Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

Pasaule
LETA 07:29, 25.04.2024 0

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

 

Rezolūcijas projektu atbalstīja 13 no 15 Drošības padomes dalībvalstīm. Ķīna balsojumā atturējās, bet Krievija balsoja pret.

Rezolūcijas projekts aicināja visas valstis, sevišķi valstis ar nozīmīgām spējām kosmosa apguvē, "aktīvi veicināt mērķi par kosmosa mierīgu izmantošanu un bruņošanās sacensības novēršanu kosmosā, un atturēties no darbībām, kuras ir pretrunā šim mērķim un attiecīgiem pastāvošiem līgumiem, starptautiskā miera un drošības uzturēšanas un starptautiskās sadarbibas sekmēšanas interesēs".

Vairāki ASV mediji februārī ziņoja, ka Krievija mēģina izstrādāt kosmosā bāzētu pretsatelītu kodolieroci, kas varētu radīt draudus nacionālajai un starptautiskajai drošībai.

Rezolūcija arī apliecināja, ka visām Kosmosa līguma dalībvalstīm ir pienākums to pilnībā ievērot, "tostarp neievietot orbītā ap Zemi nekādus objektus ar kodolieročiem vai citu veidu masu iznīcināšanas ieročiem, neuzstādīt šādus ieročus uz debesu ķermeņiem un nekādā citā veidā nestacionēt šādus ieročus kosmosā'".

Tā uzsvēra smagās sekas, kādas varētu radīt kodolieroča detonācija vai jebkāda cita masu iznīcināšanas ieroča izmantošana kosmosā.

ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda sacīja, ka šāda detonācija varētu iznīcināt tūkstošiem satelītu un "iznīcināt vitāli svarīgos komunikāciju, zinātniskos, meteoroloģiskos, lauksaimniecības, tirdzniecības un nacionālās drošības dienestus, no kuriem mēs visi esam atkarīgi".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Vētrās Teksasā četri bojāgājušie

Spēcīgās vētrās ASV Teksasas štata dienvidaustrumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet Hjūstonas apvidū bez elektrības palikuši 900 000 mājokļu un uzņēmumu, pavēstīja varasiestādes.

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Pasaule Dronu uzbrukumi izraisa desmitiem sprādzienu Krimā un Novorosijskā

Krievijas okupētā Krimas pussala un Krasnodaras novada Novorosijskas pilsēta naktī uz piektdienu tika pakļautas bezpilota lidaparātu un jūras dronu uzbrukumiem, kas izraisīja desmitiem sprādzienu.

Lasiet arī

Pasaule Igaunija sāk kampaņu ievēlēšanai ANO Cilvēktiesību padomē

Igaunijas ārlietu ministrs Markuss Cahkna otrdien Ženēvā sāka kampaņu, lai Igaunija tiktu ievēlēta par ANO Cilvēktiesību padomes locekli.

Pasaule Līdz agresors ir padzīts

Krišjānis Kariņš uzrunā ANO Cilvēktiesību padomi.

Pasaule Deviņas valstis pārtrauc finansēt palīdzību palestīniešu bēgļiem

Jau deviņas donorvalstis apturējušas finansējumu ANO palestīniešu bēgļu aģentūrai (UNRWA), svētdien vēsta "Radio Brīvība".

Sabiedrība Latvijas ceļš uz ANO Drošības padomi ved caur Āfriku, norāda diplomāts (+VIDEO)

"Tas ir arī jautājums, cik lielā mērā tā sauktie kolektīvie Rietumi ir pazaudējuši globālos Dienvidus".