• Andžejs,
  • Andžs,
  • Edīte,
  • Esmeralda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krievija ir un paliks nozīmīgākais un tiešākais drauds sabiedroto drošībai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 16:22, 11.06.2024


NATO Austrumu flanga valstu (B9) samitā apstiprināts priekšsēdētāju - Latvijas, Polijas un Rumānijas prezidentu - paziņojums.


Prezidenta preses dienesta foto

11.jūnijā Rīgā pirmo reizi notiek NATO Austrumu flanga valstu jeb tā dēvētais Bukarestes devītnieka (B9) samits. Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča vadībā īsi pirms NATO samita Vašingtonā tiek koordinētas nostājas NATO Austrumu flanga drošībai un kolektīvajai aizsardzībai, kā arī ilgtermiņa atbalstam Ukrainai būtiskos jautājumos. Samits Rīgā notiek pēc Valsts prezidenta iniciatīvas. Ņemot vērā NATO jaunāko dalībvalstu Somijas un Zviedrijas stratēģisko lomu reģiona drošībā, pēc E. Rinkēviča ierosinājuma samitā piedalās arī Somijas prezidents un Zviedrijas premjerministrs

Valsts prezidents kopā ar NATO ģenerālsekretāru, Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas un Somijas prezidentiem, Zviedrijas premjerministru, kā arī Slovākijas un Ungārijas pārstāvjiem apspriež NATO reģionālo aizsardzības plānu efektīvu ieviešanu un alianses aizsardzības spēju stiprināšanu, kas izriet no NATO samitu Madridē un Viļņā lēmumiem. Sanāksmes dalībnieki arī diskutē par Vašingtonas samita potenciālajiem lēmumiem, lai veicinātu Ukrainas un NATO bruņoto spēku savietojamību un tuvinātu Ukrainas dalību NATO.

NATO Austrumu flanga valstu (B9) samitā apstiprināts priekšsēdētāju - Latvijas, Polijas un Rumānijas prezidentu - paziņojums.

"Krievija ir un paliks nozīmīgākais un tiešākais drauds sabiedroto drošībai. Mēs strādāsim pie visaptverošas stratēģijas, lai pretstāvētu, iegrožotu un pretdarbotos Krievijai, tostarp ierobežojot Krievijas spēju atjaunot savu militāro spēku un tās spēju radīt draudus. Mēs turpināsim neatlaidīgi strādāt, lai uzturētu starptautisko spiedienu pret Krieviju, tostarp ar sankcijām un citiem pasākumiem tik ilgi, kamēr Krievija turpina savu naidīgo politiku un
rīcību, arī klaji pārkāpjot starptautiskās tiesības. Mēs paužam nopietnas bažas par Krievijas nesenajām ļaunprātīgajām hibrīdajām aktivitātēm
sabiedroto teritorijā, kas rada draudus sabiedroto drošībai. Šie incidenti ir daļa no arvien pieaugošās aktivitāšu kampaņas, ko Krievija turpina īstenot eiroatlantiskajā telpā, tostarp sabotāžas, vardarbības akti, kiber un elektroniskā iejaukšanās, provokācijas pie sabiedroto robežām, dezinformācijas kampaņas un citas hibrīdās operācijas. Mēs atbalstām un solidarizējamies ar skartajiem sabiedrotajiem. Mēs rīkosimies gan individuāli, gan kolektīvi, lai atbildētu uz šīm aktivitātēm, palielinātu mūsu noturību un turpinātu cieši koordinēties, lai nodrošinātu, ka alianse un sabiedrotie ir gatavi atturēt un aizsargāties pret hibrīdajām aktivitātēm vai uzbrukumiem.

Mēs nosodām Krievijas uzvedību un pieprasām, lai Krievija ievērotu savas starptautiskās saistības, kā to dara sabiedrotie.

Mēs tiekamies laikā, kad Krievija neizrāda nekādas pazīmes par atkāpšanos no nežēlīgā kara pret Ukrainu. Mēs atkārtoti apliecinām savu nelokāmo atbalstu neatkarīgai un suverēnai Ukrainai tās starptautiski atzītajās robežās. Spēcīga, neatkarīga un demokrātiska Ukraina ir vitāli svarīga eiroatlantiskās telpas stabilitātei. Mēs turpinām pieprasīt, lai Krievija nekavējoties pārtrauc agresijas karu un izved savus spēkus no Ukrainas teritorijas bez nosacījumiem.

Mēs arī nosodām visus tos, tostarp Baltkrieviju, kas aktīvi veicina Krievijas karadarbību un ļaunprātīgu hibrīdo ietekmēšanu, tostarp pret sabiedrotajiem. Mēs aicinām tos pārtraukt savu līdzdalību Krievijas agresijā un destabilizējošās aktivitātēs", - teikts paziņojumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta uzvara leiboristiem, konservatīvajiem, kas atradušies pie varas gandrīz pusotru desmitgadi, ciešot vēsturisku sakāvi.

Pasaule Japāna emitē jaunas banknotes ar 3D hologrammu tehnoloģiju pret viltošanu

Japāna trešdien izlaida pirmās jaunās banknotes pēdējo 20 gadu laikā, kas ir aprīkotas ar trīsdimensionālu hologrammu tehnoloģiju pret viltošanu.

Pasaule Takers Karlsons paziņo par interviju ar Zelenski

Skandalozais amerikāņu komentētājs Takers Karlsons ir paziņojis, ka drīz varētu tikt laista klajā viņa intervija ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Pasaule NATO nespēj vienoties par plānu ilgtermiņa atbalstam Ukrainai - DPA

NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam nav izdevies pierunāt sabiedrotos apsolīt finansiāli atbalstīt Ukrainu daudzus gadus uz priekšu, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Krievija turpina rupji pārkāpt Ukrainas suverenitāti

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministru kopīgs paziņojums par gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām.

Sabiedrība Latvijas pasts sola attīstību, nevis nodaļu slēgšanu

VAS Latvijas Pasts šogad koncentrēsies uz augstvērtīgu pasta un finanšu pakalpojumu nodrošināšanu, lai saskaņā ar uzņēmuma attīstības plāniem palielinātu savu konkurētspēju. Nacionālā pasta operatora vīzija - būt par pirmo izvēli ikkatra iedzīvotāja sūtījumiem.