neveiksminieku ekonomikā un pasaules mērogā. Baidena uzstāšanās bija svārstīga, viņš runāja ātri, klusā balsī un vairākas reizes minstinājās ar vārdiem.

Pēc debatēm apmeklējot restorānu Atlantā, Baidens kliedēja bažas par savu uzstāšanos debatēs, sakot žurnālistiem, ka, viņaprāt, viņš uzstājās labi.

"Es domāju, ka mums veicās labi," sacīja Baidens.

Vaicāts par aicinājumiem izstāties no cīņas un vai viņam ir kādas bažas par savu sniegumu debatēs, Baidens uzbruka Trampam.

"Nē, ir grūti debatēt ar meli. Laikraksts "New York Times" norādīja, ka viņš melojis 26 reizes, lieli meli," sacīja Baidens.

Uz jautājumu, vai viņš ir slims, Baidens atbildēja, ka viņam ir iekaisis kakls.

Debatēs Baidens norādīja, ka viņa pretinieks ir tikai dažus gadus jaunāks par viņu, taču "daudz mazāk kompetents". Viņš mudināja vēlētājus pievērst uzmanību Trampa līdzšinējai darbībai. Tramps savā atbildē izaicināja Baidenu uz prāta spēju testu.

Baidens tāpat pieminēja Trampa sodāmību par kriminālnoziegumiem. "Vienīgais cilvēks uz šīs skatuves, kurš ir notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, ir šis cilvēks, uz kuru es tagad skatos," Baidens sacīja Trampam.

Runājot par imigrācijas politiku, Baidens izcēla divpartiju vienošanos par robežu, ko viņš panāca sarunās un kas Senātā tika noraidīta. Viņš arī nosodīja Trampa administrācijas laikā īstenoto ģimeņu nošķiršanas politiku. Tramps savukārt atkārtoja kritiku, ka Baidena imigrācijas politiku vairojusi vardarbīgus noziegumus ASV.

Pievēršoties ārpolitikai, Tramps nosauca Baidena īstenoto karaspēka izvešanu no Afganistānas par "apkaunojošāko dienu mūsu valsts vēsturē". Tramps tieši neatbildēja, vai viņš atbalstītu neatkarīgas Palestīnas valsts izveidi, lai izbeigtu karu starp Izraēlu un "Hamās". Tikmēr Baidens izcēla viņa atbalstīto priekšlikumu apmainīt Gazas joslā turētos ķīlniekus pret palestīniešu cietumniekiem un nepārtrauktu "pamieru ar papildu nosacījumiem".

Tramps sacīja, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina izvirzītie nosacījumi, lai izbeigtu Krievijas karu Ukrainā, ir "nepieņemami".

Runājot par ekonomiku, Tramps sacīja, ka darba vietu skaita pieaugums Baidena prezidentūras laikā ir atgūšanās pēc pandēmijas karantīnām.

Kandidāti apmainījās ar pārmetumiem par inflāciju, Baidenam sakot, ka daļēji par to ir atbildīga no Trampa pārmantotā ekonomika. Tramps atbildēja, ka Baidens mantoja "gandrīz nekādu inflāciju".

Debašu noslēguma Tramps runā vērsās pie vēlētājiem, izceļot savus panākumus pirmajā prezidenta amatā.

"Mēs atjaunojām armiju, mēs panācām lielāko nodokļu samazinājumu vēsturē, lielāko regulējumu samazinājumu vēsturē," sacīja Tramps. "Iemesls, kāpēc viņam ir darbavietas, ir tas, ka es samazināju regulējumu."

Bijušais prezidents nosauca Baidenu par "sūdzētāju" un teica, ka viņš "neko nedara". Viņš uzbruka Baidena robežpolitikai un viņa attieksmei pret aiziešanu no Afganistānas, kā arī citiem Baidena ārpolitikas aspektiem.

"Visa valsts eksplodē jūsu dēļ, jo viņi jūs neciena, un viņiem ir jāciena savs prezidents," sacīja Tramps. "Viņi neciena jūs visā pasaulē."

Savukārt Baidens noslēguma runā sacīja, ka viņa priekšgājējs viņam atstāja "krahu", vienlaikus solot veicināt bērnu aprūpi un samazināt inflāciju, ja viņš saglabās otro termiņu Baltajā namā.

"Mums ir jānodrošina taisnīgāka nodokļu sistēma," teica Baidens. "Mēs turpināsim cīnīties, lai samazinātu inflāciju un dotu cilvēkiem atvieglojumus."

