• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Slovākijas premjers maina toni Ukrainas kara jautājumā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:10, 12.04.2024


Slovākijas premjerministrs Roberts Fico ceturtdien aicināja uz mierīgu Ukrainas kara atrisinājumu, kas respektētu tās "teritoriālo integritāti". Tas iezīmēja toņa maiņu salīdzinājumā ar iepriekšējiem Fico izteikumiem, kas bijuši Krievijai draudzīgi.



Fico, kura sabiedrotais Peters Pellegrīni pagājušajā nedēļas nogalē uzvarēja prezidenta vēlēšanās, iepriekš bija apšaubījis kaimiņvalsts Ukrainas suverenitāti.

"Krievijas militārā spēka lietošana Ukrainā bija rupjš starptautisko tiesību pārkāpums," ceturtdien sacīja Fico pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu. Viņš piebilda, ka Ukrainai ir vajadzīga palīdzība un solidaritāte.

Aicinot uz mierīgu kara atrisinājumu, Fico precizēja, ka tam jābūt "atrisinājumam, kas respektē Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti".

Fico arī atbalstīja Ukrainas vēlmi pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

"Slovākijas Republikas atbalsts Ukrainai un tās ambīcijām kļūt par ES locekli nav spekulatīvs. Tas ir pilnvērtīgs atbalsts," Fico sacīja reportieriem.

Fico tikās ar Šmihaļu Mihalovces pilsētā netālu no Ukrainas robežas.

Šmihaļs pateicās Fico par atbalstu un "par mūsu suverenitātes un teritoriālās integritātes atzīšanu". "Šis ir absolūti vēsturisks notikums mūsu valstīm, mūsu valdībām," Ukrainas premjers sacīja reportieriem.

Fico janvārī bija sacījis, ka Ukraina "nav neatkarīga un suverēna valsts", bet atrodas "pilnīgā ASV ietekmē un kontrolē".

Mītiņā pirms parlamenta vēlēšanām pērn Fico atkārtoja neprecīzos un nepierādītos Krievijas apgalvojumus, ka "karš Ukrainā izcēlās 2014.gadā, kad ukraiņu fašisti nogalināja krievu tautības civilos upurus".

Pēc stāšanās premjera amatā oktobrī Fico apturēja militāro palīdzību Ukrainai. Viņš arī ir pret sankcijām, kas noteiktas Krievijai, un pret Ukrainas centieniem pievienoties NATO.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Pasaule Dronu uzbrukumi izraisa desmitiem sprādzienu Krimā un Novorosijskā

Krievijas okupētā Krimas pussala un Krasnodaras novada Novorosijskas pilsēta naktī uz piektdienu tika pakļautas bezpilota lidaparātu un jūras dronu uzbrukumiem, kas izraisīja desmitiem sprādzienu.

Pasaule Kijiva: Izjaukts krievu plāns maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskā

Ukrainas karavīri izjaukuši Krievijas karaspēka plānu Harkivas apgabalā maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskas pilsētas teritorijā un tur nostiprināties, aizstāvjiem turpinot pildīt kaujas uzdevumus pilsētas ziemeļu daļā un turot pretinieku uguns kontrolē, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Pasaule Armēnija un Azerbaidžāna vienojas par strīdīgajiem robežas posmiem

Armēnija un Azerbaidžāna panākušas vienošanos par strīdīgajiem robežas posmiem, kas ir solis ceļā uz attiecību normalizēšanu.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokrieviskās koalīcijas kandidāts

Slovākijā sestdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis prokrieviskās valdošās koalīcijas kandidāts, parlamenta spīkers Peters Pellegrīni, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balstu saskaitīšanas.

Pasaule Slovākijas valdība reorganizēs sabiedrisko raidsabiedrību

Slovākijas valdība kreisi populistiskā premjerministra Roberta Fico vadībā ir izprovocējusi protestus ar saviem plāniem reorganizēt sabiedrisko raidsabiedrību RTVS.

Pasaule Čehija vairs nerīkos kopīgas valdību sēdes ar Slovākiju

Čehijas valdība trešdien pavēstīja, ka tuvāko mēnešu laikā nerīkos kopīgas sēdes ar Slovākijas valdību, Prāgas un Bratislavas domstarpībām Ukrainas jautājumā kļūstot arvien asākām.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret Fico valdības plāniem

Tūkstošiem cilvēku Slovākijā ceturtdienas vakarā protestēja pret populistiskā premjerministra Roberta Fico valdības plāniem izdarīt grozījumus valsts kriminālkodeksā, kas vājinātu korupcijas apkarošanu.