• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Parīzē atklāts Lietuvai par godu nosaukts skvērs

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:51, 13.03.2024


Parīzē oficiāli atklāts skvērs, kas nosaukts par godu Lietuvai.



Francijas galvaspilsētas 17.apgabalā skvērs, kas atrodas Ģenerāļa Katrū laukumā, nosaukts par "Jardin de la Lituanie" jeb "Lietuvas dārzu".

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, otrdien atklājot skvēru, teica, ka tas ir īpašā vietā netālu no vēsturiskās ēkas, kur līdz 1940.gadam atradās neatkarīgās Lietuvas vēstniecība. Pēc okupācijas diplomātiskās misijas ēku pārņēma Padomju Savienība.

"Šeit netālu esošajā Francijas Nacionālajā bankā okupācijas laikā tika pasargāts Lietuvas zelts, kas pēc neatkarības atgūšanas tika atdots mūsu valstij," klāstīja Nausēda, paužot prieku, ka "Lietuvas dārzs" Parīzes iedzīvotājus un viesus "uzrunās brīvības valodā".

Parīzes mēre Anna Idalgo skvēra atklāšanā uzsvēra, ka Lietuva "gadsimtiem ilgi ir cīnījusies par brīvību, pret pieaugošo Krievijas apetīti, meklējot savu identitāti," un pēdējā laikā Rietumu acis attiecībā uz Krieviju ir "daļēji atvērušās".

"Atklājot "Lietuvas dārzu", mēs dodam vispārēju vēstījumu par mieru, iecietību un solidaritāti ar Lietuvu," viņa teica.

"Lietuvas dārzs" Parīzē atklāts pirms šoruden gaidāmās Lietuvas kultūras sezonas Francijā, kuras laikā plānoti simtiem pasākumu, lai Francijas sabiedrību iepazīstinātu ar Lietuvas kultūru un vēsturi.

Kad pērn vasarā tika paziņots par "Lietuvas dārza" izveidi Parīzē, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paskaidroja, ka "Lietuvas dārza" atrašanās 17.apgabalā nav nejauša, jo 1925.-1940.gadā iepretī laukumam esošajā Furnjē rezidencē atradās Lietuvas diplomātiskā misija.

Ģenerāļa Katrū laukums atrodas netālu no Lietuvas vēstniecības Parīzē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Pasaule Islāmists Parīzē nodūris vācu tūristu

Uzbrucējs, kas Francijas varasiestādēm bijis pazīstams kā radikāls islāmists ar garīgās veselības problēmām, sestdienas vakarā Parīzes centrā nodūris vācu tūristu un vēl divus cilvēkus ievainojis, pavēstīja amatpersonas.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Lietuva izmaksās 100 000 eiro kompensāciju CIP cietumā turētajam

Lietuva nav pārsūdzējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā par nelikumīgu Saūda Arābijas pilsoņa turēšanu iespējamā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā netālu no Viļņas.

Sabiedrība Aptauja: 70% Lietuvas iedzīvotāju uzskata Krieviju par reālu draudu

70% Lietuvas iedzīvotāju uzskata, ka Krievija rada reālus draudus Lietuvas nacionālajai drošībai, liecina aptauja.