• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ukraina samazina mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:18, 03.04.2024


Lai papildinātu karavīru rindas, Ukraina trešdien samazinājusi mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem.



Jaunais mobilizācijas likums stājās spēkā dienu pēc tam, kad to parakstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Ukrainas parlaments to pieņēma pagājušajā gadā.

Kādēļ prezidents vilcinājās ar likuma parakstīšanu, nav skaidrs. Viņš to publiski nekomentēja, un amatpersonas nesniedza nekādus paskaidrojumus un klusēja arī par to, cik daudz jaunu karavīru valsts cer iegūt un kādās vienībās.

Iesaukšana armijā ir sensitīvs jautājums Ukrainā, ņemot vērā pieaugošo kājnieku un munīcijas trūkumu. Ukrainas karavīru vidējais vecums ir aptuveni 40 gadi, līdzīgi kā Krievijas armijā, norāda militārie analītiķi.

Daļa ukraiņu bažījas, ka gados jaunu pieaugušo izslēgšana no darbaspēka radīs negatīvu efektu, jo vēl vairāk kaitēs kara izpostītajai ekonomikai, bet karavīru trūkums kļuvis par aktuālu problēmu, Kijivai gatavojas gaidāmajai Krievijas ofensīvai vasarā.

Zelenskis ir reti pieminējis mobilizācijas jautājumu, bet parlamentā pēdējos mēnešos par to ir notikušas garas debates.

Pagājušā gada decembrī Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki vēlas mobilizēt vēl līdz 500 000 karavīru. Tik plaša mobilizācija Ukrainai izmaksātu 13,4 miljardus ASV dolāru, toreiz sacīja Zelenskis.

Jāapsver arī, vai karavīri, kas pašlaik atrodas frontē, tiks mainīti rotācijas kārtībā, vai arī laisti atvaļinājumā uz mājās, piebilda prezidents.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas statistika liecina, ka oktobrī Ukrainas armijā bija gandrīz 800 000 karavīru. Šajā skaitā nav iekļauta Nacionālā gvarde un citas vienības. Kopumā formas tērpus ir uzģērbis aptuveni miljons ukraiņu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Ukrainas parlaments atsakās apspriest mobilizācijas likumprojektu

Ukrainas parlaments ceturtdien atteicies debatēt par pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kura mērķis ir iesaukt armijā vairāk cilvēku.

Pasaule Stoltenbergs apstiprina, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt mērķiem Krievijā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā Ukrainas televīzijas maratonam apstiprinājis, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt militāriem mērķiem Krievijas teritorijā.

Pasaule Jaunais Eiropas Parlaments apliecinās atbalstu Ukrainai

Jaunais Eiropas Parlaments (EP) nākamnedēļ gaidāmajā plenārsēdē apliecinās atbalstu Ukrainai, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pasaule Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu

Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu, kas plānoja provokācijas un parlamenta ieņemšanu, pirmdien paziņojis Ukrainas drošības dienests un prokuratūra.