• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Polija nesaskata Krievijas ietekmi uz Polijas zemnieku protestiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:48, 29.02.2024


Nav pareizi protestējošos Polijas lauksaimniekus apsūdzēt par atrašanos Krievijas ietekmē, paziņoja Polijas vēstnieks Lietuvā Konstantijs Radzivills, taču Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte protestos saskata Kremļa mēģinājumu sanaidot divas lielākās Ukrainas atbalstītājas.



Radzivills žurnālistiem Viļņā ceturtdien teica, ka lauksaimnieku protesti notiek ne tikai Polijā, bet arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Francijā, Vācijā un Spānijā. Viņš arī uzsvēra, ka Polijas lauksaimnieku neapmierinātība ir pamatota.

"Līdzīgas demonstrācijas ir notikušas un notiek visā Eiropas Savienībā (ES)," teica Polijas vēstnieks, piebilstot, ka, viņaprāt, "būtu liela kļūda un ļoti nepareizi, ja mēs teiktu, ka lauksaimnieki protestē, jo viņus uz to pamudina Krievija".

Radzivills uzsvēra, ka Polijas lauksaimniekiem ir gan iemesli protestēt, gan tiesības to darīt.

Kā klāstīja vēstnieks, lielāko daļu Polijas lauksaimnieku problēmu tiešā veidā risina ES institūcijas un problēmu aktualizēšana ir pamatota.

Ukrainas graudu importa un tranzīta caur Poliju jautājumi ir solidāra lēmuma rezultāts, un "solidāra lēmuma smagums ir arī solidāri jāuzņemas", uzsvēra Radzvills.

"Lauksaimnieku nostāja šķiet diezgan pamatota, un nevar būt tā, ka lauksaimnieks nevar pārdot savu produkciju tāpēc, ka Eiropas Savienība ir pieņēmusi lēmumu atbalstīt Ukrainu solidaritātes žestā," viņš teica.

Komentējot incidentu, kad protestos Polijā bija redzams plakāts ar aicinājumu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam "sakārtot Ukrainu, Briseli un mūsu valdību", Radzvills teica, ka ir redzējis tikai vienu plakātu un par to ir sākta pirmstiesas izmeklēšana, tādēļ "es no tā netaisītu kaut kādu vispārēju problēmu".

Arī Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte atzina, ka lauksaimnieku protesti notiek visā ES.

"Protams, runājot par Ukrainas aspektu, kur ir Ukrainas graudi, Krievija noteikti izmantos iespēju pieliet eļļu ugunij, lai liktu ciest Ukrainai. Un mūsu mērķis ir uzklausīt lauksaimnieku prasības, bet nodrošināt Ukrainai pēc iespējas labākus apstākļus, lai tā varētu eksportēt savus graudus, jo tā ir valsts, kurā notiek karš, un viņiem ir nepieciešams finansējums, lai spētu stāties pretī Krievijai," sacīja Nausēdas padomniece.

Skaisgirīte informēja, ka Lietuva cer sarīkot tā dēvētā Ļubļinas trijstūra - Lietuvas, Polijas un Ukrainas - tikšanos, lai mazinātu saspīlējumu par labības eksportu Polijas un Ukrainas starpā.

Tikmēr Lietuvas premjerministre Šimonīte Polijas lauksaimnieku plānus protestēt, bloķējot autoceļu uz abu valstu robežas, raksturoja kā Kremļa hibrīdoperāciju, lai mēģinātu sanaidot abas lielākās Ukrainas atbalstītājas.

"Hibrīdoperācija atgādina argumentus, ka Ukrainas graudi, kas paredzēti tranzītam caur Klaipēdu uz trešajām valstīm, maina galamērķi Lietuvā - tos ieved un pēc tam ieved atpakaļ Polijā, samaļot miltos vai citādāk izmantojot," Šimonīte teica ziņu aģentūrai BNS.

"Mēģinājums apgalvot, ka Lietuva tiek izmantota kaut kādā graudu karuselī, ļoti atgādina Kremļa mēģinājumus sanaidot divus lielākos Ukrainas atbalstītājus," viņa piebilda.

