• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mediji: Havanas sindroma uzbrukumus ASV amatpersonām organizēja Krievija

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:44, 01.04.2024


Mīklainās veselības problēmas, kas zināmas kā "Havanas sindroms", varētu būt radušās no Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) 29155.vienības aģentu izmantotajiem virzītās enerģijas ieročiem, secināts kopīgā pētījumā, ko veica tiešsaistes laikraksts "The Insider", ASV televīzijas kanāla CBS raidījums "60 Minutes" un Vācijas žurnāls "Der Spiegel".



Pētnieciskās žurnālistikas analīzē atrasti pierādījumi, kas liecina, ka Kremļa bēdīgi slavenā militārās izlūkošanas sabotāžas vienība ir bijusi vietās, kur varētu būt notikuši uzbrukumi ASV valdības amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem. Viens no pēdējiem tādiem gadījumiem bijis NATO samitā Viļņā pagājušā gada vasarā.

Sākot ar 2016.gada beigām, ASV diplomāti un spiegi, kas strādā Kubā, sāka ziņot par dīvainām skaņām un sajūtām, kam sekoja neizskaidrojamas slimības un simptomi, tostarp dzirdes un redzes zudums, atmiņas un līdzsvara problēmas, galvassāpes un slikta dūša. Viņiem tika konstatēti neizskaidrojamie savainojumi, arī smadzeņu bojājumi.

Tomēr, kā vēsta "The Insider", kopā ar kolēģiem atklātie pierādījumi liecina, ka uzbrukumi sākušies jau 2014.gadā, kad kāds ASV vēstniecības darbinieks konsulātā Frankfurtē zaudēja samaņu "kaut kāda spēcīga enerģijas stara dēļ". "Upurim vēlāk diagnosticēja traumatisku smadzeņu savainojumu, un viņš spēja identificēt Ženēvā bāzētu 29155.vienības aģentu," vēsta "The Insider".

Atvaļinātais ASV armijas leitnants Gregs Edgrīns, kurš 2021.-2023.gadā vadīja ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras izmeklēšanu par "Havanas sindromu", intervijā "60 Minutes" pauda pārliecību, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina režīms uzbrūk ASV.

Viņš norādīja, ka "Havanas sindroma" uzbrukumi skāruši 5-10% aģentūras aktīvā dienesta darbinieku. "Un visu laiku bijusi saikne ar Krieviju," atzina Edgrīns, pirmo reizi publiski runājot par šo jautājumu. Atvaļinātais leitnants teica, ka visu cietušo darbs kaut kādā ziņā bijis saistīts ar Krieviju.

Mīklainas veselības problēmas gadu gaitā ASV pārstāvjiem radušās gan ASV iekšienē, gan Ķīnā, Gruzijā, Vācijā, Austrijā un citviet.

Lai gan jaunākie ziņojumi liecina, ka "Havanas sindroma" gadījumu skaits pēdējos gados ir mazinājies, vairākas bijušās un esošās ASV amatpersonas "60 Minutes" pastāstīja, ka 2023.gada jūlijā NATO samitā Viļņā uzbrukums tika vērsts pret augsta ranga ASV Aizsardzības departamenta amatpersonu.

Žurnālistu pētījumā, kurā analizēti izlūkošanas dokumenti, ceļojumu žurnāli un zvanu metadati, kā arī aculiecinieku liecības, noskaidrots ne tikai tas, ka GRU 29155.vienības aģenti bijuši tuvumā vietām, kur mīklainos apstākļos cietušas ASV amatpersonas, bet arī tas, ka vienības augstākās amatpersonas ir saņēmušas apbalvojumus un politiskus paaugstinājumus par darbu, kas saistīts ar "neletālu akustisko ieroču" izstrādi. Šis termins krievu militāri zinātniskajā literatūrā tiek lietots, lai aprakstītu gan skaņā, gan radiofrekvencēs balstītas virzītas enerģijas ierīces, jo abas izraisītu akustiskus artefaktus upura smadzenēs.

Cietušie pēc uzbrukuma izjūt stipras galvassāpes, reiboni, sliktu dūšu un ausu sāpes. Simptomi cietušajiem turpinās gadiem ilgi, ietekmējot viņu dzīves kvalitāti.

2022.gadā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojumā tika secināts, ka "Havanas sindroms" nav naidīgas varas ilgstoša pret ASV diplomātiem vērsta globāla kampaņa.

"NBC News" 2018.gadā ziņoja, ka ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata Krieviju par galveno aizdomās turamo, un vairākas amatpersonas šos incidentus raksturoja kā apzinātus uzbrukumus diplomātiem un CIP darbiniekiem ārzemēs. Taču trīs gadu laikā izlūkdienesti nav atklājuši pietiekami daudz pierādījumu, lai precīzi noteiktu veselības incidentu cēloni vai vainīgos.

Nacionālās zinātņu, inženierzinātņu un medicīnas akadēmijas 2020.gadā ziņojumā norādīja, ka daži no novērotajiem smadzeņu ievainojumiem atbilst mikroviļņu enerģijas ietekmei, ko Krievija jau sen pēta.

Krievija ir noliegusi, ka būtu saistīta ar šiem incidentiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Lasiet arī

Kriminālziņas Krievijā aizturēts reperis no Rīgas (VIDEO)

Krievijas varasiestādes Tomskā īslaicīgi aizturējušas reperi no Rīgas Robertu Plaudi, kurš uzstājas ar skatuves vārdu "Platina", vēsta platformas "Telegram" kanāli "Ostorožno, novostji", "Baza" un citi.

Pasaule Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Krievijas bruņoto spēku bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Sabiedrība Vēl dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu tiks prasītas valsts valodas zināšanas

Atbilstoši Satversmes tiesas (ST) spriedumam vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā tiks prasītas valsts valodas zināšanas, secināms no Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) paustā pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes.

Pasaule Krievija apgalvo, ka atvairīts dronu trieciens pie smago bumbvedēju bāzes

Krievijā Saratovas apgabala Engelsā, kur bāzējas smagie bumbvedēji, piektdienas rītā esot likvidēts viens vai vairāki droni, apgalvo apgabala gubernators Romans Busargins.