• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tusks aicina ES piemērot sankcijas pārtikas importam no Krievijas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 18:35, 04.03.2024


Polijas premjerministrs Donalds Tusks pirmdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) piemērot visaptverošas sankcijas pārtikas un lauksaimniecības produktu importam no Krievijas un Baltkrievijas.



Lauksaimnieki visā Eiropā jau vairākas nedēļas protestē pret stingrajiem Eiropas Savienības (ES) noteikumiem attiecībā uz vides aizsardzību, kā arī pret, viņuprāt, negodīgo konkurenci, ko rada lēts imports no valstīm ārpus Eiropas Savienības, un zemajiem ienākumiem.

"Es gribētu, lai mēs kā Eiropas Savienība izlemtu par sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju attiecībā uz pārtiku un lauksaimniecības produktiem," žurnālistiem vizītē Lietuvā sacīja Tusks.

Latvija šomēnes jau aizliedz lauksaimniecības un lopbarības produktu importu no Krievijas un Baltkrievijas, tajā skaitā, ja šo valstu produkti tiek ievesti Latvijā no citām trešajām valstīm.

"Es esmu pārliecināts, ka kopīgs ES lēmums būs nesalīdzināmi efektīvāks nekā reģiona dalībvalstu individuāli lēmumi," piebilda Tusks. Viņš sacīja, ka ierosinās Polijas parlamentam pieņemt rezolūciju, kurā Eiropas Komisija tiks aicināta piemērot "pilnīgas sankcijas" attiecībā uz importu.

Cenšoties palīdzēt Kijivai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma, Eiropas Savienība 2022.gadā nolēma atcelt muitas tarifus Ukrainas precēm, kas tiek vestas pa ceļiem tranzītā caur ES. Taču loģistikas problēmu dēļ liela daļa Ukrainas eksportētās labības ir uzkrāta Polijā, tādējādi samazinot vietējo ražotāju cenas.

Polija ir bijusi viena no uzticamākajām Ukrainas atbalstītājām karā ar Krieviju, taču domstarpības par robežas bloķēšanu un graudu importu ir saspīlējušas attiecības. Polijas lauksaimnieki ir bloķējuši robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu un ceļus uz Ukrainas robežu. Vismaz četros gadījumos Polijas lauksaimnieki izbēruši Ukrainas graudus no kravas automašīnām un kravas vilcieniem.

Tusks sacīja, ka ES mēroga sankcijas ļaus "efektīvāk aizsargāt ES lauksaimniecības un pārtikas tirgus" un pilnībā atvērs iespējas eksportēt Ukrainas produktus uz trešajām valstīm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Kriminālziņas ASV un Lielbritānija paplašina Krievijas metālu importa aizliegumu

ASV un Lielbritānija piektdien kopīgi nolēma paplašināt Krievijas metālu importa aizliegumu, vēršoties pret svarīgu Krievijas ienākumu avotu pēc tās iebrukuma Ukrainā.

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Ekonomika ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.