• Antoņina,
  • Ņina,
  • Ninona,
  • Oksana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gruzijas parlamenta spīkers parakstījis ārvalstu ietekmes likumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 18:32, 03.06.2024


Gruzijas parlamenta spīkers Šalva Papuašvili parakstījis pretrunīgi vērtēto "ārvalstu ietekmes" likumu, kas pieņemts, neraugoties uz masu protestiem, Rietumu nosodījumu un prezidentes veto.



Papuašvili šodien paziņoja, ka parakstījis likumu, kura "galvenais mērķis ir stiprināt Gruzijas politiskās, ekonomiskās un sociālās sistēmas ilgtspēju". Parlamenta spīkera paraksts ir pēdējais solis, lai likumprojekts varētu stāties spēkā.

Pārvarot Gruzijas prezidentes Salomes Zurabišvili veto, parlaments pagājušajā nedēļā pieņēma pretrunīgi vērtēto likumu, kas izsauca plašus un ilgstošus protestus un nosodījumu ārvalstīs.

Likums paredz, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka šīm organizācijām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Gruzijas opozīcija to dēvē par "Krievijas likumu", jo Maskava izmanto līdzīgus tiesību aktus, lai apspiestu neatkarīgos medijus, bezpeļņas organizācijas un opozīcijas aktīvistus, kas kritizē Kremli.

Brisele ir brīdinājusi, ka šis likums kaitēs Gruzijas centieniem pievienoties Eiropas Savienībai (ES), un Savienotās Valstis ir draudējušas piemērot sankcijas atsevišķām personām saistībā ar šo likumu.

Gruzijas valdošajai partijai "Gruzijas sapnis" arvien biežāk tiek adresēti pārmetumi par Gruzijas novirzīšanu no Rietumu trajektorijas un atgriešanos Krievijas orbītā. Taču "Gruzijas sapnis" uzstāj, ka ir apņēmības pilna atbalstīt Gruzijas tiekšanos uz Eiropu, un apgalvo, ka likums nodrošinās caurspīdīgumu attiecībā uz Rietumu finansētām grupām, kas, kā apgalvo partija, grauj valsts suverenitāti.

Desmitiem Gruzijas tiesību aizsardzības grupu un mediju organizāciju ir solījušas neievērot likumu un plāno vērsties valsts konstitucionālajā tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Gruzijas aktīvisti, neatkarīgie žurnālisti un opozīcijas politiķi apsūdz valdību saskaņotā vardarbības un draudu kampaņā pret nevalstisko organizāciju vadītājiem.

Valstī valda liela spriedze pirms oktobrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām, kas tiek uzskatītas par nozīmīgu pārbaudījumu demokrātijai.

Gruzijas vēlme kļūt par ES dalībvalsti ir nostiprināta tās konstitūcijā, un saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām to atbalsta vairāk nekā 80% iedzīvotāju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija naktī uz Ukrainu raidījusi 80 dronus

Krievija aizvadītajā naktī uzbrukusi Ukrainai ar 80 trieciendroniem "Shahed" un nenoteikta tipa bezpilota lidaparātiem, no kuriem līdz plkst. 9.30 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku, desmit apgabalos notriekts 41 lidaparāts, svētdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Lietuvā notiek Seima vēlēšanu otrā kārta

Lietuvā svētdien notiek Seima vēlēšanu otrā kārta, kurā tiks ievēlēti 63 deputāti vienmandāta apgabalos.

Pasaule Slaidiņš skaidro, kāpēc ukraiņi uzbrūk Krievijas spirta rūpnīcām

“Ukraiņi atkal “ieplēsuši” pa divām Krievijas spirta rūpnīcām,” TV24 raidījumā “Aktuālais par karadarbību Ukrainā” stāsta Jānis Slaidiņš, NBS majors, Zemessardzes štāba virsnieks. Par to raksta LA.LV.

Pasaule Gruzijas parlamenta vēlēšanās vadībā prokrieviskā partija

Gruzijas opozīcijas partijas paziņojušas par parlamenta vēlēšanu rezultātu neatzīšanu pēc Centrālās vēlēšanu komisijas paziņojuma, ka pēc aptuveni 72% balsu saskatīšanas valdošā partija "Gruzijas sapnis" atrodas vadībā ar 53% balsu.

Lasiet arī

Pasaule Gruzijas prezidente atsakās parakstīt likumprojektu pret LGBTQ propagandu

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili atteikusies parakstīt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret seksuālo minoritāšu tiesībām, trešdien paziņojušas amatpersonas.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Pasaule NATO: Gruzijas likums par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizajā virzienā

NATO trešdien brīdinājusi Gruziju, ka tās pieņemtais likumu par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizā virzienā prom no Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas.