• Halina,
  • Ilvars,
  • Lauma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pētniece: Nav pilnīgi pašsaprotami, ka fon der Leiena turpinās vadīt EK

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:59, 05.06.2024


Nav pilnīgi pašsaprotami, ka Urzula fon der Leiena turpinās vadīt Eiropas Komisiju, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sociālo zinātņu fakultātes pētniece un lektore Vineta Kleinberga.


Foto: twitter

Viņasprāt, tas ir saistīts ar to, vai Eiropas Tautas partija (ETP) tiešām vēlēšanās iegūs visvairāk balsu. Tāpat patlaban nav skaidrs, vai ETP varēs piedāvāt tādu koalīciju, kas Eiropadomei šķitīs pārliecinoša.

Pētniece norādīja, ka Līgums par ES neparedz to, ka obligāti ir jāapstiprina kandidāts no partiju grupas, kas iegūs vislielāko balsu skaitu EP vēlēšanās. Ir jāizvirza un jāapstiprina kandidāts, kurš spēj nodrošināt vairākumu EP.

"Ja Eiropadome redzēs, ka fon der Leiena nespēs nodrošināt vairākumu, tā skatīsies uz alternatīvām. Jautājums, kas varētu būt šīs alternatīvas. Interesanti, ka, piemēram, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa un Identitāte un demokrātija nav izvirzījuši savus kandidātus, tādējādi pasakot, ka viņi šajā procesā neiesaistās, sagaidīs vēlēšanu beigas un tad skatīsies, kas varētu būt potenciālie kandidāti," sacīja Kleinberga.

Viņasprāt, fon der Leiena būs dilemmas priekšā. Viņa būs spiesta solīt, piekrist visāda veida kompromisiem, lai tikai spētu nodrošināt vairākumu. Pētniece pieļāva, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc ir maz ilūziju, ka Eiropa varētu turpināt attīstīties uzņemtajā virzienā, jo kompromisi būs jāpanāk. Kleinberga atzīmēja, ka bieži vien EK prezidenta amatu skata kontekstā ar citiem augstiem amatiem Eiropā - būs jāieceļ Eiropadomes prezidents un jauns augstais pārstāvis ārlietās.

"Parasti šajā procesā mēģina nodrošināt reģionālo un dzimumu līdzsvaru. Ja fon der Leienu izvirza un apstiprina EK vadītāja amatā, visticamāk, augstajam pārstāvim - ņemot vērā Krievijas īstenoto karu Ukrainā un drošības jautājumu aktualitāti - vajadzētu virzīt kādu no mūsu reģiona. Tas varētu būt soms, polis vai arī tikpat labi latvietis vai latviete. Fon der Leienas apstiprināšana uz nākamo termiņu nav 100% droša. Tas ir atkarīgs no kalkulēšanas spējām, kurš iegūs balsu vairākumu EP, un tā, vai ETP būs gatavi piekāpties un pieņemt kompromisus," teica pētniece.

Savukārt Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) ES programmas vadītājas, RSU vieslektores Aleksandras Palkovas ieskatā fon der Leiena varētu tikt pie otra termiņa, jo ne par velti ETP viņu ievēlēja par vadošo kandidāti, padarot par vienīgo politiskā spēka kandidāti šim amatam.

Viņa norādīja, ka fon der Leiena nesaskaras ar popularitātes problēmām, kas saistīts ar viņas darbu šī sasaukuma laikā, kas bija sarežģīts.

Eksperte akcentēja, ka, apzinoties ģeopolitisko situāciju un tās nopietnību, fon der Leienai bija panākumiem bagāts termiņš, uz ko Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi noteikti skatīsies. Viņasprāt, jautājums ir, ar kādu mandātu tālāk nāks fon der Leiena.

"Pieļauju, ka viņas prioritātes varētu būt ES paplašināšanās, drošība un ārpolitika, tostarp, protams, demokrātijas vērtības. Ja iepriekš tas bija Eiropas zaļais kurss, ar kuru viņa nāca klajā, šoreiz akcents varētu būt uz ES paplašināšanos un drošību. Ne velti mēs runājam par drošības komisāra amata izveidi, kas noteikti arī tiks izveidots jaunajā komisijā," sacīja LĀI ES programmas vadītāja, piebilstot, ka fon der Leienas vīzija par politiku tagadējā ģeopolitiskajā situācijā būs pārāka nekā citiem iespējamiem kandidātiem uz šo amatu.

LETA jau rakstīja, ka ES dalībvalstu pilsoņi šonedēļ dodas pie balsošanas urnām, lai uz nākamajiem pieciem gadiem ievēlētu EP, un aptaujas liecina, ka savas pozīcijas nostiprinās nacionālkonservatīvās un eiroskeptiskās partijas.

Vēlēšanās, kas notiek līdz 9.jūnijam, izšķirsies arī nākamās EK sastāvs, kā arī pašreizējās EK prezidentes fon der Leienas liktenis, viņai pretendējot uz vēl vienu pilnvaru termiņu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu

Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu, kas plānoja provokācijas un parlamenta ieņemšanu, pirmdien paziņojis Ukrainas drošības dienests un prokuratūra.

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Pasaule ASV karabāzēs Eiropā izsludināta paaugstināta trauksme

Vairākās ASV militārajās bāzēs Eiropā, arī Vācijā, aizvadītajā nedēļas nogalē izsludināta paaugstināta trauksme saistībā ar bažām par iespējamu teroristu uzbrukumu.

Pasaule Zelenskis: Sarunas ar Putinu ir iespējamas, izmantojot starpniekus

Sarunas ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu ir iespējamas, tomēr tikai izmantojot starpniekus, intervijā ASV laikrakstam "Philadelphia Inquirer" paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Lasiet arī

Pasaule Leienu kritizē par privāto lidmašīnu pārmērīgu izmantošanu

Eiropas Komisija (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā gadā 23 reizes izmantojusi privātās lidmašīnas, ievērojami apsteidzot pārējos 27 Eiropas Savienības (ES) komisārus.

Pasaule Leiena pārliecināta par vienošanos ar Ungāriju par palīdzību Ukrainai

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien pauda pārliecību, ka pēc divām nedēļām gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) samitā Ungārija atteiksies no veto palīdzībai Ukrainai 50 miljardu eiro apjomā.