• Paulis,
  • Pauls,
  • Pāvils,
  • Pēteris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lidmašīnas avārijā ASV gājis bojā bijušais misijas Apollo 8 astronauts (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 17:00, 08.06.2024


ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misijas "Apollo 8" bijušais astronauts Viljams Enderss, kurš 1968.gadā no Mēness orbītas nofotografēja ikonisko Zemes attēlu "Earthrise", piektdien gāja bojā 90 gadu vecumā, kad viņa vadītā lidmašīna nogāzās ūdeņos Vašingtonas štatā pie Sanhuanas salām.


Foto - Viljams Enderss

Endersa dēls atvaļinātais ASV Gaisa spēku pulkvežleitnants Gregs Enderss apstiprināja tēva bojāeju.

Bijušais astronauts avārijas brīdī lidmašīnā "Beech A45" atradās viens.

Atvaļinātais ģenerālmajors Enderss ir teicis, ka ikoniskā fotogrāfija ir viņa nozīmīgākais ieguldījums kosmosa izpētes programmā līdzās tam, ka viņš gādāja par "Apollo 8" komandmoduļa un apkalpošanas moduļa darbību.

1968.gada decembrī uzņemtā fotogrāfija "Earthrise", kas bija pirmais krāsainais Zemes attēls no kosmosa, ir viena no nozīmīgākajām mūslaiku vēstures fotogrāfijām, kas mainīja cilvēku uzskatus par mūsu planētu. Valda uzskats, ka Endersa fotogrāfija, kurā redzama daļa Zemes un daļa Mēness virsmas, aizsāka vispasaules vides aizsardzības kustību, jo tajā redzams, cik trausla un izolēta Zemes izskatās no kosmosa perspektīvas.

Misija "Apollo 8" 1968.gada decembrī bija pirmais cilvēka lidojums kosmosā, kad misijas dalībnieki atstāja zemo Zemes orbītu un devās uz Mēnesi un atpakaļ. Tas bija NASA drosmīgākais un, iespējams, visbīstamākais ceļojums, un tas bija priekšnoteikums, lai septiņus mēnešus vēlāk "Apollo" misija nolaistos uz Mēness.

1933.gada 17.oktobrī Honkongā dzimušais Enderss, kura tēvs bija ASV Jūras spēku leitnants, bija misiju "Apollo 11" un Gemini XI" 1966.gadā rezerves apkalpes loceklis, bet "Apollo 8" bija viņa vienīgā misija kosmosā.

1955.gadā Enderss absolvēja Jūras spēku akadēmiju un vija Gaisa spēku iznīcinātāja pilots. Vēlāk viņš strādāja Atomenerģijas komisijā un vadīja ASV un PSRS tehnoloģiju apmaiņas programmu kodolu dalīšanas un kodolsintēzes enerģijas jautājumos, kā arī bija ASV vēstnieks Norvēģijā. Viņš strādājis arī kompānijās "General Electric" un "General Dynamics".

Enderss kopā ar sievu Valēriju 1996.gadā Vašingtonas štatā izveidoja muzeju, kurā pašlaik ir 15 lidmašīnas, vairāki antīki militārie transportlīdzekļi, bibliotēka un veterānu ziedoti artefakti.

Pārim ir seši bērni un 13 mazbērni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākijā vilciena un autobusa sadursmē seši bojāgājušie

Slovākijā ceturtdien pasažieru vilciena un autobusa sadursmē gājuši bojā seši un ievainoti pieci cilvēki, paziņoja amatpersonas.

Pasaule Baidens un Tramps debatēs apmainās pārmetumiem (+VIDEO)

ASV prezidents Džo Baidens un republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps savās pirmajās debatēs pievērsās plašam jautājumu lokam, tostarp abortiem, ārpolitikai, imigrācijai un ekonomikai, kā arī apmainījās personīgiem pārmetumiem.

Pasaule Baltijas valstis aicina ES izbūvēt aizsardzības līniju gar robežu ar Krieviju

Baltijas valstis un Polija kopīgā vēstulē aicinājušas Eiropas Savienību (ES) izbūvēt aizsardzības līniju gar bloka robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, lai pasargātu ES no Maskavas militārajiem draudiem un hibrīdkara aktivitātēm, ziņo aģentūra "Reuters".

Pasaule Raķešu trūkums neļauj Ukrainai aizsargāt jau izremontētos enerģētikas objektus

Ukrainā pretgaisa aizsardzības sistēmu raķešu trūkums neļauj aizsargāt pēc uzbrukumiem jau izremontētos enerģētikas objektus, ziņo ASV Kara studiju institūts (ISW).

Lasiet arī

Interesanti fakti Sievietes ir labāk pielāgojušās kosmosa apstākļiem

Jauns pētījums parādīja, ka sieviešu ķermenis efektīvāk tiek galā ar kosmosa ceļojumu izaicinājumiem nekā vīriešu ķermenis, raksta "Futurism".

Interesanti fakti Saules magnētiskais lauks drīz mainīsies: kā tas ietekmēs Zemi

Pēdējo reizi šāds notikums notika 2013. gadā, un tas nozīmē, ka drīz pienāks zvaigznes aktivitātes maksimums.

Interesanti fakti Uz Mēness plāno izurbt 5 km caurumu, lai atrastu kaut ko, kas dabā neeksistē

Zinātnieki ierosinājuši veikt neparastu eksperimentu uz Mēness, kas apvienos divas pašlaik nesavienojamas teorijas.

Interesanti fakti Japāna plāno uzbūvēt kosmosa liftu uz Marsu: kas ir zināms

Japānas kompānija Obayashi Corporation gatavojas izveidot unikālu transportlīdzekli, kas spēs pārvietoties no Zemes uz kosmosu.