• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Parīzē atklāts Lietuvai par godu nosaukts skvērs

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:51, 13.03.2024


Parīzē oficiāli atklāts skvērs, kas nosaukts par godu Lietuvai.



Francijas galvaspilsētas 17.apgabalā skvērs, kas atrodas Ģenerāļa Katrū laukumā, nosaukts par "Jardin de la Lituanie" jeb "Lietuvas dārzu".

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, otrdien atklājot skvēru, teica, ka tas ir īpašā vietā netālu no vēsturiskās ēkas, kur līdz 1940.gadam atradās neatkarīgās Lietuvas vēstniecība. Pēc okupācijas diplomātiskās misijas ēku pārņēma Padomju Savienība.

"Šeit netālu esošajā Francijas Nacionālajā bankā okupācijas laikā tika pasargāts Lietuvas zelts, kas pēc neatkarības atgūšanas tika atdots mūsu valstij," klāstīja Nausēda, paužot prieku, ka "Lietuvas dārzs" Parīzes iedzīvotājus un viesus "uzrunās brīvības valodā".

Parīzes mēre Anna Idalgo skvēra atklāšanā uzsvēra, ka Lietuva "gadsimtiem ilgi ir cīnījusies par brīvību, pret pieaugošo Krievijas apetīti, meklējot savu identitāti," un pēdējā laikā Rietumu acis attiecībā uz Krieviju ir "daļēji atvērušās".

"Atklājot "Lietuvas dārzu", mēs dodam vispārēju vēstījumu par mieru, iecietību un solidaritāti ar Lietuvu," viņa teica.

"Lietuvas dārzs" Parīzē atklāts pirms šoruden gaidāmās Lietuvas kultūras sezonas Francijā, kuras laikā plānoti simtiem pasākumu, lai Francijas sabiedrību iepazīstinātu ar Lietuvas kultūru un vēsturi.

Kad pērn vasarā tika paziņots par "Lietuvas dārza" izveidi Parīzē, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paskaidroja, ka "Lietuvas dārza" atrašanās 17.apgabalā nav nejauša, jo 1925.-1940.gadā iepretī laukumam esošajā Furnjē rezidencē atradās Lietuvas diplomātiskā misija.

Ģenerāļa Katrū laukums atrodas netālu no Lietuvas vēstniecības Parīzē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Dienvidkoreja neizslēdz ieroču piegādes Ukrainai

Dienvidkorejas ārlietu ministrs Čo Tējuls uzskata, ka Dienvidkoreja nevar palikt pasīva, reaģējot uz Ziemeļkorejas karavīru ierašanos Krievijā.

Pasaule Krimas platformas samita dalībnieki aicina palielināt atbalstu Ukrainai

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita dalībnieki ceturtdien apstiprināja kopīgu paziņojumu, kurā aicina palielināt atbalstu Ukrainai.

Pasaule Igaunijā neplāno slēgt Barklaja de Tolli mauzoleju

Igaunija neplāno slēgt Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli mauzoleju, paziņojis Tervas pašvaldības padomes priekšsēdētājs un Igaunijas parlamenta deputāts Maido Rūsmans.

Pasaule Abu Meri: Vairs nekur Libānā nevar justies droši

Biežo un neprognozējamo Izraēlas militāro triecienu dēļ Libānā vairs nav tādu vietu, kur civiliedzīvotāji varētu justies droši, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Libānā dzimušais Latvijas veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), atsaucoties uz informāciju, ko ieguvis no saviem radiem un paziņām dzimtenē.

Lasiet arī

Pasaule Parīzē notiek referendums par stāvvietu maksas paaugstināšanu džipiem

Parīzē šodien notiek referendums par stāvvietu maksas paaugstināšanu apvidus automobiļiem.

Pasaule Islāmists Parīzē nodūris vācu tūristu

Uzbrucējs, kas Francijas varasiestādēm bijis pazīstams kā radikāls islāmists ar garīgās veselības problēmām, sestdienas vakarā Parīzes centrā nodūris vācu tūristu un vēl divus cilvēkus ievainojis, pavēstīja amatpersonas.

Pasaule Ukrainas uzņēmums Lietuvā būvēs sprāgstvielu rūpnīcu

Ukrainas uzņēmums Lietuvā būvēs heksogēna sprāgstvielu rūpnīcu, trešdien paziņoja Ekonomikas un inovāciju ministrija.

Pasaule Provizoriskie rezultāti: Lietuvas Seima vēlēšanās vadībā sociāldemokrāti

Lietuvā svētdien notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvuši pašlaik parlamenta opozīcijā esošie sociāldemokrāti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotie provizoriskie rezultāti.