• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krievija sākusi izvest savus karavīrus no Kalnu Karabahas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:41, 17.04.2024


Krievija sākusi izvest savus karavīrus no Kalnu Karabahas, ko Azerbaidžāna pagājušajā gadā atkaroja Armēnijai, trešdien paziņoja Kremlis.



Erevāna un Baku ir izcīnījušas divus karus par Kalnu Karabahu - 2020.gadā un pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Pagājušā gada 19.septembrī Azerbaidžāna veica zibensofensīvu, kas nākamajā dienā beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga faktiski visi armēņu iedzīvotāji.

Krievijas karavīri miera uzturētāju statusā atradās Kalnu Karabahā kopš 2020.gada saskaņā ar pamiera vienošanos, ko Baku un Erevāna panāca ar Maskavas starpniecību. Azerbaidžānas mediji šonedēļ ziņoja, ka Krievijas karavīri sākuši pamest pozīcijas.

Mediji publicēja video un fotogrāfijas, kurās redzamas bruņumašīnas ar Krievijas karogiem, kas it kā izbrauc no teritorijas. Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs šodien, komentējot mediju ziņoto, apstiprināja, ka karavīri pamet Kalnu Karabahu. Sīkāku informāciju viņš nesniedza.

Krievija bija izvietojusi Kalnu Karabahā aptuveni 2000 karavīru.

Konflikts par Kalnu Karabahu ir ievērojami pasliktinājis Armēnijas un Krievijas attiecības, jo Maskava uztur labas attiecības ar Baku.

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans nesen paziņoja, ka Erevāna "de facto" ir apturējusi dalību Maskavas vadītajā Kolektīvās drošības līguma organizācijā. Viņš ir vairākkārt kritizējis Krieviju par atbalsta nesniegšanu, Armēnijai saskaroties ar Azerbaidžānas agresiju.

Erevāna ir arī pievienojusies Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT), kas tai uzliek pienākumu aizturēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ja viņš apmeklētu Armēniju.

Armēnija un Azerbaidžāna pašlaik cenšas vienoties par plašāku miera līgumu. Tikmēr sadursmes un apšaudes starp karavīriem pierobežā turpinās salīdzinoši bieži.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām

Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām, paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.

Pasaule ASV amatpersona: Putins, visticamāk, nav pavēlējis nogalināt Navaļniju

ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins, visticamāk, nav pavēlējis nogalināt ieslodzījumā turēto opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, sacīja Savienoto Valstu amatpersona, kas ir pazīstama ar šo izvērtējumu.

Pasaule Kijiva: Divi Vācijā nodurtie ukraiņi bija karavīri

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka divi Ukrainas pilsoņi, kas sestdien tika nodurti Vācijā, bija Ukrainas karavīri, kas šajā valstī atradās rehabilitācijas kursa dēļ.

Lasiet arī

Pasaule Armēnijā ieradušies jau 42 500 Kalnu Karabahas bēgļu

Kopš Azerbaidžānas 19.septembra zibensofensīvas no Kalnu Karabahas Armēnijā ieradušies 42 500 bēgļu jeb aptuveni trešā daļa Kalnu Karabahas iedzīvotāju, trešdien pavēstīja Armēnijas varasiestādes.

Pasaule Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi

Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi, otrdien paziņojusi Armēnijas valdība.

Pasaule Sprādzienā Kalnu Karabahā ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku

Kalnu Karabahā pirmdienas vakarā notika sprādziens degvielas noliktavā, ievainojot vairāk nekā 200 cilvēku, sociālo mediju platformā "X" paziņoja Kalnu Karabahas tiesībsargs Gegams Stepanjans.

Sabiedrība Kalnu Karabahu pametuši tūkstošiem armēņu

Kalnu Karabahu pametuši un uz Armēniju devušies tūkstošiem armēņu, pirmdien paziņojusi Erevāna.