• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Polijā notiek pašvaldību vēlēšanas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 19:35, 07.04.2024


Polijā šodien notiek pašvaldību vēlēšanas, kas būs pirmais premjerministra Donalda Tuska valdības pārbaudījums pēc bijušās opozīcijas uzvaras pagājušā gada parlamenta vēlēšanās.



Lai gan oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās trešo reizi pēc kārtas uzvarēja nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), tā zaudēja absolūto vairākumu, un pie varas nāca Tuska vadītā koalīcija, kas apvienoja visdažādākā novirziena opozīcijas partijas.

PiS joprojām kontrolē daudzas pašvaldības, un valdošās koalīcijas mērķis ir atkarot pēc iespējas lielāku skaitu municipalitāšu, sarunā ar tīmekļa izdevumu "Euractiv" norādījis Broņislava Geremeka fonda eksperts Pjotrs Macejs Kačiņskis.

Tradicionāli Tuska pārstāvētā Pilsoniskā Koalīcija (KO) bauda lielāku atbalstu lielajās pilsētās, īpaši Varšavā un Gdaņskā, kamēr lauku apvidi sliecas atbalstīt PiS.

Pašreizējais Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis, kas pārstāv KO ietilpstošo Tuska vadīto liberāli konservatīvo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO) un kuru saskaņā ar pēdējo aptauju atbalsta turpat 50% vēlētāju, gandrīz droši izcīnīs otro pilnvaru termiņu. Otrajā vietā ir valdošajā koalīcijā pārstāvētās kreiso partiju apvienības "Kreisie" kandidāte Magdalēna Biejata, par kuru gatavi balsot 16% galvaspilsētas vēlētāju, kamēr PiS kandidāts Tobjašs Bohenskis var cerēt tikai uz 11% balsu.

Tomēr, par spīti aptaujām, uzņēmuma "Polityka Insight" analītiķis Kastors Kuželevskis uzskata, ka otrajā vietā ierindoties lielākas izredzes ir tieši Bohenskim.

Pat gadījumā, ja Tšaskovskis uzvarēs, iespējams, ka viņš mēra amatā nepaliks pat pusi no otrā pilnvaru termiņu, jo PO gatavojas viņu izvirzīt par savu kandidātu prezidenta vēlēšanās.

Kopumā aptaujas liecina, ka atbalsts KO un PiS ir līdzīgs.

Par KO gatavi balsot 29% poļu, kamēr PiS priekšroku dod 28%, liecina aptauja, ko pēc privātās raidorganizācijas TVN veicis sabiedriskās domas izpētes uzņēmums "Opinia24".

Pašvaldību vēlēšanas tiek uzskatītas arī par indikatoru, kas varētu liecināt par jūnijā gaidāmo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iznākumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Lasiet arī

Pasaule Polija nesaskata Krievijas ietekmi uz Polijas zemnieku protestiem

Nav pareizi protestējošos Polijas lauksaimniekus apsūdzēt par atrašanos Krievijas ietekmē, paziņoja Polijas vēstnieks Lietuvā Konstantijs Radzivills, taču Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte protestos saskata Kremļa mēģinājumu sanaidot divas lielākās Ukrainas atbalstītājas.

Pasaule Polijas lauksaimnieki izkāra plakātu ar uzrakstu «Putin, sakārto Ukrainu»

Polijas policija sākusi izmeklēšanu par lauksaimnieku protesta akcijā izkārtu plakātu ar aicinājumu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam "sakārtot Ukrainu".

Pasaule Tusks grib apspriest reparāciju jautājumu ar Vāciju

Polijas jaunā valdība grib sākt sarunas ar Vāciju par to, kā atrisināt Otrā pasaules kara reparāciju jautājumu, pirmdien pavēstīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Pasaule Polijas jaunā valdība pieprasa reparācijas no Vācijas

Polijas jaunās valdības ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis otrdien aicināja Vāciju sniegt "finansiālu kompensāciju" par zaudējumiem, kurus viņa valstij nodarīja nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara laikā.