• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mediji: Havanas sindroma uzbrukumus ASV amatpersonām organizēja Krievija

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:44, 01.04.2024


Mīklainās veselības problēmas, kas zināmas kā "Havanas sindroms", varētu būt radušās no Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) 29155.vienības aģentu izmantotajiem virzītās enerģijas ieročiem, secināts kopīgā pētījumā, ko veica tiešsaistes laikraksts "The Insider", ASV televīzijas kanāla CBS raidījums "60 Minutes" un Vācijas žurnāls "Der Spiegel".



Pētnieciskās žurnālistikas analīzē atrasti pierādījumi, kas liecina, ka Kremļa bēdīgi slavenā militārās izlūkošanas sabotāžas vienība ir bijusi vietās, kur varētu būt notikuši uzbrukumi ASV valdības amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem. Viens no pēdējiem tādiem gadījumiem bijis NATO samitā Viļņā pagājušā gada vasarā.

Sākot ar 2016.gada beigām, ASV diplomāti un spiegi, kas strādā Kubā, sāka ziņot par dīvainām skaņām un sajūtām, kam sekoja neizskaidrojamas slimības un simptomi, tostarp dzirdes un redzes zudums, atmiņas un līdzsvara problēmas, galvassāpes un slikta dūša. Viņiem tika konstatēti neizskaidrojamie savainojumi, arī smadzeņu bojājumi.

Tomēr, kā vēsta "The Insider", kopā ar kolēģiem atklātie pierādījumi liecina, ka uzbrukumi sākušies jau 2014.gadā, kad kāds ASV vēstniecības darbinieks konsulātā Frankfurtē zaudēja samaņu "kaut kāda spēcīga enerģijas stara dēļ". "Upurim vēlāk diagnosticēja traumatisku smadzeņu savainojumu, un viņš spēja identificēt Ženēvā bāzētu 29155.vienības aģentu," vēsta "The Insider".

Atvaļinātais ASV armijas leitnants Gregs Edgrīns, kurš 2021.-2023.gadā vadīja ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras izmeklēšanu par "Havanas sindromu", intervijā "60 Minutes" pauda pārliecību, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina režīms uzbrūk ASV.

Viņš norādīja, ka "Havanas sindroma" uzbrukumi skāruši 5-10% aģentūras aktīvā dienesta darbinieku. "Un visu laiku bijusi saikne ar Krieviju," atzina Edgrīns, pirmo reizi publiski runājot par šo jautājumu. Atvaļinātais leitnants teica, ka visu cietušo darbs kaut kādā ziņā bijis saistīts ar Krieviju.

Mīklainas veselības problēmas gadu gaitā ASV pārstāvjiem radušās gan ASV iekšienē, gan Ķīnā, Gruzijā, Vācijā, Austrijā un citviet.

Lai gan jaunākie ziņojumi liecina, ka "Havanas sindroma" gadījumu skaits pēdējos gados ir mazinājies, vairākas bijušās un esošās ASV amatpersonas "60 Minutes" pastāstīja, ka 2023.gada jūlijā NATO samitā Viļņā uzbrukums tika vērsts pret augsta ranga ASV Aizsardzības departamenta amatpersonu.

Žurnālistu pētījumā, kurā analizēti izlūkošanas dokumenti, ceļojumu žurnāli un zvanu metadati, kā arī aculiecinieku liecības, noskaidrots ne tikai tas, ka GRU 29155.vienības aģenti bijuši tuvumā vietām, kur mīklainos apstākļos cietušas ASV amatpersonas, bet arī tas, ka vienības augstākās amatpersonas ir saņēmušas apbalvojumus un politiskus paaugstinājumus par darbu, kas saistīts ar "neletālu akustisko ieroču" izstrādi. Šis termins krievu militāri zinātniskajā literatūrā tiek lietots, lai aprakstītu gan skaņā, gan radiofrekvencēs balstītas virzītas enerģijas ierīces, jo abas izraisītu akustiskus artefaktus upura smadzenēs.

Cietušie pēc uzbrukuma izjūt stipras galvassāpes, reiboni, sliktu dūšu un ausu sāpes. Simptomi cietušajiem turpinās gadiem ilgi, ietekmējot viņu dzīves kvalitāti.

2022.gadā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojumā tika secināts, ka "Havanas sindroms" nav naidīgas varas ilgstoša pret ASV diplomātiem vērsta globāla kampaņa.

"NBC News" 2018.gadā ziņoja, ka ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata Krieviju par galveno aizdomās turamo, un vairākas amatpersonas šos incidentus raksturoja kā apzinātus uzbrukumus diplomātiem un CIP darbiniekiem ārzemēs. Taču trīs gadu laikā izlūkdienesti nav atklājuši pietiekami daudz pierādījumu, lai precīzi noteiktu veselības incidentu cēloni vai vainīgos.

Nacionālās zinātņu, inženierzinātņu un medicīnas akadēmijas 2020.gadā ziņojumā norādīja, ka daži no novērotajiem smadzeņu ievainojumiem atbilst mikroviļņu enerģijas ietekmei, ko Krievija jau sen pēta.

Krievija ir noliegusi, ka būtu saistīta ar šiem incidentiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Laikraksts: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā

Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.

Sabiedrība Starptautiskā Krimināltiesa izdod Sergeja Šoigu aresta orderi

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Pasaule Igaunija uz divām dienām slēdz Narvas robežkontroles punktu

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments sestdien un svētdien slēgs Narvas robežšķērsošanas punktu cilvēku plūsmai virzienā uz Krieviju, jo Krievijas robežsargu palēninātā darba dēļ izveidojušās garas rindas.

Pasaule Kima-Putina pakts paredz tūlītēju militāro palīdzību kara gadījumā

Jaunais līgums starp Ziemeļkoreju un Krieviju paredz, ka kara gadījumā katra no pusēm izmantos visus līdzekļus, lai sniegtu nekavējošu militāro palīdzību otrai pusei, ceturtdien vēsta Phenjanas režīma kontrolētie mediji.