Baidens arī sacīja, ka šaubās, vai Tramps pieņems 2024.gada vēlēšanu rezultātus, ja viņš zaudēs, un nosauca bijušo prezidentu par "čīkstētāju".

"Jūs nevarat paciest zaudējumu," sacīja Baidens. "Kaut kas tevī salūza, kad tu zaudēji pēdējo reizi."

Tramps savos iepriekšējos izteikumos ir atteicies bez ierunām pieņemt gaidāmo vēlēšanu rezultātus.

ASV politikas analītiķi pēc debatēm pauda bažas par Baidena slikto sniegumu pirmajās debatēs.

Vairāki eksperti sarunā ar CNN kritizēja Baidenu par neskaidrajiem un mulsinošajiem izteikumiem.

CNN politiskais komentētājs Vans Džounss, kas ir bijušā prezidenta Baraka Obamas padomnieks, prezidenta uzstāšanos nosauca par "sāpīgu".

"Viņš dara labāko, ko spēj. Taču šovakar viņam bija jāiztur pārbaudījums, lai atjaunotu valsts un bāzes uzticību. Un viņam neizdevās to neizdevās izdarīt," sacīja Džounss.

CNN galvenais nacionālais korespondents Džons Kings pēc debatēm pavēstīja, ka Demokrātu partijā pēc Baidena "drūmā" snieguma tagad ir "dziļa, plaša un ļoti agresīva panika".

Pēc Kinga teiktā, dažiem partijas biedriem "ir sarunas" par iespēju lūgt Baidenu "paiet malā".

Arī viceprezidente Kamala Herisa atzina, ka Baidenam debatēs bijis "lēns sākums".

No reģistrētajiem vēlētājiem, kuri vēroja Baidena un Trampa debates, 67% pret 33% uzskata, ka Tramps uzstājās labāk, liecina CNN zibensaptauja.

Pirms debatēm tie paši vēlētāji (55% pret 45%) teica, ka viņi sagaida, ka Tramps uzstāsies labāk nekā Baidens.

Salīdzinājumā 2020.gadā Baidenu debašu vērotāji uzskatīja par pārāku par Trampu viņu debatēs.

Šoreiz 57% debašu vērotāju vairākums sacīja, ka viņiem nav reālas pārliecības par Baidena spēju vadīt valsti, un 44% norādīja, ka viņiem nav reālas pārliecības par Trampa spēju to darīt. Šie skaitļi faktiski nav mainījušies salīdzinājumā ar aptauju, kas tika veikta pirms debatēm, kad 55% vēlētāju teica, ka neuzticas Baidenam, un 47% - ka neuzticas Trampam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Laikraksts: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā

Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.

Pasaule New York Times aicina Baidenu izstāties no prezidenta vēlēšanu cīņas

Ietekmīgā laikraksta "New York Times" redakcijas padome aicinājusi ASV prezidentu Džo Baidenu pēc viņa katastrofālā snieguma debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu izstāties no cīņas par Balto nama, lai dotu iespēju citam demokrātu kandidātam.

Pasaule Francijas iekšlietu ministrs brīdina par iespējamajiem nemieriem pēc vēlēšanām

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns piektdien brīdinājis par iespējamajiem nemieriem pēc gaidāmajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Pasaule Kijiva: Krievi sāk izjust «šāviņu badu»

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģenerālštābā.

Lasiet arī

Pasaule Baidens ieguvis pietiekami daudz balsu demokrātu nominācijas nodrošināšanai

ASV prezidents Džo Baidens otrdien sasniedza nepieciešamo delegātu skaitu, lai nodrošinātu Demokrātu partijas nomināciju startam prezidenta vēlēšanās novembrī.

Pasaule Baidens runā par valsts stāvokli uzbrūk Trampam

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien teica runu par valsts stāvokli, tās sākumā uzbrūkot savam gaidāmajam prezidenta vēlēšanu sāncensim Donaldam Trampam un brīdinot, ka ASV demokrātija ir apdraudēta.

Pasaule Baidens un Tramps triumfē «Lielās otrdienas» priekšvēlēšanās

ASV prezidents Džo Baidens un eksprezidents Donalds Tramps otrdien triumfēja savu partiju priekšvēlēšanās tā dēvētajā Lielajā otrdienā, kad vienlaikus tika izcīnītas demokrātu un republikāņu nacionālo konventu delegātu balsis turpat vai trešdaļā štatu.

Pasaule Baidens: ASV sāks palidzības piegādes Gazai ar gaisa transportu

ASV sāks piegādāt palīdzības kravas Gazas joslai ar gaisa transportu, piektdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.