Pēc viņas teiktā, līdzīgi paziņojumi izskanējuši arī iepriekš, piemēram, ka Ukrainas kara bēgļi saņem lielāku atbalstu nekā vietējie iedzīvotāji.

"Es vairāk teiktu, ka pats protests ir vairāk saistīts ar politisko ciklu [pašvaldību vēlēšanām Polijā un Eiropas Parlamenta vēlēšanām jūnijā], taču argumentācijā izmantotie maldīgie priekšstati ļauj domāt, ka šo situāciju izmanto trešās puses," sacīja Šimonīte. .

"Vēlos vērst jūsu uzmanību, ka lauksaimnieku protesti Eiropas Savienībā ir viena no tēmām, ko savā "raidījumā" visvairāk apsprieda Krievijas propagandisti," viņa piebilda.

Lietuvas muitas dati liecina, ka pagājušajā gadā valstī tika importēti nedaudz vairāk nekā 100 000 tonnu Ukrainas graudu, kas ir ļoti maz salīdzinājumā ar Lietuvā izaudzēto.

Lietuvas premjerministre arī sacīja, ka notiek sarunas ar Polijas institūcijām, ES iestādēm un pašiem protestētājiem par Polijas lauksaimnieku plāniem kavēt pārvietošanos pāri Lietuvas un Polijas robežai.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis trešdien teica, ka Polijas lauksaimnieku plānotā autoceļa blokāde uz Polijas un Lietuvas robežas līdzinās hibrīdoperācijām.

Polijas lauksaimnieki no 1.marta plāno bloķēt ceļu pie bijušā Kalvarijas-Budzisko robežkontroles punkta ar Lietuvu. Plānots, ka blokāde ilgs aptuveni nedēļu. Protestu izraisījušas aizdomas, ka no Ukrainas importēti graudi tomēr nonāk Polijā caur Lietuvu. Protesta akcijas laikā Polijas lauksaimnieki kopā ar Polijas amatpersonām plāno apturēt un pārbaudīt kravas automašīnas, kurās tiek vesta lauksaimniecības produkcija.

Lai protestētu pret Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, uz kuru netiek attiecinātas muitas nodevas, Polijas lauksaimnieki pēdējo nedēļu laikā centušies bloķēt Polijas un Ukrainas robežu, kā arī nozīmīgu autoceļu uz Vāciju.

Kopš uzbrukuma Ukrainai Krievija ir bloķējusi galvenos Melnās jūras tirdzniecības ceļus, kurus Ukraina izmantoja lauksaimniecības produktu eksportam.

Lai ekonomiski palīdzētu Kijivai, Eiropas Savienība 2022.gadā nolēma atcelt muitas tarifus Ukrainas precēm, ko pārvadā tranzītā caur 27 valstu bloku. Tomēr loģistikas problēmu dēļ liela daļa Ukrainas graudu eksporta ir koncentrēta Polijā, tādējādi samazinot cenas vietējiem ražotājiem.

Saspīlējums starp Poliju un Ukrainu pieaug robežas blokāžu un graudu dēļ. Ir notikuši vairāki incidenti, kad Polijas lauksaimnieki no kravas automašīnām un kravas vilcieniem izbēra Ukrainas graudus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Pasaule Polija pauž atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm «Taurus»

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paudis atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm "Taurus" un pārmetis Vācijai vilcināšanos šo ieroču piegādē.

Pasaule Polijas lauksaimnieki izkāra plakātu ar uzrakstu «Putin, sakārto Ukrainu»

Polijas policija sākusi izmeklēšanu par lauksaimnieku protesta akcijā izkārtu plakātu ar aicinājumu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam "sakārtot Ukrainu".

Pasaule Tusks grib apspriest reparāciju jautājumu ar Vāciju

Polijas jaunā valdība grib sākt sarunas ar Vāciju par to, kā atrisināt Otrā pasaules kara reparāciju jautājumu, pirmdien pavēstīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Pasaule Polijas jaunā valdība pieprasa reparācijas no Vācijas

Polijas jaunās valdības ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis otrdien aicināja Vāciju sniegt "finansiālu kompensāciju" par zaudējumiem, kurus viņa valstij nodarīja nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara laikā.