• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:36, 27.03.2024


Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.



NBS dalība ANO starptautiskajā operācijā pagarināta, ņemot vērā saspīlēto drošības situācijas Izraēlā un militāro novērotāju nozīmi situācijas stabilizēšanā, kā arī Latvijas apņemšanos pildīt saistības attiecībā pret starptautiskajiem partneriem.

Turklāt līdzšinējā Nacionālo bruņoto spēku dalība UNTSO ir atzinīgi novērtēta gan no ANO, gan iesaistīto valstu puses un ir saņemts operācijas komandiera uzaicinājums Latvijai turpināt dalību operācijā.

Kopš 2022.gada 1.maija Latvija piedalās ANO starptautiskajā operācijā Izraēlā ar vienu štāba virsnieku, kurš veic komandiera biroja vadītāja amata pienākumus misijas štābā Jeruzalemē.

Ar šī gada maiju Latvija turpinās dalību ar vienu virsnieku ANO militārā novērotāja pozīcijā, kas būs pirmā reize, kad Latvija nodrošina šādu militāro speciālistu ANO misijā.

ANO militārais novērotājs ir militāra amatpersona, ko norīko ANO, lai sniegtu atbalstu ANO misijai vai miera operācijai. UNTSO militārie novērotāji uzturas Tuvajos Austrumos, lai uzraudzītu pamieru, tā līgumus, novērstu atsevišķu incidentu saasināšanos un palīdzētu citām ANO miera uzturēšanas operācijām reģionā.

UNTSO ir pirmā ANO miera uzturēšanas misija, kas tika izveidota pamatojoties uz 1948.gada 29.maijā ANO Drošības padomes rezolūcijā Nr. 50 izteikto aicinājumu pārtraukt karadarbību Palestīnā un lēmumu, ka pamieru jāuzrauga ANO starpniekam ar militāro novērotāju grupas palīdzību.

Starptautiskās miera uzturēšanas operācijas mērķis ir atjaunot un uzturēt starptautisko mieru un drošību, kā arī atturēt no agresijas vai citiem miera pārkāpumiem. Tajā iesaistītajam personālam nav tiesību piedalīties karadarbībā, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams pašaizsardzības nolūkā.

Pašlaik Nacionālo bruņoto spēku karavīri piedalās arī ANO starptautiskajā operācijā Libānā, kur viņu galvenie uzdevumi ir monitorēt un apstiprināt Izraēlas spēku iziešanu no Libānas dienvidu teritorijām, atjaunot starptautisko mieru un drošību, kā arī sniegt atbalstu Libānas valdībai varas atjaunošanā pār tās teritoriju.

Latvija ir izvirzījusi savu kandidatūru 2025.gadā paredzētajās vēlēšanās uz ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa vietu laikā no 2026. līdz 2027.gadam, un izšķirošs faktors iespējai iegūt nepatstāvīgā locekļa vietu ANO Drošības padomē ir ieguldījums ANO miera uzturēšanas misijās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Lasiet arī

Pasaule Igaunija sāk kampaņu ievēlēšanai ANO Cilvēktiesību padomē

Igaunijas ārlietu ministrs Markuss Cahkna otrdien Ženēvā sāka kampaņu, lai Igaunija tiktu ievēlēta par ANO Cilvēktiesību padomes locekli.

Pasaule Līdz agresors ir padzīts

Krišjānis Kariņš uzrunā ANO Cilvēktiesību padomi.

Pasaule Deviņas valstis pārtrauc finansēt palīdzību palestīniešu bēgļiem

Jau deviņas donorvalstis apturējušas finansējumu ANO palestīniešu bēgļu aģentūrai (UNRWA), svētdien vēsta "Radio Brīvība".

Sabiedrība Latvijas ceļš uz ANO Drošības padomi ved caur Āfriku, norāda diplomāts (+VIDEO)

"Tas ir arī jautājums, cik lielā mērā tā sauktie kolektīvie Rietumi ir pazaudējuši globālos Dienvidus".