• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 15:42, 10.05.2024


Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas. 1895 iecirkņi durvis vērs plkst.7 un tiks slēgti plkst.20.



Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka nevienam no astoņiem kandidātam svētdien neizdosies iegūt vismaz pusi balsu, tāpēc 26.maijā gaidāma vēlēšanu otrā kārta.

Aptauju rezultāti rāda, ka populārākais kandidāts ir pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda, un gaidāms, ka otrajā kārtā iekļūs arī neatkarīgais kandidāts advokāts Igns Vēgēle vai premjerministre Ingrīda Šimonīte no valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti". Otrajā kārtā vislielākās izredzes uzvarēt ir Nausēdam.

Vēlēšanās kandidē arī Daiņus Žalims no valdošajā koalīcijā ietilpstošās liberālās Brīvības partijas, kurš ir Vītauta Dižā universitātes Juridiskās fakultātes dekāns, bijušais aizsardzības viceministrs Ģiedrims Jeglinsks no opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā", opozīcijā esošās centriski kreisā Darba partijas līderis Andrjus Mazuronis, kā arī vēl divi neatkarīgie kandidāti - ārsts Eduards Vaitkus un jaundibinātās labējās partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš nesen nolika Seima deputāta mandātu, jo Konstitucionālā tiesa secināja, ka viņš ar antisemītiskiem izteikumiem ir rupji pārkāpis amata zvērestu un valsts pamatlikumu.

Lietuvas prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu un amatu var ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Balsstiesības ir apmēram 2,4 miljoniem Lietuvas pilsoņu.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2019.gadā neatkarīgais kandidāts ekonomists Nausēda otrajā kārtā uzvarēja Šimonīti, kas bija tolaik opozīcijā esošās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte. 2020.gada decembrī pēc konservatīvo uzvaras Seima vēlēšanās Šimonīte kļuva par premjerministri.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākijas vicepremjers: Fico dzīvībai briesmas vairs nedraud

Atentātā sašautā Slovākijas premjerministra Roberta Fico dzīvībai briesmas vairs nedraud, svētdien paziņojis vicepremjers Roberts Kaliņāks.

Pasaule Profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt

Krievija ir ļoti atkarīga no savas naftas un gāzes eksporta, un šādu valstu ekonomikas apturēt ir ļoti vienkārši, ja vien ir pietiekama politiskā griba, intervijā aģentūrai LETA norādīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.

Pasaule Slovākijas veselības ministre: prognozes par Fico veselību ir pozitīvas

Prognozes par atentātā sašautā Slovākijas premjerministra Roberta Fico veselību ir pozitīvas, sestdien sacīja Slovākijas veselības ministre Zuzana Dolinkova.

Lasiet arī

Pasaule Lietuvā šodien notiek prezidenta vēlēšanas

Lietuvā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas. 1895 iecirkņi durvis vērs plkst.7 un tiks slēgti plkst.20.

Pasaule Lietuvas prezidenta kandidātu ievilina intervijā Baltkrievijas propagandistiem

Lietuvas parlamenta opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" kandidāts valsts prezidenta vēlēšanās Ģiedrims Jeglinsks ticis maldināts, lai sniegtu interviju Baltkrievijas propagandistiem.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Lietuva izmaksās 100 000 eiro kompensāciju CIP cietumā turētajam

Lietuva nav pārsūdzējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā par nelikumīgu Saūda Arābijas pilsoņa turēšanu iespējamā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā netālu no Viļņas.