• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija atbalsta Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu divu valstu sarunu ceļā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 19:38, 15.04.2024


Latvija primāri atbalsta abu pušu sarunas kā labāko ceļu uz divu valstu risinājumu un Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte, atbildot uz jautājumu, vai Latvija plāno atzīt Palestīnu kā valsti.



ĀM pārstāve uzsvēra, ka Latvija atbilstoši kopīgajai Eiropas Savienības (ES) nostājai atbalsta miermīlīgu divu valstu risinājumu saskaņā ar starptautiski atzītajiem parametriem, kuru pamatā ir 1993. un 1995.gada Oslo vienošanās, kā arī 1967.gada robeža.

"Pašreizējā eskalācija vēlreiz apliecina nepieciešamību meklēt noturīgu konflikta risinājumu, kas balstītos divu valstu principā. Palestīnu pašlaik ir atzinušas 138 pasaules valstis, tostarp 9 ES dalībvalstis, tomēr tas nav ļāvis panākt konflikta risinājumu. Tādēļ primāri atbalstām abu pušu sarunas kā labāko ceļu uz divu valstu risinājumu un Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu," akcentēja Eglīte.

ĀM ieskatā ir svarīgi apturēt pašreizējo konflikta eskalāciju, kā arī sniegt atbalstu palestīniešu tautai un Palestīniešu pašpārvaldei, kas ir viens no nākotnes Palestīnas Valsts centrālajiem elementiem. Pēc Eglītes paustā, šādu pieeju atbalsta arī ES un vairākums tās dalībvalstu.

Kā vēstīts, Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre uzsvēra, ka Norvēģija ir gatava atzīt palestīniešu valsti kopā ar citām valstīm. Viņš norādīja, ka šāds lēmums būtu pieņemams ciešākā koordinācijā ar "līdzīgi domājošām valstīm".

Pagājušā gada novembrī Norvēģijas parlaments pieņēma valdības priekšlikumu, ka valsts ir gatava atzīt neatkarīgu palestīniešu valsti.

Arī Spānija ir "apņēmusies atzīt Palestīnu kā valsti, cik vien drīz iespējams, kad būs atbilstoši apstākļi un veidā, kam būtu vispozitīvākā ietekme uz miera procesu", norādīja Spānijas premjers Pedro Sančess.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Lasiet arī

Pasaule Deviņas valstis pārtrauc finansēt palīdzību palestīniešu bēgļiem

Jau deviņas donorvalstis apturējušas finansējumu ANO palestīniešu bēgļu aģentūrai (UNRWA), svētdien vēsta "Radio Brīvība".

Pasaule Netanjahu noraida ASV aicinājumus izveidot Palestīnas valsti

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ceturtdien publiski noraidījis ASV aicinājumus ierobežot Izraēlas militāro ofensīvu Gazas joslā vai veikt pasākumus Palestīnas valsts izveidei pēc kara.

Pasaule Blinkens: ASV atbalsta taustāmus soļus palestīniešu valsts labā

ASV atbalsta "taustāmus soļus" palestīniešu valsts izveidošanas labā, trešdien palestīniešu pašpārvaldes prezidentam Mahmudam Abasam apliecināja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Sabiedrība Latvija plāno ar 150 000 eiro atbalstīt palestīniešus un Izraēlas iedzīvotājus

Latvija plāno ar 150 000 eiro atbalstīt palestīniešus un Izraēlas iedzīvotājus, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) rīkojuma projekta anotācija, kas ievietota Tiesību aktu portālā (TAP).